ΕΝΩΣΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Νέα παρέμβαση για να μη μένουν χωρίς εισόδημα όσοι επαγγελματίες ασθενούν

Ξεκρέμαστοι οι μικροί ΕΒΕ σε περίπτωση που τους βρει κάποια αρρώστια

Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024

Φωτ. αρχείου
Τη χορήγηση επιδόματος ασθενείας σε επαγγελματία που νοσηλεύεται, και σε κάθε επαγγελματία που το έχει ανάγκη, απαίτησαν χτες το πρωί συνδικαλιστικοί φορείς επαγγελματιών με μία ακόμα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Ομοσπονδίες και Σωματεία κινητοποιήθηκαν με αφορμή την περίπτωση ιδιοκτήτη καθαριστηρίου στο Περιστέρι, ο οποίος έχει υποβληθεί ήδη σε ένα χειρουργείο, ενώ θα χρειαστεί μία ακόμα επέμβαση και θεραπεία για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατεί να λειτουργήσει το κατάστημα που διατηρεί, και να μένει χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία στήριξη από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Ο επαγγελματίας που μένει ξεκρέμαστος δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Πρόκειται για ένα γενικευμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες που ασθενούν, νοσούν από κάποια χρόνια πάθηση ή έχουν κάποιο ατύχημα εντός ή εκτός δουλειάς. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού η θηλιά των χρεών σφίγγει όλο και περισσότερο για τους μικρούς επαγγελματίες και δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο να μένουν έστω και μία μέρα χωρίς εισόδημα.

Πρόκειται για πρόβλημα που σταθερά αναδεικνύουν Σωματεία και Ενώσεις των μικρών επαγγελματιών, διεκδικώντας το ...δικαίωμα να αρρωστήσουν. Μόλις τον περασμένο Μάρτη πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη κινητοποίηση για καρδιοπαθή επαγγελματία που έμεινε χωρίς εισόδημα, ενώ το 2021 η Ομοσπονδία Κατεργασίας Ξύλου είχε πραγματοποιήσει και σχετική ημερίδα, αναδεικνύοντας μια σειρά πλευρές του προβλήματος.

«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη! Μια ζωή πληρώνουμε και την ώρα που χρειαζόμαστε τη στήριξη του ασφαλιστικού μας φορέα, αυτός μας γυρίζει την πλάτη», καταγγέλλουν τα Σωματεία. Ηδη φορείς όπως η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθήνας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου έχουν οργανώσει σειρά παρεμβάσεων, θέτοντας τις διεκδικήσεις τους και αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα να επιλυθεί νομοθετικά το ζήτημα. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν ικανοποιούν τα δίκαια και επείγοντα αιτήματα των επαγγελματιών, αλλά τους επιβαρύνουν διαρκώς με νέα βάρη:

Φορτώνουν στην πλάτη τους την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (4% από 1/1/2024) και τον νέο τρόπο φορολόγησης που λεηλατεί το εισόδημά τους, ενώ τους στερούν την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση χρεών προς τον ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να ρυθμιστούν με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των 24 δόσεων.

Στη συνάντηση που έγινε με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εκπρόσωποι των φορέων για μια ακόμα φορά άκουσαν το υπουργείο να τους παραπέμπει στον επικείμενο κανονισμό για την εξίσωση των παροχών σε χρήμα του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους, χωρίς όμως λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο των ρυθμίσεων ή για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούμαστε γι' αυτό το θέμα», τονίζει ο Νίκος Σφαντός, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθήνας και αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, υπενθυμίζοντας ανάλογες διαμαρτυρίες για το ίδιο ζήτημα. «Θέτουν για μια ακόμα φορά το ζήτημα του κόστους», αναφέρει σχετικά με τη στάση του υπουργείου. «Τους απαντάμε: Ο ΕΦΚΑ αυξάνει κάθε χρόνο - και πέρυσι και φέτος - τις εισφορές κατά 4% για τους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση ανακοινώνει με πανηγυρισμούς τα ρεκόρ στην είσπραξη εσόδων» και την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες δεν δικαιούνται επίδομα ασθενείας, σχολιάζει. Στο έδαφος αυτό οι πρωτοβουλίες των Σωματείων θα συνεχιστούν, ξεκαθαρίζει, ενώ υπενθυμίζει ότι Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία και Σύλλογοι οργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, δίνοντας αγωνιστική απάντηση συνολικά στην πολιτική της κυβέρνησης.