Κατράκη, Τάσσος, Σικελιώτης στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024

Εργα τριών σπουδαίων εικαστικών μας θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο λαός της Θεσσαλονίκης από αυτόν τον μήνα. Ο λόγος για την αναδρομική έκθεση «Βάσω Κατράκη - Χαράγματα», που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 9 Οκτώβρη στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βασ. Σοφίας 182 και Θεμ. Σοφούλη), και για την έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες», που εγκαινιάζεται την Κυριακή 27 Οκτώβρη στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Στην έκθεση «Βάσω Κατράκη - Χαράγματα» παρουσιάζονται 90 έργα από τη συλλογή της Μαριάννας Κατράκη, τα οποία διατρέχουν το σύνολο της δουλειάς της: Από τις πρώτες ξυλογραφίες της στα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως τις συνθέσεις της δεκαετίας του 1980. Πλούσιο εποπτικό υλικό πλαισιώνει την έκθεση, ενώ ξεχωριστή έμφαση δίνεται στα έργα τα οποία η χαράκτρια φιλοτέχνησε την περίοδο 1967 - 1974.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη: «Η Κατράκη πλάθει ένα ολόκληρο σύμπαν εικόνων, μορφοποιεί τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, καταθέτει μια στάση ζωής και μια κοινωνική - πολιτική διαμαρτυρία, επικεντρώνεται στη μοίρα του ανθρώπου μέσα από την υποβλητική αντίθεση του άσπρου - μαύρου. (...) Και δίπλα στην τέχνη της, σε άμεση αλληλεξάρτηση με αυτήν, η ζωή της, οι καταβολές και τα βιώματά της, ο γενέθλιος τόπος, το Αιτωλικό και η λιμνοθάλασσά του, ο Πόλεμος και η Κατοχή, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος, η χούντα των συνταγματαρχών, η αγωνιστική συνείδηση, η ένταξη στην Αριστερά».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φλεβάρη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10.00 - 18.00, Σάββατο 10.00 - 16.00.

Τηλ.: 2313318538 και 2310427555, e-mail: pinakothiki@thessaloniki.gr

***


Η έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες» παρουσιάζει θεματικά ένα μεγάλο σύνολο ζωγραφικών έργων, σχεδίων και χαρακτικών των δύο καλλιτεχνών, τα οποία προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλόγλειου Ιδρύματος.

Παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα, από τα οποία ξεχωρίζουν «Η Καλλιέργεια του Καπνού», των Τάσσου και Μαγγιώρου, οι τέσσερις «Αρχόντισσες του Ρεμπέτικου», του Τάσσου, οι «Αρχαϊκοί Χοροί» του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο, η «Λατέρνα με ζωγραφική» του Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, όπως και η σειρά γκουάς του Τάσσου για την «ΑΓΕΤ Ηρακλής», λίγο πριν τον θάνατό του, με θέματα από την Κατοχή. Ο κατάλογος της έκθεσης (180 σελίδες) θα κυκλοφορήσει σε Ελληνικά και Αγγλικά.

Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής Τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, από τη χούντα και τη μεταπολίτευση, και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του '80. Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το ΕΑΜ Καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της Τέχνης, και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ιδέα, γενική ευθύνη: Αλεξάνδρα Βουτυρά. Επιμέλεια: Μιγκέλ Μπελμόντε.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Γενάρη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09.00 - 14.00, Τετάρτη 09.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 18.00.

Γενική είσοδος: 8 ευρώ. Μειωμένο: 4 ευρώ. Πρώτο Σάββατο του μήνα: Γενική είσοδος 1 ευρώ. Από τις 27 Οκτώβρη έως την 1η Νοέμβρη, στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους σε ό,τι αφορά μεμονωμένες επισκέψεις.