Στους δρόμους σε όλη τη χώρα για Υγεία σύγχρονη, υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024

Στον δρόμο του αγώνα βγαίνουν μαζικά αύριο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και της στάσης εργασίας στην Αττική και της απεργίας στην Περιφέρεια που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μαζί με τους υγειονομικούς που «πολιορκούν» τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης θα βρεθούν στους δρόμους σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα που κάνουν υπόθεσή τους τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που φέρνουν την εξαθλίωση στους υγειονομικούς και μετατρέπουν τους ασθενείς σε πελάτες.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η στρατηγική αυτή που γεννά τις μεγάλες ελλείψεις και την υποστελέχωση, τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα - «ρημαδιό». Δηλαδή τα Νοσοκομεία ΑΕ, ΝΠΙΔ (όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΝΔ) ή παραρτήματα Ανωνύμων Εταιρειών (όπως μετέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Νοσοκομείο Σαντορίνης).

Λάδι στη φωτιά άλλωστε του πανυγειονομικού ξεσηκωμού ρίχνουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «εφημερατζίδικα», που όχι μόνο θα επιδεινώσουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση αλλά θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η εφαρμογή του νόμου για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που κλείνει τα 2 από τα 3 εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας και καταργεί τα εγκεκριμένα προγράμματα απεξάρτησης.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά και συγκεκριμένα μισθολογικά αιτήματα που στηρίζει και το ΠΑΜΕ (βλ. δίπλα).

Λάρισα: Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς για τις σοβαρές ελλείψεις

Από τη συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα
Στο πλαίσιο της πολύμορφης προετοιμασίας της αυριανής απεργίας, Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και σωματεία σε νοσοκομεία καθημερινά παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στη Λάρισα, σε συνέντευξη Τύπου προχώρησαν χτες το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΓΝΛ, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Καθηγητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής.

«Βιώνουμε σήμερα την κορύφωση της επίθεσης στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, σε ένα πλαίσιο οργανωμένης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, εξελισσόμενης και κλιμακούμενης από ετών, τόσο από την παρούσα όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων η Γεωργία Παπαδάμου, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ - Ειδικευόμενων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ), στη συνέντευξη Τύπου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση.

Οπως αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων, σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «ενισχυμένου» δημόσιου συστήματος Υγείας», η πραγματικότητα στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στη Λάρισα παραμένει αυτή των τεράστιων ελλείψεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και τον λαό.

Το «παρών» έδωσαν ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Χρήστος Μπίκας, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, και ο Πέτρος Κρίκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Λαρισαίων.

«Λειτουργούμε σαν ένα μέτριο Κέντρο Υγείας»

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, η Γεωργία Παπαδάμου ανέδειξε ότι «απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της εμπορευματοποίησης του συστήματος Υγείας και η προώθηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον χώρο της Υγείας, μέσω της αποδυνάμωσης του ΕΣΥ».

Μιλώντας για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο τόνισε: «Συχνά οδηγούν ακόμα και σε αδυναμία λειτουργίας κρίσιμων κλινικών και εργαστηριακών τμημάτων, ελλείψεις υλικών, παραιτήσεις ιατρών, μαζική φυγή ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό για ανεύρεση καλύτερης τύχης, μετακινήσεις ιατρών και ανάθεση αλλότριων καθηκόντων συναφών ειδικοτήτων με "εντέλλεσθε"» κ.ά. Συμπυκνώνοντας αυτήν την κατάσταση υπογράμμισε ότι «λειτουργούμε σαν ένα μέτριο Κέντρο Υγείας αυτήν τη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι «το "δημοσιονομικό πλαίσιο", που επικαλούνται για την απόρριψη των αιτημάτων εργαζομένων, δεν υφίσταται όταν πρόκειται για την ενεργό συμμετοχή της χώρας σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εξασφάλιση της παρουσίας φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα με κόστος 500.000 ευρώ ημερησίως, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων. Η Λάρισα ανέκαθεν έπαιζε τον ρόλο του εργαστηρίου της πιλοτικής εφαρμογής προγραμμάτων εμπορευματοποίησης στην Υγεία με όχημα τις ΣΔΙΤ, δεδομένης και της αριθμητικής υπεροχής των ιδιωτικών κλινών, με την πόλη κυριολεκτικά να είναι περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας, ενώ τα δύο νοσοκομεία εξωθούνται σε υποβάθμιση και μαρασμό».

Καταλήγοντας επισήμανε: «Ως εδώ και μη παρέκει. Αντιδρούμε δυναμικά. Αγωνιζόμαστε για Υγεία - κοινωνικό αγαθό και όχι αγοραίο είδος προσβάσιμο σε λίγους».

Στο «κόκκινο» τα Νοσοκομεία Πέλλας και Σερρών

Τη μαζική συμμετοχή τους στην αυριανή πανυγειονομική απεργία προετοιμάζουν και οι γιατροί σε Πέλλα και Σέρρες, που καθημερινά τσακίζονται για να στηρίξουν το δικαίωμα του λαού στην Υγεία, μέσα στις ασφυκτικά απάνθρωπες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις με την πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης.

Ενδεικτική είναι η εικόνα στο Νοσοκομείο των Σερρών, όπου μόλις και μετά βίας καλύπτεται το 57% των οργανικών θέσεων. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ), οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται είναι 161 και από αυτές καλύπτονταν την περίοδο της πανδημίας οι 104 (89 γιατροί ΕΣΥ και 15 επικουρικοί) και σήμερα καλύπτονται μόλις 92 (90 γιατροί ΕΣΥ και 2 επικουρικοί).

«Για να μπορέσουμε οι γιατροί του Νοσοκομείου Σερρών, με 57% στελέχωση, να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες σε υπηρεσίες Υγείας, υπερεργαζόμαστε. Οι ώρες εργασίας μας ξεπερνούν κατά πολύ τις 48 ώρες τη βδομάδα και στους περισσότερους και τις 60 ώρες τη βδομάδα», αναφέρει η ΕΝΙΣ.

Τέλος, καταγγέλλει ότι παρόλο που οι Παθολογικές Κλινικές έχουν μείνει με 6 γιατρούς (έχουν παραιτηθεί 3 το τελευταίο έτος) και πλέον εφημερεύει ένας τις καθημερινές και για τις 2 Παθολογικές και το ΤΕΠ, παρόλο που έχουν κλείσει τα εξωτερικά ιατρεία Παθολογικής, Υπερτασιολογικό, Διαβητολογικό, συνεχίζονται οι μετακινήσεις γιατρών σε άλλα νοσοκομεία.

Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, το Παθολογικό Τμήμα, με έναν μόλις παθολόγο, συνεχίζει εδώ και πολλούς μήνες να λειτουργεί σε συνθήκες διάλυσης. Για την κάλυψη των αναγκών γίνονται μαζικές αναγκαστικές μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής ενώ απασχολείται και ένας ιδιώτης γιατρός με «μπλοκάκι».

Το Ακτινολογικό Τμήμα με δύο μόνο ακτινολόγους βρίσκεται επίσης σε συνθήκες υπολειτουργίας και διάλυσης. Και σε αυτήν την περίπτωση «μπαλώνουν» την κατάσταση με μετακινήσεις 5 ακτινολόγων και με έναν ιδιώτη με «μπλοκάκι». Ως αποτέλεσμα κλείνει ο αξονικός τομογράφος για 9 τουλάχιστον μέρες τον μήνα και οι ασθενείς προωθούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ακόμη και οι απλές ακτινογραφίες, όταν δεν υπάρχει ακτινολόγος, για να γνωματευθούν συγκεντρώνονται και κάθε 2 ώρες προωθούνται με δρομολόγια στο ΚΥ Γιαννιτσών (πρώην ΙΚΑ) (!)

Το ΩΡΛ Τμήμα είναι εδώ και μήνες χωρίς γιατρό, από τρεις ΩΡΛ που είχε παλιότερα.

Στο Νοσοκομείο Εδεσσας η Χειρουργική Κλινική λειτουργεί με 2 μόνο χειρουργούς σήμερα και 3 ιδιώτες με «μπλοκάκι», ενώ στην Παιδιατρική και τη Μαιευτική - Γυναικολογική η τραγική έλλειψη ιατρικού προσωπικού υποχρεώνει παιδιάτρους και μαιευτήρες σε 10 - 11 εφημερίες τον μήνα.

Υπάρχει κίνδυνος διάλυσης και του Αναισθησιολογικού Τμήματος μετά την συνταξιοδότηση του ενός εκ των δύο αναισθησιολόγων που κάνουν εδώ και πολύ καιρό από 15 εφημερίες τον μήνα.

Τα δε Κέντρα Υγείας του ν. Πέλλας λειτουργούν με κενό το 55 - 65% των οργανικών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού, με αναγκαστικές μετακινήσεις προς τα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι χρόνιες ελλείψεις.

Στη μάχη και στη Δυτική Ελλάδα

Σε αγωνιστικό αναβρασμό για την επιτυχία της αυριανής απεργίας βρίσκονται Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών, σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία στους νομούς της Δυτικής Ελλάδας. Στο πλευρό των υγειονομικών βρίσκονται Εργατικά Κέντρα, σωματεία, λαϊκοί φορείς κ.ά.

Στην Αχαΐα, την απεργία και τη συγκέντρωση στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ενώ χτες πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις των υγειονομικών στο ΠΓΝ Πατρών στο Ρίο και στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας».

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας βρίσκονται επίσης οι υγειονομικοί στην Αιτωλοακαρνανία, όπου το κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων του νομού βρήκε ανταπόκριση και στα σωματεία των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα καλώντας στις συγκεντρώσεις. Παράλληλα, η απεργία στηρίζεται τόσο από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, όσο και από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, που σημειώνουν την ανάγκη να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων η κατάσταση στην Υγεία, να αγωνιστούν μαζί με τους υγειονομικούς ενάντια στην επιχειρηματική δράση, να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, απαιτώντας ταυτόχρονα άμεσα μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί στον νομό.

ΓΝ Μεσολογγίου: «Ολοι στις πύλες των νοσοκομείων!»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλων προβλημάτων αποτελεί το ΓΝ Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Κώστα Καραγκούνη, να σημειώνει: «Από τις πρόσφατες προσλήψεις γιατρών που ανακοινώθηκαν για τα νοσοκομεία, για το δικό μας δεν προβλέπεται ούτε μία! Αυτό, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση είχε ζητήσει 15 διαφόρων ειδικοτήτων, και τα κενά, με βάση τον παλαιό οργανισμό που δεν ανταποκρίνεται στο σήμερα, φτάνουν στους 22! Δείχνουν δηλαδή να μη μας υπολογίζουν».

Οπως εξήγησε, λόγω των ελλείψεων, δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα δεν μπορεί να εφημερεύσει η Καρδιολογική Κλινική, 10 μέρες τον μήνα δεν υπάρχει αναισθησιολόγος, η Μαιευτική Κλινική υπολειτουργεί αφού έχει παραμείνει μία παιδίατρος που συνταξιοδοτείται τον Δεκέμβρη, και η Παθολογική έχει απομείνει με τρεις μόνιμους και έναν γιατρό με «μπλοκάκι», την ώρα που στο νοσοκομείο, απ' όταν συνταξιοδοτήθηκαν, δεν προσλήφθηκαν ξανά οφθαλμίατρος και νεφρολόγος.

«Η κατάσταση είναι εντελώς οριακή. Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Λόγω του τι επικρατεί, επιβαρύνονται τα γύρω νοσοκομεία, με την πίεση να είναι μεγάλη συνολικά για το προσωπικό αλλά και για τους ασθενείς και συνοδούς που ταλαιπωρούνται. Ολοι, λοιπόν, απαιτείται να δώσουμε δυναμική απάντηση με την απεργία, απαιτώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, στελέχωση όλων των κενών θέσεων, αλλαγή των παλαιών οργανισμών στα νοσηλευτικά ιδρύματα με βάση τις ανάγκες σήμερα. Ολοι στις πύλες των νοσοκομείων!», κάλεσε.

Σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

Σε ξεσηκωμό για την Υγεία καλεί το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, στηρίζοντας την απεργία ενάντια «στην προσπάθεια να γίνει συνολικά ο χώρος της Υγείας μια τεράστια ΑΕ με αμύθητα κέρδη για τους μεγαλοκλινικάρχες».

Αναφέρεται στη δεινή κατάσταση τόσο του Νοσοκομείου όσο και των πρωτοβάθμιων δομών, αφού, όπως αναφέρει, παραιτείται ο ένας γιατρός μετά τον άλλον εξαιτίας της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης. «Μετά την ψυχίατρο, την παιδοψυχίατρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, χειρουργό του Νοσοκομείου, έπεται και συνέχεια... Τελευταίο "φρούτο" είναι η "έμπνευση" των αρμόδιων παραγόντων να στέλνουν εξετάσεις όπως του ψηφιακού μαστογράφου για διάγνωση στα ιδιωτικά εργαστήρια τροφοδοτώντας με "ζεστό" χρήμα τους ιδιώτες αντί να δίνεται για υγειονομικό προσωπικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.