ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
Μαζική - μαχητική σύσκεψη για την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης

Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη

Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024

Μέσα σε μαχητικό κλίμα, με μαζική τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών συνδικάτων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, λαϊκών φορέων, φοιτητικών συλλόγων, της Συντονιστικής Επιτροπής των μαθητών αλλά και απλών εργαζομένων, συνταξιούχων, γυναικών, νέων, που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεών του, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η σύσκεψη συντονισμού στην οποία κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μπροστά και στην απεργία της 20ής Νοέμβρη.

Το «παρών» έδωσε και πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας.

Επίσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Νίκος Μαυροκέφαλος εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Το Εργατικό Κέντρο είναι των εργατών και όχι των εργοδοτών!

Η μαζική συμμετοχή αποτέλεσε ταυτόχρονα απάντηση στα σχέδια των εργατοπατέρων των ομάδων Καραγεωργόπουλου και Νικολάου, που κατά τη γνωστή τους πρακτική προσέφυγαν στα δικαστήρια (βλ. σχετικό θέμα) προκειμένου να μπλοκάρουν το Συνέδριο και τις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και αιτούμενοι την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης, κάτι που απορρίφθηκε χτες από το δικαστήριο.

«Από τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) μας σύσκεψη εμείς οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα μας, που όλο αυτό το διάστημα δώσαμε καθημερινές μάχες σε χώρους δουλειάς όπου το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας χτυπάει "κόκκινο", που παλέψαμε μαζί με τη νεολαία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, που παλέψαμε μαζί με γιατρούς και νοσηλευτές για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, που παλέψαμε μαζί με τον λαό μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έχουν φουντώσει στην περιοχή μας, που για το έγκλημα στα Τέμπη παλέψαμε για να αναδείξουμε την διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ και το καταφέραμε, και δεν είπαμε "άστο για αργότερα", θα δώσουμε μια ηχηρή απάντηση σε αυτούς που ήταν άφαντοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οταν η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πλάτες των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ περνούσε τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα το ένα πίσω από το άλλο και αυτοί ήταν κρυμμένοι στις τρύπες τους, και το μόνο που σκέφτονταν ήταν πώς θα ξανακαθίσουν στο σβέρκο μας για να εξυπηρετούν την εργοδοσία. Να καταλάβουν μια κι έξω ότι εδώ και χρόνια το Εργατικό Κέντρο της πόλης μας είναι των εργατών και όχι των εργοδοτών.


Να καταλάβουν πως ό,τι και να κάνουν αυτό δεν αλλάζει, γιατί αυτή η διοίκηση είναι που αναγνωρίζεται από τα συνδικάτα, από τους εργαζόμενους, από τον λαό της Πάτρας ως η πρωταγωνίστρια της πάλης και των καθημερινών αγώνων», ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Μαρμούτας.

Μπροστά σε κάθε μάχη

Στάθηκε στις επικίνδυνες, ραγδαίες πολεμικές εξελίξεις και, καλώντας στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΕΚΠ από κοινού με την Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας το Σάββατο 5 Οκτώβρη (11 π.μ., πλατεία Τριών Συμμάχων), είπε: «Δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε σε ζωντανή μετάδοση το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να μακελεύει τους λαούς της Παλαιστίνης και τώρα και του Λιβάνου, αλλά και τον ίδιο τον ισραηλινό λαό, που δέχεται τα αντίποινα. Δεν ανεχόμαστε η χώρα μας να βαθαίνει συνεχώς την εμπλοκή της σε αυτήν τη σφαγή των λαών και ο λαός μας να γίνεται στόχος αντιποίνων από τους αντιπάλους του ΝΑΤΟ».

Επεσήμανε ότι ο λαός δεν έχει δώσει καμία εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση της ΝΔ να συμμετέχει σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να υποστηρίζει τον κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών, ή τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, προκαλώντας γενοκτονία, ξεκλήρισμα οικογενειών, σκοτώνοντας αμάχους. Και πρόσθεσε ότι για όλα αυτά τα καυτά ζητήματα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ, δεν βγάζει άχνα.

Μετέφερε την εναντίωση του εργατικού - λαϊκού κινήματος στους σχεδιασμούς εγκατάστασης πλωτού αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, απευθύνοντας μαχητικό κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα στους εργαζόμενους και στον λαό με το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

Μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, την ώρα που θησαυρίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, καυτηρίασε την κατάσταση σε μια σειρά τομείς και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου στους χώρους δουλειάς για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, όπως πρόσφατα σε σούπερ μάρκετ του ομίλου «Σκλαβενίτη» ή χτες στη βιομηχανία «Κύκνος» της Ηλείας. Και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα, ξεκαθάρισε.

«Ολα αυτά μας εξοργίζουν και μας αγανακτούν», τόνισε, για να προσθέσει: «Μας εξοργίζει και μας αγανακτεί το ότι στη γραμμή του ΣΕΒ και της κυβέρνησης είναι και οι θλιβερές ηγετικές ομάδες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που το μόνο που τις απασχολεί είναι η συντήρηση του συστήματος αυτού μέσω σωματείων παραγωγής αντιπροσώπων, χωρίς καμία άλλη λειτουργία, χωρίς καμία συμμετοχή πουθενά, χωρίς καμία ζωή. Οι εργαζόμενοι της πόλης μας, όμως, τέτοια "σωματεία" - μαϊμούδες καταφέραμε και τα πετάξαμε από πάνω μας, τα "ξεράσαμε", και έτσι τώρα οι αγώνες μας έχουν καλύτερη αφετηρία, καλύτερες προϋποθέσεις για να κερδίζουμε εμείς οι εργάτες. Γιατί υπάρχουν δύο πλευρές: 'Η θα είσαι με τα κέρδη και με την πολιτική που τα υπηρετεί, ή με τη ζωή μας, με τα δικαιώματά μας».

Με τις δικές μας διεκδικήσεις κόντρα στην κοροϊδία της κυβέρνησης

Αναφέρθηκε ακόμα στην πανελλαδική σύσκεψη στις 9 - 10 Νοέμβρη που οργανώνεται από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, και κάλεσε κάθε σωματείο, κάθε συνδικαλιστή που έχει τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς, να πάρει μέρος σε αυτήν τη σύσκεψη.

Και πρόσθεσε:

«Εμείς βάζουμε στην κυβέρνηση και στους εργοδότες τα δικά μας αιτήματα, τις δικές μας διεκδικήσεις. Για να κερδίσουμε εμείς, πρέπει να χάσουν αυτοί.

Το ΕΚΠ και τα συνδικάτα του θα συντονιστούμε πανελλαδικά με άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, και όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή τον νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις, θα καταθέσουμε σε όλα τα κόμματα της Βουλής - εκτός από τους φασίστες - τα δικά μας αιτήματα, ώστε να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν, αλλά και να πάρουν και την ευθύνη για το τι θα γίνει μετά.

Βάζουμε και τώρα, όπως και τότε, το σύνθημα που συνόδευσε όλους αυτούς τους μεγάλους αγώνες: 'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στα αιτήματα του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και στην ανάγκη επιτυχίας των απεργιών σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς το επόμενο διάστημα.

Ν. Μαυροκέφαλος: Να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός

Στην ανάγκη να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός καταρχάς στα εργατικά σωματεία, σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, καλώντας «κάθε συνδικάτο να διαμορφώσει αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης με κλιμάκωση όλο το επόμενο διάστημα».

Πρόσθεσε ότι απαιτείται να υπάρξει συνολική ετοιμότητα για τις εξελίξεις και λόγω της διεύρυνσης των πολεμικών μετώπων ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα εκτός από την αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους λαούς πρέπει να προτάσσει και την απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεών της από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την επιστροφή των δυνάμεων που είναι εκτός συνόρων κ.λπ.

Συνεχίζοντας κάλεσε να μπει στην προμετωπίδα των αιτημάτων των συνδικάτων ο αγώνας για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, απέναντι στην προσπάθεια των εργοδοτών και των κυβερνήσεων αυτό να μη συζητιέται, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με σχέσεις - «λάστιχο» για να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και υπογράμμισε την τεράστια σημασία που έχει να δυναμώσει ο αγωνιστικός ταξικός πόλος, απέναντι στη γραμμή εργοδοσίας, κυβερνήσεων, εργατοπατέρων και εργοδοτικών συνδικαλιστών, ο οποίος θέτει στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων σήμερα, απέναντι στις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως επίσης απέναντι στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Κλείνοντας μίλησε για την πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών την οποία συγκαλεί το ΠΑΜΕ στις 9 - 10 Νοέμβρη και επεσήμανε ότι μπορεί και πρέπει να απλωθεί το διεκδικητικό του πλαίσιο, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερα εργατικά σωματεία και να αποτελέσει σταθμό διεύρυνσης του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού μετώπου, ως αντίπαλου δέους στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις, στην ΕΕ και στους μηχανισμούς τους.