Κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία

Διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων εισβολής και στον νοτιοδυτικό Λίβανο

Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Χερσαίες επιχειρήσεις και στον νοτιοδυτικό Λίβανο, διευρύνοντας σε νέα ζώνη τη μέχρι σήμερα προσπάθεια εισβολής στη χώρα, ξεκίνησε χτες ο στρατός του Ισραήλ, με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να εντείνει παράλληλα τις επιδρομές στη νότια Βηρυτό, χτυπώντας την τουλάχιστον 12 φορές από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Ο στρατός του κράτους - δολοφόνου εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης σε κατοίκους της νότιας Βηρυτού προτού ισοπεδώσει κτίρια στην περιοχή με τις βόμβες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων «συμμάχων».

Κάποια από τα κτίρια βρίσκονται στον δήμο Μπουρτζ αλ Μπαρατζνέχ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του διεθνούς αεροδρομίου «Ραφίκ Χαρίρι» και της πόλης Χάρετ Χρέικ. Με αυτήν την αφορμή, ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου δήλωσε πως το Ισραήλ δεν έχει δώσει εγγυήσεις ότι δεν θα βομβαρδίσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Χτες το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τον περασμένο Οκτώβρη σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις τουλάχιστον 2.119 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 10.019.

Οι εκτοπισμένοι άμαχοι φτάνουν τα 1,2 εκατομμύρια, δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού. Από αυτούς, πάνω από 400.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην - ήδη ρημαγμένη από τον πόλεμο - Συρία.

Οι ΗΠΑ ωστόσο βάζουν πλάτη και στα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, να δηλώνει υποκριτικά πως αναμένουν ότι το Ισραήλ θα πλήξει τη Χεζμπολάχ τάχα κατά τρόπο «που θα συνάδει με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» και θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων...

Χεζμπολάχ: Αντιστεκόμαστε παρά τις επιθέσεις

Απέναντι στην κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων η Χεζμπολάχ δηλώνει «ακμαία», εντείνοντας με τη σειρά της τις εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του βόρειου Ισραήλ. Χτες εστίασε κυρίως στην πόλη - λιμάνι της Χάιφα.

Σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Ν. Κασίμ, τόνισε ότι παρά το σφοδρό αεροπορικό σφυροκόπημα πολλών περιοχών του Λιβάνου που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάχ, η οργάνωση αντιστέκεται και παραμένει σε «καλή κατάσταση». Προειδοποίησε δε το Ισραήλ ότι όσο εντείνει τον πόλεμο «τόσο πιο βαθιά μπαίνει σε μπελάδες», ενώ κατήγγειλε τη στάση των ΗΠΑ και ΕΕ, τη στρατιωτική και πολιτική στήριξή τους στο Ισραήλ.

Από την άλλη, άφησε ανοιχτή την πόρτα για πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, αναφέροντας πως η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.

Αργότερα, η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι απώθησε πίσω από τα σύνορα Ισραηλινούς στρατιώτες που διείσδυσαν κοντά στο μεθοριακό χωριό Λαμπούν.

Την Κυριακή η UNIFIL κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις κοντά σε μια από τις θέσεις της, στο μεθοριακό χωριό Μαρούν αλ Ρας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του Κασίμ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ δήλωσε πως κατά το σφυροκόπημα της νότιας Βηρυτού την περασμένη βδομάδα σκοτώθηκε ο πιθανός νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του δολοφονηθέντος Χ. Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν.

«Η Χεζμπολάχ είναι οργάνωση χωρίς ηγέτη. Ο Νασράλα εξολοθρεύτηκε, και ο αντικαταστάτης του επίσης. Δεν υπάρχει κανείς για να πάρει αποφάσεις ή να δράσει», υποστήριξε ο Γκάλαντ κατά τη διάρκεια νέας επίσκεψης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Αργότερα χτες, ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου εμφανίστηκε με νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα Αγγλικά, απευθυνόμενος «στον λαό του Λιβάνου» και προσπαθώντας (στο πλαίσιο επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου) να τον στρέψει εναντίον της Χεζμπολάχ, ώστε να τη θεωρήσει «αποκλειστικά υπεύθυνη» για τις σφαγές που κάνει κάθε μέρα το Ισραήλ στον Λίβανο. «Εχουμε υποβαθμίσει τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξουδετερώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων του ίδιου του Νασράλα, του διαδόχου του αλλά και του αντικαταστάτη του τελευταίου», ανέφερε, προσπαθώντας συγχρόνως να εμφανιστεί ως «τροπαιούχος» στον λαό του Ισραήλ.

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν νέα «συμφωνία του Αβραάμ»

Με αφορμή τις προχτεσινές εκδηλώσεις στο Ισραήλ για τα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7/10/2023, μετέβη στην Ιερουσαλήμ αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στους πολέμους του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ άσκησε πιέσεις για τη σύναψη «συμφωνίας του Αβραάμ» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία «πριν το τέλος του χρόνου», προειδοποιώντας ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους στο Κογκρέσο για να το πράξει.

Νωρίτερα, χτες, στο Στρασβούργο, ο απερχόμενος επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, εξέφρασε ανησυχία και για τις εξελίξεις στον Λίβανο, μην αποκλείοντας «να γίνει μία νέα Λωρίδα της Γάζας» - την ίδια ώρα που η ΕΕ πρωταγωνιστεί στην πολύμορφη στήριξη του Ισραήλ... Πρόσθεσε δε πως τις δυσκολίες επιτείνει η αστάθεια στο εσωτερικό του Λιβάνου, αναφέροντας ότι «μια χώρα η οποία δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύσκολα θα μπορέσει να προχωρήσει σε άλλες μεταρρυθμίσεις».

Από τη μεριά του ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Figaro» αντιπαρατίθεται με την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν να επιβληθεί γαλλικό εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Ο Κατς είπε ότι η πρόταση του Μακρόν θα βλάψει τον «κοινό αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», καθώς και «τη γαλλοϊσραηλινή φιλία». Στο άρθρο του, με τίτλο «Οποιος θέλει ειρήνη πρέπει να πολεμήσει την τρομοκρατία», ο Κατς ισχυρίζεται πως «αν η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης και μιας πιο ασφαλούς Μέσης Ανατολής, πρέπει να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να μη δέσει τα χέρια όσων την πολεμούν».

Διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Ισραήλ για τη σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράν

Χτες το βράδυ, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel» ανέφερε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έβαλε «πόδι» στο ταξίδι - αστραπή που είχε προγραμματίσει ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ στις ΗΠΑ για να συζητήσει τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, απαιτώντας πριν εγκρίνει το ταξίδι να επικοινωνήσει μαζί του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Ισραηλινός υπουργός αναβάλλει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

ΗΠΑ και Ισραήλ συντονίζονται στενά για τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, με την Ουάσιγκτον να φέρεται στην παρούσα φάση να κρατά «επιφυλακτική στάση» για χτυπήματα σε πυρηνικές ή ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Axios.com, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε την περασμένη Παρασκευή στον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ ότι οι ΗΠΑ «περιμένουν σαφήνεια και διαφάνεια από το Ισραήλ» σχετικά με τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις αντιποίνων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με 200 βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτώβρη. Τόνισε δε στον Ντέρμερ ότι οι ΗΠΑ «εννοούν αυτό που λένε», επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ στην περιοχή θα έχει «αντίκτυπο» στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στη Μέση Ανατολή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το μήνυμα του Σάλιβαν στον Ντέρμερ ήταν πως αν οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ, τότε δεν θα πρέπει αυτό να θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε συνασπισμό δυνάμεων για την υπεράσπισή του σε περίπτωση μελλοντικής νέας ιρανικής επίθεσης.

Στο ίδιο ρεπορτάζ Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να εξέφρασαν προβληματισμό για την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη βόρεια Γάζα με στόχο την εκκένωσή της - επιθέσεις που γίνονται βέβαια με τις βόμβες και τα άλλα δολοφονικά όπλα που παρέχει «απλόχερα» η Ουάσιγκτον στο κράτος - δολοφόνο.

Περιοδεία του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγκτσί, που ξεκίνησε χτες περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, τόνισε ότι οποιαδήποτε επίθεση σε υποδομές του Ιράν θα επιφέρει αντίποινα.

Πρώτος σταθμός του Αραγκτσί ήταν η Σαουδική Αραβία, επιδιώκοντας να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή, με απώτερο στόχο «να τερματιστούν τα εγκλήματα» του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο.

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου - οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σημαντικοί εξαγωγείς Ενέργειας, όπως και το Ιράν - έχουν προσπαθήσει να καθησυχάσουν την Τεχεράνη όσον αφορά τη διατήρηση ουδέτερης στάσης στη σύγκρουση Ιράν - Ισραήλ, σε έκτακτη σύνοδο που έγινε την περασμένη βδομάδα στο Κατάρ.

«Οι συνομιλίες μας συνεχίζονται όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή προκειμένου να αποτραπούν τα επαίσχυντα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) στον Λίβανο, μετά τα εγκλήματα στη Γάζα», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Αραγτσί, προσθέτοντας: «Από σήμερα ξεκινώ ένα ταξίδι στην περιοχή, στο Ριάντ και άλλες πρωτεύουσες, και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια συλλογική κίνηση από τις χώρες της περιοχής... για να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις στον Λίβανο».

Νέα δολοφονική ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, και άλλοι 11 τραυματίστηκαν από ισραηλινή επιδρομή σε κτίριο στην πρωτεύουσα της Συρίας, σε δυτική συνοικία της Δαμασκού.

«Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο ένα κτίριο κατοικιών και καταστημάτων στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Μαζέ», ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Αμυνας.

Τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας ανέφεραν ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε με πυραύλους που προήλθαν από την κατεχόμενη περιοχή του Γκολάν. Νωρίτερα μετέδωσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «εχθρικούς» στόχους κοντά στη Δαμασκό.

Στη συνοικία που χτυπήθηκε βρίσκονται πολλές πρεσβείες - μεταξύ των οποίων και η πρεσβεία του Ιράν - και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Συρία.

Το «Sounion» ρυμουλκείται προς το Σουέζ

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατάσβεσης των 18 εστιών πυρκαγιών που έκαιγαν επί του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion». Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν χτες στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η κατάσβεση πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα 27 ατόμων με την υποστήριξη του ναυαγοσωστικού πλοίου «Αιγαίον Πέλαγος», το οποίο πλέον ρυμουλκεί το «Sounion» με προορισμό το Σουέζ.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο χτυπήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 21 Αυγούστου στην Ερυθρά Θάλασσα.