ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΦΠΑ
Αδικος φόρος που πληρώνει ο λαός και δίνεται ως «ζεστό» χρήμα στους ομίλους
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2024

INTIME NEWS

Την υποκρισία των αστικών κομμάτων που αλληλοκατηγορούνται για την ασκούμενη πολιτική, αλλά όταν γίνονται κυβερνήσεις συνεχίζουν την ίδια πολιτική που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και στηρίζει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσοκάνης, στην τοποθέτησή του χτες στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο κώδικα ΦΠΑ.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, επί της ουσίας, νομιμοποιεί σχετικές διατάξεις προηγούμενων κυβερνήσεων και τις τοποθετεί σε ένα ενιαίο κείμενο, χωρίς, όμως, να αμφισβητεί τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων και της φορολογίας συνολικότερα.

Οπως τόνισε ο Χρ. Τσοκάνης, «με το σημερινό σχέδιο νόμου διατηρείται ένας φόρος που ισχύει εδώ και 37 χρόνια, όταν μπήκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, επιβαρύνει με το ένα πέμπτο της αξίας των προϊόντων τους εργαζόμενους, έχει ταξικό πρόσημο και πληρώνεται από τον λαό για να επιστρέφεται "ζεστός" στο κεφάλαιο». Πρόσθεσε ότι ο ΦΠΑ είναι ένας «άδικος ταξικός φόρος» και με την κωδικοποίησή του η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει «εκκρεμότητες που δυσκολεύουν εσάς και τ' αφεντικά σας, συμμαζεύετε κενά και παραλείψεις για να διευκολύνετε τη φορομπηχτική πολιτική σας, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και τις απαιτήσεις του λαού μας».

Κατήγγειλε ακόμα τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που την ίδια ώρα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, πληρώνουν αδρά για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις με την αποστολή φρεγατών, με τη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ που μακελεύει τον Παλαιστινιακό λαό, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, που παραδίδουν «γην και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών, που καθιστούν τη χώρα στόχο αντιποίνων.

Κατήγγειλε ότι ο νέος προϋπολογισμός και το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο με τα «ματωμένα» πλεονάσματα αποτελούν τον νέο αντιλαϊκό «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για την τετραετία 2025 - '28, που προβλέπει καθήλωση μισθών και φοροαφαίμαξη των νοικοκυριών, τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, προνομιακό επενδυτικό περιβάλλον και επιδοτήσεις, διευκολύνσεις και μπούκωμα με «ζεστό» κρατικό χρήμα. Την ώρα που οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο όμιλοι μετρούν κέρδη αυξημένα κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του 2024, φθάνοντας κοντά στα 6 δισ., στα λαϊκά νοικοκυριά ο μισός μισθός φεύγει σε τρόφιμα και στέγαση ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στον μαρασμό και στα «λουκέτα».

Καταλήγοντας, υπενθύμισε τις θέσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε Ενέργεια και καύσιμα, αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένα κατά 3.000 ανά παιδί, αναπροσαρμογή προς τα πάνω των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Κάλεσε δε τον λαό και τους εργαζόμενους σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο, για ενίσχυση των αγώνων και κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Το φορολογικό σύστημα θα γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκό

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «πάντα αντιλαϊκός ήταν ο χαρακτήρας του φορολογικού συστήματος και αυτό δεν θα αλλάξει», συμπληρώνοντας ότι ο βαθμός αντιλαϊκότητας συναρτάται από τη σχέση έμμεσων - άμεσων φόρων και πάντα προς όφελος των έμμεσων φόρων, γιατί οι φόροι στην κατανάλωση είναι οι πιο άδικοι φόροι, καθώς εκεί πάει το λαϊκό εισόδημα στο σύνολό του.

Στάθηκε, επίσης, στη διαφορετική αντιμετώπιση που ανέκαθεν απολάμβανε το κεφάλαιο σε ό,τι αφορά τη φορολογία, με εξαιρέσεις, υπερ-εκπτώσεις, αναβαλλόμενους φόρους, ενώ ταυτόχρονα ο λαός πλήρωνε και πληρώνει «τρεις και τέσσερις φορές για το ίδιο εισόδημα φόρους».

Τόνισε ότι όσο περνάει ο καιρός, με οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση στην εξουσία, το φορολογικό σύστημα θα γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκό, λόγω του φορολογικού ανταγωνισμού που στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων, με τα φορολογικά βάρη να μετατοπίζονται στους εργαζόμενους και στον λαό, των διεθνών συμφωνιών, όπως το ευρωενωσιακό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που απαιτεί πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι προϋποθέτουν, μεταξύ άλλων, μείωση κοινωνικών δαπανών, αλλά και λόγω των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, τα οποία προκύπτουν πάλι από το ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών.

Ανέδειξε τις ευθύνες που έχουν όλα τα κόμματα γι' αυτήν την κατάσταση, υπενθυμίζοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όταν το ΚΚΕ ζητούσε να καταργηθεί το δικαίωμα των εφοπλιστών για εθελοντική φορολογία, είχαν υποστηρίξει «τα ιερά και άγια συμφέροντα» του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ενώ παρόμοια στάση είχε κρατηθεί και για τους αναβαλλόμενους φόρους για τους τραπεζίτες. Συνεπώς, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «τα ημίμετρα δεν είναι λύση» και γι' αυτό το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την έμμεση φορολογία για τον λαό, «πάει κόντρα στο ρεύμα» και ζητάει «πλήρη ανατροπή αυτής της κατάστασης».

Αναφέρθηκε και στην κοκορομαχία που είχε γίνει νωρίτερα στην Ολομέλεια, σχετικά με το ποιο κόμμα κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα, στους χώρους δουλειάς, διαμονής, σε χωράφια, πανεπιστήμια, σχολές και σχολεία, στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, στην οποία πρωτοστατεί το ΚΚΕ. Και πρόσθεσε ότι ο εχθρός είναι η οποιαδήποτε κυβέρνηση - διαχειριστής της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά κρίσεις, πολέμους και φτώχεια για τον λαό και δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί.

Οι έμμεσοι φόροι είναι κατεξοχήν οι πιο άδικοι φόροι

Τον άδικο και βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του ΦΠΑ και συνολικά της φορολογίας ανέδειξε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ. «Ο ΦΠΑ, οι έμμεσοι φόροι είναι κατεξοχήν οι πιο άδικοι, ταξικοί φόροι, όταν με τον ίδιο συντελεστή φορολογείται οριζόντια ο εργάτης, ο συνταξιούχος, ο άνεργος με τον εφοπλιστή και τον μεγαλοεπιχειρηματία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στάθηκε στην αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων και στις ταυτόχρονες αυξήσεις - ψίχουλα σε συντάξεις και μισθούς, σε συνθήκες που τα λαϊκά νοικοκυριά μαστίζονται από την ακρίβεια, φτάνοντας στο σημείο να κόβουν μέχρι και από τα στοιχειώδη είδη ανάγκης για την επιβίωσή τους.

Προκλητική χαρακτήρισε και την επανάληψη, στον κώδικα, της απαράδεκτης σύνδεσης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ μόνο με τα νησιά, που με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεριζωμένων. Υπογράμμισε την ανάγκη για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που έχει προτείνει με τροπολογίες το ΚΚΕ, δεδομένων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες στη διαβίωσή τους, οι οποίες, όμως, απορρίπτονται εδώ και χρόνια. Και επισήμανε ότι σήμερα είναι επιβεβλημένη συνολικά η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε Ενέργεια και καύσιμα.

Κατέληξε λέγοντας ότι απέναντι σε τέτοιες αποκρουστικές αντιφάσεις, χαρακτηριστικές του καπιταλισμού, εργαζόμενοι και λαός οργανώνουν την αντεπίθεσή τους με την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη.