ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη. Θα τα καταφέρουμε με ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο λαό»

80 χρόνια από την απελευθέρωση του Ηρακλείου από τον ΕΛΑΣ

Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, νεολαίας και απόγονων των δολοφονημένων κομμουνιστών της περιόδου 1945-1947 αλλά και αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την απελευθέρωση του Ηρακλείου από τον ΕΛΑΣ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από την Πλατεία 11ης Οκτώβρη 1944, όπου η Λίζα Φωτιάδου, στέλεχος του ΚΚΕ, έκανε μία σύντομη αναφορά στην επέτειο της μέρας απελευθέρωσης του Ηρακλείου, από όπου πήρε και το όνομά της η ομώνυμη Πλατεία.

Στην κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Ατσαλένιου, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Τάσος Χιώτης, πρόεδρος του Παραρτήματος Ηρακλείου.

Στη συνέχεια δόθηκε από την Λίνα Ανδρουλάκη το χρονικό των μεγάλων μαχών της απελευθέρωσης στην πόλη του Ηρακλείου και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στην κεντρική ομιλία ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, εδώ στην ΕΑΜοκρατούμενη προσφυγομάνα, το Ατσαλένιο, γιορτάζουμε τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση του Ηρακλείου από τα ναζιστικά στρατεύματα με την καθοριστική συμβολή του ΕΛΑΣ. Στις 11 Οκτώβρη του 1944 μπήκαν στην πόλη του Ηρακλείου τα πρώτα τμήματα των μαχητών του ΕΛΑΣ. Προπορευόταν, πάνω σε ένα άσπρο άλογο, ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ Γιάννης Ποδιάς και ακολουθούσαν τα ένοπλα τμήματα του 43ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Ν. Ηρακλείου. Ημέρα που έχει μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη του κρητικού λαού, που τους υποδέχτηκε ως νικητές μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.


Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από την αλύγιστη στάση τους, που δείχνει τον δρόμο για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, για τους αγώνες της αντεπίθεσης, για το δίκιο των λαών, για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Τιμάμε τους νεκρούς και την Ιστορία μας. Τους αγωνιστές που βασανίστηκαν, ξεψύχησαν ή εκτελέστηκαν στα μπουντρούμια της Ασφάλειας, στους περιβόητους στάβλους του Μπαντουβά, στην έδρα των SS, από τους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Κρατάμε ψηλά τη σημαία του αγώνα και συνεχίζουμε τον μακρύ, δύσκολο, αλλά και σίγουρο δρόμο που περπάτησαν χιλιάδες αγωνιστές πριν από μας».

«Η μελέτη της Ιστορίας της δεκαετίας του '40 αναδεικνύει όχι μόνο τη σκληρότητα της ταξικής πάλης και το αναπόφευκτο της σύγκρουσης, αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη νικηφόρα έκβαση υπέρ της εργατικής εξουσίας. Υπογραμμίζει πως η κινητοποίηση των μαζών και η όξυνση της ταξικής πάλης δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας αν δεν καθοδηγούνται από μια επαναστατική στρατηγική. Αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αφορά τη στήριξη σε αστική κυβέρνηση, όπως αναδεικνύει η αρνητική πείρα της συμμετοχής του ΚΚΕ στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Ποτέ και πουθενά δεν επιβεβαιώθηκε ότι μπορεί να υπάρξει "εθνική ενότητα". Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας από την αστική τάξη, σημειώνοντας πως «από άλλες αστικές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) επιχειρείται με επίθεση "φιλίας" ο αποχρωματισμός της αντιστασιακής πάλης, με στόχο να συγκαλυφθεί ο ρόλος του ΚΚΕ σ' εκείνον τον μεγάλο αγώνα και να παρουσιαστεί η Αντίσταση ως κάτι το "γενικά λαϊκό"! (...)

Αυτόν τον στόχο εξυπηρετούσε η άθλια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, τον Σεπτέμβρη του 2020, να καθιερωθεί η 10η Μάη ως "Μέρα Ευρωπαϊκής Ειρήνης και ως Δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας", αποκρύπτοντας ότι αυτή η κατάπτυστη συμφωνία, ως "Συμφωνία της Κνωσού", αποτελούσε συμφωνία συναλλαγής μεταξύ αγγλικών, ελληνικών αρχών και γερμανικού στρατού για την ασφαλή αποχώρηση του τελευταίου από τα Χανιά.

Ηταν τόσο ντροπιαστική αυτή η απόφαση για την ιστορία της Κρήτης, που κάτω από τη σθεναρή αντίσταση των κομμουνιστών μέσα και έξω από το ΠΣ, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και πλήθος κόσμου, αναγκάστηκαν να την παγώσουν. Κανένας πόλεμος δεν ολοκληρώθηκε στις 10 Μαΐου 1945 στο Ηράκλειο.

Ετσι εξηγείται γιατί 80 χρόνια τώρα ποτέ δεν γιορτάστηκε η απελευθέρωση του Ηρακλείου από τις "επίσημες" τοπικές αρχές, το επίσημο κράτος, παρά μόνο το ΚΚΕ. Αλλά και για την αδιαφορία, την αποστροφή όλων των δημοτικών αρχών προς την ιστορική αυτή περίοδο».

«Σήμερα το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σε αυτό το κρίσιμο διάστημα για: Τη διαφώτιση του λαού για τους κινδύνους πολέμου, για τους υπαίτιους, για την ανάγκη πολιτικής καταδίκης τους και από την άλλη, την πάλη για την αποτροπή κάθε προσπάθειας αλλαγής συνόρων.

Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Τίποτα δεν παραμένει ακλόνητο και αναλλοίωτο. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη. Θα τα καταφέρουμε με ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο λαό», κατέληξε ο Μανώλης Συντυχάκης.