ΗΠΑ - ΤΥΦΩΝΑΣ «MILTON»
Νεκροί και σημαντικές καταστροφές, παρά την εξασθένησή του
Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Κατεστραμμένη κατοικία σε παράκτια περιοχή της Φλόριντα
Τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στις ΗΠΑ και την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης αποκάλυψε ο τυφώνας «Milton», που από αργά προχτές το βράδυ μέχρι χτες τα ξημερώματα χτύπησε εκτενείς περιοχές της Φλόριντα, παρότι τελικά σάρωσε με λιγότερη σφοδρότητα απ' ό,τι προβλεπόταν.

«Πολλαπλά θύματα» ανέφερε χτες ο σερίφης της κομητείας Σεντ Λούσια, Κιθ Πίερσον, αδυνατώντας όμως να προσδιορίσει τον αριθμό τους, πιθανώς επειδή τα συνεργεία διάσωσης ή εντοπισμού θυμάτων δεν ήταν σε θέση να πλησιάσουν τις πληγείσες περιοχές. Από τις πρώτες πληροφορίες γίνεται λόγος για 10 νεκρούς.

Παράλληλα με τις σοβαρές υλικές ζημιές σε αρκετά κτίρια επιχειρήσεων, πολυκατοικίες και μονοκατοικίες, πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες, ενώ στο Σεντ Πίτερμπεργκ της δυτικής Φλόριντα χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές και τα περισσότερα ΜΜΕ όλες τις προηγούμενες μέρες έσπερναν τον πανικό για φοβερές επικείμενες καταστροφές, από τυφώνα που συναντά κανείς μια φορά σε έναν αιώνα, ώστε να καλύψουν τα νώτα τους για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και οργανωμένου σχεδίου προστασίας του πληθυσμού. Ετσι, με την εντολή «όποιος δεν φύγει θα πεθάνει», δηλαδή την πιο χυδαία εκδοχή της «ατομικής ευθύνης», δικαιολόγησαν την εγκατάλειψη των πιο ευάλωτων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, επικαλούμενοι το βολικό άλλοθι των «ακραίων καιρικών φαινομένων» και της «κλιματικής κρίσης». Ομως το υπαρκτό πρόβλημα, που είναι άλλωστε απότοκο της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν αρκεί κάποιος να το επικαλείται αλλά οφείλει και να παίρνει μέτρα για να το αντιμετωπίσει.

2024 The Associated Press All

Κατεστραμμένη σκεπή στο γήπεδο «Tropicana Field»
Χαρακτηριστικό είναι πως παρότι η Πολιτεία της Φλόριντας, μία από τις πολυπληθέστερες των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει κάθε χρόνο σφοδρούς τυφώνες, ένα περιορισμένο αντιπλημμυρικό έργο στο Σέμινολ Χάιτς, προϋπολογισμού 39 εκατ. δολαρίων, που ξεκίνησε τον χειμώνα του 2021, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την ερχόμενη άνοιξη.

Ο τυφώνας «Milton» σάρωσε πολλές κομητείες της Φλόριντα, φτάνοντας τελικά στη στεριά ως επικίνδυνη καταιγίδα κατηγορίας 3, πριν εξασθενήσει σε κατηγορία 2 και στη συνέχεια σε κατηγορία 1, κατευθυνόμενος στη συνέχεια προς τα ενδότερα του Ατλαντικού.

Η δήμαρχος της πόλης Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, τόνισε ότι οι χειρότεροι φόβοι για μεγάλες καταστροφές και φονικές πλημμύρες στην πόλη της δεν επαληθεύτηκαν, ωστόσο προειδοποίησε πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει τελείως, καθώς τουλάχιστον μέχρι χτες ήταν σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Φλόριντα ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι. «Οταν έρχεται υψηλή παλίρροια, τα ποτάμια θα πλημμυρίσουν σε όλη την κομητεία Χίλσμπορο, όχι μόνο στην Τάμπα», ανέφερε η Κάστορ.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Τάμπα ανακοίνωσε ότι ανταποκρίθηκαν σε έκκληση για τη διάσωση 15 ατόμων, κυρίως παιδιών, που είχαν παγιδευτεί σε σπίτι λόγω μεγάλου πεσμένου δέντρου.

Αρκετές καταστροφές σε κατοικίες αναφέρθηκαν νωρίς χτες το πρωί στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, κυρίως από πεσμένα δέντρα, ενώ στο μεγάλο στάδιο του μπέιζμπολ «Tropicana Field», που είχε γίνει χώρος υποδοχής πλημμυροπαθών, οι θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν το μεγαλύτερο μέρος της στέγης, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Τέλος, υλικές ζημιές υπέστησαν χτες τα γραφεία της εφημερίδας «Tampa Bay Times», όταν έπεσε πάνω στο κτίριο γερανός λόγω της σφοδρότητας των θυελλωδών ανέμων.