ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εντείνονται οι φόβοι γενικευμένου πολέμου
Σάββατο 18 Μάη 2002

Associated Press

Ινδοί στρατιώτες απαντούν σε πυρά Πακιστανών στα σύνορα. Ο κίνδυνος γενίκευσης της σύρραξης παραμένει
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ώρα που στην ινδική Βουλή πέρναγε μια απόφαση που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση Βάτζπαϊ να «τιμωρήσει τους τρομοκράτες», οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίθεση αυτής της βδομάδας στο Κασμίρ με 34 νεκρούς και προέβαινε στην «καταδίκη» του Πακιστάν ως ηθικού αυτουργού της, άλλη μια βομβιστική επίθεση στο Σριναγκάρ κόστισε ένα νεκρό και 13 τραυματισμούς. Στη διεθνή ανησυχία ότι οι δύο χώρες σύρονται από τις κυβερνήσεις τους στην κατεύθυνση μιας νέας σύρραξης προστίθεται και η είδηση ότι χτες, για αρκετές ώρες, ανταλλάσσονταν πυκνά πυρά πυροβολικού στη Γραμμή Ελέγχου, στα συμφωνημένα μετά τον πόλεμο του 1972 σύνορα Ινδίας - Πακιστάν, χωρίς να αναφερθούν νεκροί, αλλά τρεις τραυματισμοί πολιτών --ανάμεσά τους δύο γυναικών-- όταν οι οβίδες έπληξαν ένα μεθοριακό χωριό.

Το Πακιστάν έθεσε μεγάλο μέρος των δυνάμεών του που έχουν σταθμεύσει στα σύνορα με την Ινδία σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο αντιποίνων για την επίθεση, σε μια απόπειρα εισβολής του Ινδικού στρατού.

Η Ινδία επρόκειτο αργά χτες βράδυ να ανακοινώσει τι νέα μέτρα θα λάβει για να «τιμωρήσει» τους τρομοκράτες που κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει. Από την πλευρά του το Πακιστάν προέβαινε σε νέες διαψεύσεις ότι ενέχεται στην ενέργεια, αλλά δεν καταδίκασε την επίθεση που απέδωσε σε «μαχητές της ελευθερίας» τοπικών αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ, παρά τη σχετική δήλωση της επισκεπτόμενης το Πακιστάν αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κριστίνα Ρόκα, ότι πρόκειται «ξεκάθαρα για πράξεις τρομοκρατίας».

Οι ΗΠΑ που μοιάζουν να μην μπορούν να «αποκλιμακώσουν» την κατάσταση με τις παρεμβάσεις τους, στέλνουν εντός των επόμενων δύο βδομάδων και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ στην περιοχή.

Ο Πακιστανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Μουχαμάντ Ακράμ Ζάκι, βουλευτής σήμερα, εκτίμησε χτες ότι ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου είναι μικρός. Αλλά και στις δύο πρωτεύουσες συζητούνταν το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου. Οι ΗΠΑ καλούσαν χτες ξανά για «αυτοσυγκράτηση» τις δύο πλευρές, καλώντας το Πακιστάν να σταματήσει με κάθε μέσο τις διεισδύσεις «εξτρεμιστών και τρομοκρατών» από το έδαφός του στην Ινδία, και την Ινδία να μην προβεί σε εισβολή.

Ο κρατιδιακός υπουργός Εξωτερικών του (ινδικού) Κασμίρ, Ομάρ Αμπντάλα, είπε πως «βρίσκει ηλίθιο να συζητείται στο Πακιστάν η επιλογή της πυρηνικής σύγκρουσης», αλλά επέμεινε πως η «τρομοκρατία δε θα μείνει ατιμώρητη».