ΚΛΙΜΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στην τελική ευθεία για την πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης

Αγωνιστικά υποδέχονται τον υπουργό «εμπορίου υγείας» και σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024

Στην τελική ευθεία για την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17 Οκτώβρη έχουν μπει οι προετοιμασίες των εργαζομένων και των σωματείων τους σε όλη τη χώρα, στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μην αφήνοντας μέρα να πάει χαμένη στον αγώνα για σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και μονιμοποίηση του προσωπικού με «ελαστικές» σχέσεις απασχόλησης. Μαζί με τους υγειονομικούς θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, φορείς αναπήρων και χρονίως πασχόντων, που θα βρεθούν στις συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων και σε κάθε αγωνιστικό ραντεβού τη μέρα της πανυγειονομικής απεργίας.

Την ίδια στιγμή, καθημερινά οι εικόνες που έρχονται από τα δημόσια νοσοκομεία δείχνουν την ίδια άθλια εικόνα, που δικαιώνει τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς και τις διεκδικήσεις τους.

Η ίδια «εικόνα» πολλοστή φορά βγήκε στην επιφάνεια από την τελευταία εφημερία του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Από το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια στο νοσοκομείο και ασθενείς περίμεναν σε φορεία για να βρεθεί κρεβάτι πάνω από 12 ώρες!

Στην Αθήνα, σωματεία υγειονομικών καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στον «Ευαγγελισμό» και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. Εκεί έχει δώσει το αγωνιστικό της ραντεβού η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις 9.30 το πρωί. Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση πραγματοποιείται στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις (βλ. δίπλα).

«Ευαγγελισμός»: Αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας

Απαράδεκτες εικόνες σε μια ακόμα εφημερία του Κρατικού Νίκαιας
Στο μεταξύ σήμερα, στις 10 π.μ., το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» «υποδέχεται» αγωνιστικά τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

Οπως καταγγέλλει το ΣΕΝΕ, κενές παραμένουν σχεδόν 1.000 θέσεις (!) όλων των ειδικοτήτων «κι αυτά όχι με βάση τις σημερινές ανάγκες και την εξέλιξη των τμημάτων - εργασιών, αλλά με τους πετσοκομμένους οργανισμούς προ 40ετίας».

Καταγγέλλει την παραβίαση του ωραρίου εργασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ίδιο άτομο να κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε έναν μήνα ή πιο συχνά, τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό, τις πειθαρχικές διώξεις, την καταστρατήγηση της αναλογίας γιατρών και νοσηλευτών ανά ασθενή που έχουν επιστημονικά καθοριστεί. «Πήξαμε πια στα εγκαίνια, τις φιέστες και στα μεγάλα λόγια, αλλά μετά το κόψιμο της κορδέλας οι ελλείψεις είναι πάντα εδώ», σημειώνει το Σωματείο, φέρνοντας στην επιφάνεια τις τραγικές ελλείψεις του νοσοκομείου.

Και οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία στους δρόμους

Τη στήριξή τους στον αγώνα των υγειονομικών εκφράζουν και οι πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία και οι οικογένειές τους, καλώντας στη διαδήλωση έξω από το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 17 Οκτώβρη.

Με αφορμή την κινητοποίηση καλούν σε συνέχιση της πάλης «για την εξάλειψη της υπομετάγγισης και τη θεραπεία μας με επαρκή ποσότητα ποιοτικού αίματος, για την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό των τμημάτων μεσογειακής αναιμίας και των αιμοδοσιών στα δημόσια νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αναπτυχθεί απρόσκοπτα η Εθελοντική Αιμοδοσία. Επίσης, για την απρόσκοπτη ιατροφαρμακευτική μας παρακολούθηση σε δημόσιες δομές για εξετάσεις, φάρμακα και αναλώσιμα είδη απαραίτητα για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της χρόνιας νόσου».

«Οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, οι συγγενείς και οι φίλοι μας συμπορευόμαστε με τους μαχόμενους υγειονομικούς για σύγχρονες συνθήκες εργασίας και ποιοτική δημόσια και δωρεάν περίθαλψη των χρόνιων πασχόντων και όλων των ασθενών», σημειώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και απευθύνει κάλεσμα στους πάσχοντες «να ενώσουμε τις φωνές μας για δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας για όλο τον λαό».

Τη στήριξή της στην πανυγειονομική, πανελλαδική 24ωρη απεργία της Πέμπτης 17 Οκτώβρη εκφράζει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Αχαΐας, καλώντας στη συγκέντρωση, την ίδια μέρα, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.