ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η «αμυντική συνεργασία» ψηλά στην ατζέντα και των επαφών στη Σερβία
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Συνολικά 11 συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν οι δύο πλευρές
Στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην «άμυνα» εστίασαν οι επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και στη Σερβία (όπως προηγουμένως στην Αλβανία), όπου υπέγραψε συνολικά 11 συμφωνίες, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη και των οικονομικών δεσμών σε Εμπόριο, Τουρισμό κ.λπ.

Στην κοινή συνέντευξη που δόθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Ερντογάν μίλησε για πολλές «ευκαιρίες» ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών με «βήματα μαζί» ειδικά στην «άμυνα», τα οποία - υποστήριξε - «πρέπει να είναι το σύνταγμα μιας αμυντικής βιομηχανίας που βασίζεται στην προστασία της ειρήνης». Οι δύο ηγέτες προήδρευσαν στρατηγικών συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών των κυβερνήσεών τους, συζητώντας μεταξύ άλλων και για την προμήθεια της Σερβίας με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μάλιστα ο Σέρβος Πρόεδρος «παίνεψε» την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία, αλλά και τη «μέθοδο εργασίας και τη στάση του Ερντογάν για την προστασία της περιφερειακής ειρήνης, που θα ωφελήσουν και τα δύο έθνη», ενώ - επιβεβαιώνοντας ότι «δισταγμοί» προηγούμενων ετών για τη διμερή συνεργασία πλέον εκλείπουν - πρόσθεσε ότι «η Σερβία γνωρίζει τι χρειάζεται από την Τουρκία και έχουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την αμυντική βιομηχανία στο μέλλον». Ο Τούρκος ομόλογός του επέλεξε να διευκρινίσει ότι από κοινού αποφασίζουν «τι συνεπάγεται η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», αλλά και ότι έδωσαν στους συνεργάτες τους οδηγίες «για να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα» με ζητούμενο να αναπτυχθεί στοχευμένα η διμερής συνεργασία.

Οσον αφορά τις πυκνές εξελίξεις σε όλα τα «καυτά» μέτωπα των Βαλκανίων, ο Ερντογάν συνέστησε στο Βελιγράδι «κοινή λογική» στη διαπραγμάτευση με την Πρίστινα - ενώ εντείνονται οι ευρωατλαντικές προσπάθειες για περαιτέρω προσέγγιση με τη Σερβία. Ακόμα, σε μια περίοδο που φουντώνουν διεργασίες για τη πλήρη αυτονόμηση της «Σερβικής Δημοκρατίας» (ΣΔ) από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (η ΣΔ είναι το τμήμα όπου πλειοψηφούν συντριπτικά Σερβοβόσνιοι και χριστιανοί), ο Ερντογάν δήλωσε ότι «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευση των χωρών μας να προστατεύσουν τη σταθερότητα στη Βοσνία» και ο ίδιος τόνισε «τη σημασία τού να έχει η Σερβία μια εποικοδομητική προσέγγιση για την υπέρβαση της πολιτικής αστάθειας στη Βοσνία».

Στην Κωνσταντινούπολη ο Γερμανός καγκελάριος

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «σημαντικό εταίρο» σε κρίσιμες εξελίξεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Απέφυγε δε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το περιεχόμενο της επίσκεψης, αν και ανέφερε ότι από αυτή σίγουρα δεν θα απουσιάζουν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό και οι διμερείς σχέσεις.

Ο Γερμανός καγκελάριος θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Ερντογάν, μετά την οποία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σημειωτέον, ερωτηθείς αν το Βερολίνο θα δώσει οριστικά «πράσινο φως» για την πολυσυζητημένη πώληση περίπου 40 αεροσκαφών «Eurofighter» στην Τουρκία ο Μπίχνερ επέμεινε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει κάποια πληροφορία.

Θυμίζουμε ότι μεσοβδόμαδα, γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πρόταση προς τη γερμανική Βουλή για να δοθεί άδεια να ξεκινήσουν πάλι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτεραιότητα θα δοθεί στην πώληση 100 κατευθυνόμενων πυραύλων για την αεράμυνα πλοίων, 28 τορπιλών «SeaHake», υλικών εκσυγχρονισμού για τουρκικά υποβρύχια U209 και εξαρτημάτων κινητήρων για κορβέτες και φρεγάτες.