ΛΑΡΙΣΑ
Παρατημένη από την κυβέρνηση η κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος»

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε τη δομή, διαπιστώνοντας την κατάσταση

Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024

Από την επίσκεψη του Γ. Λαμπρούλη στη ρημαγμένη κοινότητα
Την κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» στη Λάρισα επισκέφτηκε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος, και τον Αχιλλέα Σίμο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπήρξε ξενάγηση στους χώρους της δομής που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel» και, 13 μήνες μετά, παραμένουν σε τραγική κατάσταση. Μόνη συμβολή σε κάθε δυνατή αποκατάσταση είναι η προσπάθεια των ανθρώπων του προγράμματος, των παιδιών της κοινότητας, με τη συμβολή φορέων της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας και ασφάλειας από τέτοια καιρικά φαινόμενα καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» (που μετρά 35 χρόνια λειτουργίας), καθώς επίσης δημιουργίες των θεραπευόμενων, άλλα καλλιτεχνικά έργα και υποδομές που υπήρχαν στον χώρο, ο οποίος ήταν ήδη ταλαιπωρημένος. Ενδεικτικά, από το 2019 υπάρχει κτίριο της δομής χωρίς στέγη, επειδή κατέρρευσε.

Ακολούθησε συνάντηση και συζήτηση με τον Αντώνη Παπουτσή, υπεύθυνο του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος», την Ευαγγελία Νταφούλη, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων, και τον Δημήτρη Δεληγιάννη, υπεύθυνο της θεραπευτικής κοινότητας.

Ο προβληματισμός και η αγωνία για το μέλλον του ΚΕΘΕΑ ήταν διάχυτα μετά τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, αφού με την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ παραμένουν «στον αέρα» οι θέσεις εργασίας που χάνονται λόγω λήξης της χρηματοδότησης ΕΣΠΑ κ.λπ. Ολα αυτά ως συνέχεια του δρόμου που είχαν ανοίξει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δρόμου χτυπήματος της λογικής και δομής των «στεγνών» προγραμμάτων, ιδιωτικοποιήσεων και σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα.

Αναδείχθηκαν η διαχρονική και σταθερή στήριξη του ΚΚΕ σε κάθε πρωτοβουλία ανάδειξης και υπεράσπισης του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, και η δυνατότητα για κοινή δράση με τους φορείς, τα σωματεία και τους συλλόγους της πόλης, που πρέπει να συνεχιστεί.

Ο Γ. Λαμπρούλης δεσμεύτηκε να μεταφέρει αυτήν την κατάσταση στη Βουλή, να συμβάλει το Κόμμα στη διεκδίκηση λύσεων για τους εργαζόμενους του προγράμματος, έχοντας άμεση επαφή για κάθε ζήτημα μαζί τους. Αυτό, φυσικά, με ταυτόχρονη ενίσχυση των πρωτοβουλιών για να μπει φρένο στην περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση αυτής της ουσιαστικής και πολύτιμης προσπάθειας «στεγνής» απεξάρτησης από ουσίες την οποία πραγματοποιεί το ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» στη Λάρισα.