ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Κλώτσο να γυρίσει» στο κουβάρι των «διευθετήσεων»

«Ολα στο τραπέζι», λέει η τουρκική κυβέρνηση - Επιβεβαίωση μέσω... διαψεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση

Τρίτη 15 Οχτώβρη 2024

INTIME NEWS

«

Κλώτσο να γυρίσει» δίνουν στο κουβάρι των επώδυνων διευθετήσεων με «πατέντα» ΝΑΤΟ η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, κι ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χ. Φιντάν στην Ελλάδα για τη σχετική «προετοιμασία εδάφους» των επώδυνων διευθετήσεων.

Τον τόνο έδωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα ταυτόχρονα δημοσιεύματα και οι κυβερνητικές «διαρροές» στη «Χουριέτ» και την «Καθημερινή», όπως και οι δηλώσεις Ερντογάν που ξεκαθάρισαν ότι όλες οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και το σχετικό παζάρι γίνεται με αυτά τα «δεδομένα».

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε σε δημοσιογράφους πως «είναι σημαντικό να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να προσδιορίσουν τα προβλήματα, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν το περιεχόμενό τους και να βρουν ορισμένες λύσεις», ενώ επισήμανε ότι ο Φιντάν φτάνει στην Ελλάδα ώστε «να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με βάση την ολιστική μας προσέγγιση σχετικά με το Αιγαίο», εκφράζοντας την προσδοκία «οι δικαιοδοσίες στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο να καθορίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ακόμη πιο «γλαφυροί» οι κυβερνητικοί κύκλοι της γείτονος που επικαλείται η «Χουριέτ», που στο σχετικό δημοσίευμα έλεγαν πως «...είναι απολύτως αδύνατο να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και εναέριων ζητημάτων είναι νομικά αλληλένδετα. Αποτελεί νομική επιταγή τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπιστούν από κοινού. Στόχος της Αγκυρας είναι να μην αφήσει άλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση και κρίση... και επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως από τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο έως τους γεωγραφικούς σχηματισμούς ασαφούς ιδιοκτησίας, τον εξοπλισμό νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και τη διαχείριση του FIR», βάζοντας δηλαδή όλες τις διεκδικήσεις στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης που συζητείται, οι ίδιοι κύκλοι έλεγαν στη γνωστή λογική του παζαριού με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις πως δεν μπορεί την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση να αρνείται την «τουρκική εθνική ταυτότητα της μειονότητας» και να την εκφοβίσει, όπως και ότι «η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τους "ομογενείς" που δεν εμπίπτουν στη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω δεν εμπίπτουν στο μειονοτικό πλαίσιο που ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης».

Απέναντι σε αυτά η ελληνική κυβέρνηση «διέψευδε», επί της ουσίας επιβεβαιώνοντας, με σχετικές διαρροές στην «Καθημερινή», οι οποίες κατέγραφαν τη φόρμουλα των απαράδεκτων συμβιβασμών που επίκεινται. Ανάμεσα στις «γραμμές», όπως για το πώς οι κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν «με κατηγορηματικό τρόπο τη φιλολογία σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα αποδεχθεί χωρικά ύδατα έξι ναυτικών μιλίων παντού», με ευκολία προέκυπτε το συμπέρασμα πως η ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει αποδεχόμενη τα 6 ναυτικά μίλια τουλάχιστον σε κάποια τμήματα. Κι αυτό ενώ η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ. με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το δημοσίευμα έλεγε δε πως «στον διάλογο οι δύο πλευρές θα προσέλθουν με μαξιμαλιστικές θέσεις, από τις οποίες μπορεί να παρεκκλίνουν προκειμένου να επέλθει ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός...».