ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2025
Αποτυπώνει με στοιχεία την εισοδηματική σφαγή σε βάρος του λαού
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024

Eurokinissi

Προσαρμοσμένος στις ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία και βαθιά αντιλαϊκός είναι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025, τόνισε χτες η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο.

Οπως εξήγησε, ο κρατικός προϋπολογισμός αποτυπώνει με στοιχεία την εισοδηματική σφαγή εις βάρος του λαού και το τσάκισμα του εισοδήματος και των αναγκών του, ενώ κινείται στο πλαίσιο του επίσης αντιλαϊκού νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου που καταδικάζει στη φτώχεια τον λαό τα επόμενα χρόνια. Κάλεσε, μάλιστα, τον λαό να εμποδίσει με τον αγώνα του την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που εγγυώνται και το Μεσοπρόθεσμο και ο προϋπολογισμός.

Η Δ. Μανωλάκου στάθηκε στο γεγονός ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει ως φιλολαϊκή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που θα φέρει τάχα αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, ωστόσο στην πραγματικότητα αποδεικνύεται αντιλαϊκό μέτρο, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες χαρίζονται συνολικά 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα στερηθούν τα ταμεία των ασφαλισμένων.

Κάθε άλλο παρά φιλολαϊκές είναι και οι αυξήσεις που προβλέπονται στις κύριες συντάξεις, καθώς, όπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, είναι κάτω από τον πληθωρισμό και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που μαστίζει συνολικότερα τον λαό και ειδικότερα τους συνταξιούχους με τις υπέρογκες ανατιμήσεις στα φάρμακα, με ευθύνη της κυβέρνησης. Μίλησε και για τους 10.000 πλειστηριασμούς που προβλέπονται για το β' εξάμηνο και πραγματοποιούνται με βάση το πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για τη διευκόλυνση των τραπεζών και των κορακιών των funds, που ξεσπιτώνουν τόσο φτωχούς χρεωμένους δανειολήπτες όσο και εγγυητές.

Η Δ. Μανωλάκου χαρακτήρισε «ανέκδοτο» τις μειώσεις σε φόρους, τη στιγμή που τα πλεονάσματα ύψους 7 δισ. για τα επόμενα 4 χρόνια θα προέρχονται από έμμεσους και άμεσους φόρους, με τους οποίους θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά: «Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μείωση όσα τους παίρνει διπλά από την άλλη τσέπη», είπε. Σε σχέση με τους μισθούς, πρόσθεσε ότι μπορεί να παρουσιάζονται καθηλωμένοι, όμως στην πραγματικότητα μειώνονται λόγω της ακρίβειας.

«Δεν ενδιαφέρεστε για τις ανάγκες του λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας μια σειρά από παραδείγματα από την Υγεία, όπου η κυβέρνηση προχωράει σε εξειδικευμένα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στις δημόσιες μονάδες Υγείας, σε «πλήρη αρμονία με τις κατευθύνσεις και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υποστηρίζουν όλα τα κόμματα». Παράλληλα, μιλώντας για την Παιδεία, όπου ήδη έχει σημειωθεί μείωση της τάξης του 34% από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο την επταετία 2010-2017 και η υποχρηματοδότηση είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, εξέφρασε την απαίτηση για γενναία αύξηση, ειδικά αναφορικά με τις λειτουργικές δαπάνες.

Σε ό,τι σχετίζεται με τις τραγικές συνέπειες της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, την Πολιτική Προστασία, υπογράμμισε ότι είναι «απαράδεκτο και προκλητικό» η κυβέρνηση να επικαλείται πως ο προϋπολογισμός «καλείται να συγκεράσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική κρίση», όταν εξαιτίας αυτής της ίδιας εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής και της υποχρηματοδότησης καταστρέφεται ό,τι έχει απομείνει από το περιβάλλον στο όνομα της κερδοφορίας των ομίλων. Εδώ, μίλησε ιδιαίτερα για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται ενάντια στα «κακουργήματα» στον Γράμμο, τις οποίες και στηρίζει το ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας την κριτική των άλλων κομμάτων απέναντι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, υπογράμμισε πως είναι «ανώδυνη και άσφαιρη» γιατί δεν εμποδίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους να συνεχίσουν να κερδοφορούν εις βάρος των εργαζομένων. Αντίθετα, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα τους στηρίζουν, ενώ το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα για την άνοδο του ταξικού κινήματος και γι' αυτό το φοβούνται.