ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τον συντονισμό της στρατιωτικής στήριξης και εκπαίδευσης
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2024

NATO

Ο γγ του ΝΑΤΟ με επιτελείς στη βάση της Γερμανίας
Την ώρα που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνται στο ανατολικό μέτωπο και αυξάνονται τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επικείμενη «ήττα της Ουκρανίας» και «κόπωση της Δύσης», το ευρωατλαντικό στρατόπεδο συζητά προσαρμογές στη στρατηγική του στη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο ΝΑΤΟικό αρχηγείο του Βισμπάντεν, το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό της αποστολής διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, διαμήνυσε ότι «οι ρωσικές απειλές δεν τρομάζουν το ΝΑΤΟ, το οποίο θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει σθεναρά το Κίεβο».

Το μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν «είναι πως θα συνεχίσουμε, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα του περάσει, ότι η Ουκρανία θα νικήσει», δήλωσε ο Ρούτε στην αμερικανική βάση που φιλοξενεί το αρχηγείο της αποστολής NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine).

Το νέο κέντρο διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Βισμπάντεν θα «κάνει πραγματική διαφορά» στο πεδίο της μάχης, υποστήριξε ο Ρούτε.

Η πρωτοβουλία ανάληψης του συντονισμού της αποστολής διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, τον οποίο μέχρι σήμερα έχουν οι ΗΠΑ, θεωρήθηκε προσπάθεια να διασφαλιστεί ο μηχανισμός σε ενδεχόμενη επιστροφή του Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Διπλωμάτες επισημαίνουν πάντως ότι το μέτρο δεν εξασφαλίζει κάτι, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι η ηγέτιδα δύναμη στο ΝΑΤΟ και παρέχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η αποστολή NSATU αναμένεται ότι θα αριθμεί περίπου 700 μέλη, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών που σταθμεύουν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο και σε κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης σε Πολωνία και Ρουμανία.

Επιπλέον, αφού τεθεί σε λειτουργία το νέο κέντρο διοίκησης, όλες οι αποστολές όπλων στο Κίεβο θα πάψουν να είναι εθελοντικές και θα γίνουν υποχρεωτικές για όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ εκτός από τις ΗΠΑ.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ρούτε τόνισε ότι είναι κρίσιμο για το ΝΑΤΟ «να έχει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που απαιτούνται για να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή από τη Ρωσία».

«Υπάρχει στρατηγική λογική στην ενίσχυση της Ουκρανίας πολιτικά και στρατιωτικά προκειμένου να αναγκαστεί ο Ρώσος Πρόεδρος να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό μοιάζει με πολύ μακρινή προοπτική», δήλωσε ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χειροτερεύει και κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία:

«Πρέπει να αυξήσουμε τη βοήθεια, αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Θα συνεχίσουμε επίσης να συζητάμε πώς να ξεμπλοκάρουμε τη στρατιωτική χρηματοδότηση και να αυξήσουμε τις δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας».

Σύλληψη του Πούτιν στο G20 στη Βραζιλία ζητά η Ουκρανία

Τη σύλληψη του Πούτιν σε περίπτωση που παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20, στη Βραζιλία στις 18-19 Νοέμβρη, ζήτησε ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας, με βάση το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Ρώσου Προέδρου το οποίο έχει εκδώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) στη Χάγη, κατηγορώντας τον για το έγκλημα πολέμου της απαγωγής παιδιών από την Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου και το Κρεμλίνο απέρριψε το ένταλμα του ΔΠΔ ως «μηδενικό και άκυρο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ερωτηθείς αν ο Πούτιν θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών του G20 δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Ο δε ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε στο «Reuters» ότι «είναι σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να σταθεί ενωμένη και να θέσει τον Πούτιν προ των ευθυνών του».

Λόγω των «πληροφοριών ότι ο Πούτιν μπορεί να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι υποχρέωση των αρχών της Βραζιλίας, ως κράτους - μέλους του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ, να τον συλλάβουν εάν τολμήσει να την επισκεφτεί».

«Αν δεν γίνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες που κατηγορούνται για εγκλήματα να μπορούν να ταξιδεύουν ατιμώρητοι», είπε.

Η Βραζιλία έστειλε στον Πούτιν μια πρόσκληση για τη Σύνοδο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ - θυμίζουμε - ο Ρώσος Πρόεδρος δεν παρέστη στη συνάντηση των κρατών της ομάδας BRICS στη Νότιο Αφρική, αλλά συμμετείχε διαδικτυακά.

Νέο χτύπημα σε πλοίο που «μετέφερε όπλα»

Τη Δευτέρα το πρωί οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο κύμα βομβαρδισμών στην Οδησσό, σε ουκρανικές λιμενικές υποδομές και στρατιωτικά αεροδρόμια «όπου το ΝΑΤΟ μεταφέρει όπλα για τον ουκρανικό στρατό», σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

Πλοία στην Οδησσό δέχονται ρωσικά χτυπήματα σχεδόν καθημερινά τον Οκτώβρη, με το Κίεβο να ανακοινώνει ότι μετέφεραν σιτηρά και άλλα ουκρανικά προϊόντα.

Ρωσικοί πύραυλοι «Iskander» έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού, όπου στόχος ήταν «η 8η προβλήτα του λιμανιού, μακριά από άλλες εγκαταστάσεις, όπου ο ουκρανικός στρατός προσπαθούσε να κρύψει τη μεταφορά όπλων του ΝΑΤΟ».

«Η ρωσική επίθεση ξεκίνησε τη στιγμή που οι Ουκρανοί ξεφόρτωναν το στρατιωτικό τους φορτίο από το φορτηγό πλοίο "Moon", που έπλεε υπό σημαία Παναμά». Το φορτίο φέρεται να περιλάμβανε στρατιωτικό εξοπλισμό επικοινωνίας, μηχανικής και επισκευής από το ΝΑΤΟ. Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, το φορτηγό πλοίο και το σκάφος της Φρουράς Πεζοναυτών υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ο δε ουκρανικός στρατός υπέστη απώλειες - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 6 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 9 τραυματίστηκαν.

Στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του που έχουν εισβάλει εκεί «αποκρούουν τις προσπάθειες των Ρώσων να διασπάσουν τις ουκρανικές γραμμές» και «πραγματοποιούν τις δικές τους αντεπιθέσεις».