ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Τεράστιο κύμα καταδίκης των τιμωριών και της τρομοκρατίας ενάντια σε νέους στρατευμένους
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024

Ενα τεράστιο κύμα καταδίκης από σωματεία και μαζικούς φορείς εκδηλώνεται αυτές τις μέρες ενάντια στην προσπάθεια τρομοκράτησης των νέων στρατευμένων, που αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διαδικασίες λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια, στη στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ που σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό, στην επίθεση στον λαό του Λιβάνου.

Ηδη με πολιτική μεθόδευση της κυβέρνησης τιμωρήθηκαν με φυλακή τρεις στρατευμένοι που εξέφρασαν, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, την άποψή τους ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους. Οι δύο από το βήμα των συγκεντρώσεων όπου συμμετείχαν, ενώ ο τρίτος από την Ξάνθη τιμωρήθηκε επειδή έστειλε σχετική επιστολή!

Πρόκειται για εκδικητικές τιμωρίες με παντελώς ανυπόστατα προσχήματα, που έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: Σηκώνουν κύμα καταγγελιών από σωματεία, φορείς, συλλόγους, απόστρατους που ξεκαθαρίζουν ότι τα δικαιώματα των στρατευμένων δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων και ότι όσα μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και με την εξόφθαλμη ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων του ΝΑΤΟικού τόξου, δεν πρόκειται να φιμώσει τους φαντάρους, τους αξιωματικούς, τον ελληνικό λαό που παλεύουν ενάντια στον πόλεμο, καταδικάζουν το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ.

Γιγαντοπανό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Υπενθυμίζουμε ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατέθεσε Ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας με θέμα: «Να ανακληθούν οι ποινές και να σταματήσουν να τιμωρούνται οι στρατευμένοι νέοι», όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Είναι στοιχειώδες και αναφαίρετο δικαίωμα των στρατιωτών η πολιτική τους έκφραση και η συμμετοχή τους στις λαϊκές και φιλειρηνικές εκδηλώσεις». Τονίζεται επίσης ότι «είναι αβάσιμες και ανυπόστατες η ποινή και οι κατηγορίες σε βάρος των φαντάρων, έχουν χαρακτήρα εκφοβισμού και στόχο να τους φιμώσουν» και ερωτάται ο υπουργός «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να ανακληθούν οι ποινές και να σταματήσουν να τιμωρούνται οι στρατευμένοι νέοι, που συμμετέχουν μαζί με τον λαό στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας σε αυτόν».

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά»

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώσεις έχουν ήδη εκδώσει το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΟΒΣΑ και η ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Ακόμη, στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν καταδικάσει τις ποινές σε βάρος των φαντάρων προστίθενται οι ακόλουθες: Τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Λέσβου, Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Αγρινίου, Λαμίας, Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων - Εργαζομένων στην κατασκευή του Αττικό Μετρό, Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου, Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου. Επίσης δεκάδες σωματεία από την Κεντρική Μακεδονία (αναλυτικά στο φύλλο της Τρίτης).

Τις πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος των στρατευμένων που συμμετείχαν σε φιλειρηνικές κινητοποιήσεις καταδικάζουν πλήθος Συλλόγων της ΟΓΕ.

«Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για να γυρίσουν πίσω όλοι οι στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!», δηλώνουν μεταξύ άλλων σε αποφάσεις καταδίκης και δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, ανάμεσά τους και εκείνοι μέλη των οποίων είναι οι στρατευμένοι νέοι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.