Στα μέσα Οκτώβρη τα εκπαιδευτικά κενά «καλά κρατούν»!
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024

Eurokinissi

Μετά τη β' φάση πρόσληψης αναπληρωτών στα σχολεία, τη βδομάδα που μας πέρασε, τα κενά εκπαιδευτικών καλά κρατούν! Αποκαλύφθηκε περίτρανα για άλλη μια φορά το κυβερνητικό σχέδιο «κουκουλώματος» των κενών αντί για κάλυψή τους και το σκεπτικό της κυβέρνησης που βλέπει τις ανάγκες των μαθητών ως κόστος.

Πέρσι τέτοια εποχή ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης είχε εξαγγείλει ένα νέο σύστημα αποτύπωσης των κενών και των πραγματικών αναγκών της Εκπαίδευσης, έναν «εξορθολογισμό» όπως είχε πει, που έδειχνε από τότε την... πονηριά, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα myschool που καταγράφει πλήρως την καθημερινότητα των σχολείων και τις ανάγκες τους. Οταν στις αρχές του καλοκαιριού ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το νέο σύστημα αποτίμησης των κενών έχει ολοκληρωθεί, ακολούθησαν μέσα στο καλοκαίρι οι εγκύκλιοι για την εξάντληση των ανώτατων ορίων μαθητών ανά τάξη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαγνώσεις μαθητών, το μέγεθος των αιθουσών κ.ο.κ. Το νέο σύστημα υπολογισμού των κενών ήταν δηλαδή μια ανάλγητη πολιτική, που οδήγησε σε εκτεταμένες καταργήσεις τμημάτων με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών.

Και πάλι όμως το πρόβλημα των κενών δεν λύθηκε.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση 7.367 αναπληρωτές και στη β' φάση 3.194 στη γενική εκπαίδευση και άλλοι 12.071 στην Ειδική Αγωγή, δηλαδή ένα σύνολο 22.632 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Αντίστοιχα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση 2.066 και στη β' φάση 3.503 αναπληρωτές στη γενική εκπαίδευση και άλλοι 3.343 στην Ειδική Αγωγή, δηλαδή ένα σύνολο 8.912 αναπληρωτές. Αν σε αυτά τα δυο σύνολα προσθέσουμε και τους 5.539 αναπληρωτές που προσλήφθηκαν ως βοηθητικό προσωπικό (ΕΕΠ/ΕΒΠ) έχουμε ένα γενικό σύνολο 37.083 αναπληρωτών.

Ακόμα κι αν στο σύνολο των αναπληρωτών προσθέσουμε και τις περίπου 10.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και πάλι δεν φτάνουμε τον αριθμό των αναπληρωτών που χρειάστηκαν πέρσι για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων, που ήταν πάνω από 52.000, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν φέτος και 4.549 συνταξιοδοτήσεις.

Ετσι, μιλάμε πρακτικά για πάνω από 9.000 κενά εκπαιδευτικών που παραμένουν ακάλυπτα στα σχολεία.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα...

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) καλεί τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ, μαζί με τους γονείς και τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, διεκδικώντας να καλυφθούν εδώ και τώρα όλα τα κενά στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι τα επιτελεία του υπουργείου ήξεραν εξαρχής ότι οδηγούν τα σχολεία στην υπολειτουργία:

«Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο... Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης στο να μην ανοίγουν κάθε χρόνο οι πίνακες του ΑΣΕΠ, όπως διεκδικούν τα σωματεία, ώστε να ανανεώνονται με τους νέους απόφοιτους των παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών, οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Βέβαια, αυτό δεν πτοεί το υπουργείο στο να συνεχίζει την κοροϊδία, αλλά και να πετά το μπαλάκι των ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, που δεν δήλωσαν δήθεν ενδιαφέρον για πρόσληψη... Είναι χαρακτηριστικό πως παραδέχεται ότι δεν κατάφερε να καλύψει 350 θέσεις δασκάλων Γενικής και Ειδικής Αγωγής, χωρίς όμως να αναφέρει ότι οι προσλήψεις που έγιναν χτες, έφταναν ίσα - ίσα τον αριθμό των δασκάλων ΠΕ 70 που είχαν απομείνει στον πίνακα του ΑΣΕΠ (3.855 προσλήψεις δασκάλων Γενικής και Ειδικής - στον πίνακα είχαν απομείνει περίπου 3.870 εκπαιδευτικοί). (...)

Το υπουργείο είχε γνώση όλης της κατάστασης και συνειδητά κορόιδευε, όταν παρουσίαζε τις συγχωνεύσεις ως λύση στα προβλήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο περιβόητος "εξορθολογισμός" που προσπάθησε να περάσει ντάλα καλοκαίρι, ήταν ξεκάθαρα στη λογική ότι η εκπαίδευση των παιδιών μας κοστίζει και άρα τα σχολεία πρέπει να τα βγάλουν πέρα με όσους εκπαιδευτικούς υπάρχουν στους πίνακες και όχι με ακόμη περισσότερους νέους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

(...) Το σχέδιό του για τη λειτουργία των σχολείων είναι στην ουσία να μην καλυφθούν ποτέ τα εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες κενά σε δασκάλους Γενικής και Ειδικής Αγωγής αλλά και στις ειδικότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τον Ιούνιο».

Και ως υστερόγραφο η ΑΣΕ θυμίζει στον υπουργό ότι «ακόμη και το "περιορισμένο ενδιαφέρον" των υποψηφίων στους πίνακες του ΑΣΕΠ να δηλώσουν το σύνολο των περιοχών για εργασία, έχει ως ηθικό αυτουργό την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή και όλες οι κυβερνήσεις. Οσοι δεν αναλαμβάνουν ή όσοι παραιτούνται, το κάνουν γιατί δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα με τα 776 ευρώ για έναν νεοδιόριστο ή 900 ευρώ για έναν αναπληρωτή», με όλα τα άλλα έξοδα που τον βαραίνουν. Και γι' αυτό η ΑΣΕ ζητά αυξήσεις, επιδόματα, μέριμνα για τη στέγαση κ.ο.κ.