ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Οργανώνουν και συντονίζουν την πάλη για την επιβίωσή τους

Αποφασισμένοι να εντείνουν τις διεκδικήσεις τους κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους τσακίζει

Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024

Από την παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οργανώνουν εδώ και μέρες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, όπως οι παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τις κινητοποιήσεις τους θέτουν στο επίκεντρο ζωτικές διεκδικήσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους στον τόπο τους.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους βρίσκεται η στήριξη - αναπλήρωση του εισοδήματός τους, το οποίο υπέστη βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από τις περσινές πλημμύρες και άλλα καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, αλλά και των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ. Διεκδικούν τιμές στα προϊόντα οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, αλλά και προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Ακόμα απαιτούν να μην επιστραφούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ καταβληθέντα ποσά που έλαβαν το 2021.

Σύσκεψη στη Ζαγορά
Η κυβέρνηση - όπως και όλες οι προηγούμενες - αρνείται την ικανοποίηση των παραπάνω διεκδικήσεων, ενώ και τα περιβόητα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει από τη ΔΕΘ, δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Στην πραγματικότητα, αρνείται την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης, για να μη θίξει τον «δημοσιονομικό χώρο» που της δίνει τις δυνατότητες για «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ίδια ώρα, τα δύσκολα είναι μπροστά για τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς το «σχέδιο ανασυγκρότησης» της Θεσσαλίας, που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, περιλαμβάνει τη διαχείριση των νερών με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση, την «αλλαγή» στις καλλιέργειες, στο όνομα της «εξοικονόμησης νερού», που θα πετάξει εκτός παραδοσιακούς βιοπαλαιστές καλλιεργητές και θα φέρει αλλαγές στη χρήση γης, διευκολύνοντας κάθε είδους επιχειρηματικά σχέδια μεγάλων ομίλων. Ταυτόχρονα προωθούνται και νέα χαράτσια με τη μορφή της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης, όπως και απαλλαγή του κράτους από κάθε ευθύνη προστασίας του λαού.

Συντονίζουν τον αγώνα τους στο Πήλιο

Τα πολλαπλά, κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Πηλίου, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών, αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου που χαρακτηρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της αγροτικής γης στην περιοχή, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποί τους, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στη Ζαγορά.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τους Αγροτικούς Συλλόγους Ζαγοράς, Δράκειας, Πουρίου, Μακρυρράχης και Ξουριχτίου, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Βυζίτσας αλλά και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Δράκειας, Μακρυρράχης (μέλους του ΑΣ Ζαγοράς) και Ζαγοράς - Πηλίου.

Το πρώτο ζήτημα της σύσκεψης ήταν οι υπολειπόμενες αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες «Daniel» και «Εlias», τις οποίες οι παραγωγοί ακόμα περιμένουν, έχοντας επωμιστεί υψηλά καλλιεργητικά κόστη για δύο χρονιές και εισέρχονται στην τρίτη, χωρίς να καλύψουν τις ζημιές, παρά τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα, κατά την επίσκεψη μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου, σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία αγροτών του Πηλίου.

Επίσης συζητήθηκε η μειωμένη ποσότητα κάστανων στο Πήλιο, συνέπεια της χαλαζόπτωσης κατά τη φάση του προανθικού σταδίου αλλά και της ξηρασίας το καλοκαίρι, ενώ από τις ποσότητες που απέμειναν καταστράφηκε ένα σημαντικό μέρος από τη σφοδρή βροχόπτωση λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή.

Στο επίκεντρο τέθηκαν και οι μεγάλες απώλειες στα μήλα, κυρίως αυτά στην πρώτη υψομετρική ζώνη λόγω των παρατεταμένων και πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Απώλειες άλλωστε καταγράφονται σε διάφορα σημεία και από τη χαλαζόπτωση της άνοιξης, αλλά και από τις θυελλώδεις ριπές ανέμων που σημειώθηκαν κατά τις πρώτες μέρες της συγκομιδής.

Από τη σύσκεψη δεν θα μπορούσαν να λείπουν το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο καθίσταται δυσθεώρητο λόγω των ορεινών και μειονεκτικών χαρακτηριστικών της περιοχής του Πηλίου, της μετακίνησης των κατοίκων στην περιοχή για καλλιεργητικές και γενικότερες δραστηριότητες αλλά και η διακίνηση των προϊόντων τους, που γίνεται σε ένα κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και μία διαλυμένη αγροτική οδοποιία.

Για όλα τα παραπάνω προβλήματα οι παραγωγοί του Πηλίου ζητούν να επισκεφτεί την περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο παρουσία εκπροσώπων της διοίκησης του ΕΛΓΑ, ώστε να καταλάβουν και οι ίδιοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και να απαντήσουν επιτόπου στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών.

Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνει ανοιχτή συγκέντρωση όλων των παραγωγών του Πηλίου, στην Τσαγκαράδα, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στο καφέ «AgnaDi».

Οι αγρότες του Πηλίου, που για να πάρουν τις «κουτσουρεμένες» αποζημιώσεις τους καλούνται να υπογράφουν και ...υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν διεκδικούν τίποτα παραπάνω από τον ΕΛΓΑ ή άλλη δημόσια υπηρεσία, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τους βουλώσει το στόμα με «ψίχουλα», είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο και οργανωμένο αγώνα τους, που από καιρό τώρα κλιμακώνουν, ώστε να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους με αξιοπρέπεια στον τόπο τους.

Διεκδικούν: Να τηρηθεί η δέσμευση του υπουργού για αύξηση στις αποζημιώσεις από τα φαινόμενα «Daniel» και «Εlias». Ενταξη καταστροφικών φαινομένων στο πλαίσιο για αποζημιώσεις, που δεν καλύπτει τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, για τον οποίο ζητείται αλλαγή ώστε να αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς για όλες τις νόσους και φυσικούς κινδύνους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Αμεση αποκατάσταση οδικού δικτύου και αγροτικής οδοποιίας. Αναπλήρωση εισοδήματος για ζημιές σε προϊόντα που δεν αποζημιώνονται λόγω του άδικου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με 500 ευρώ/στρέμμα στα μήλα και 800 ευρώ/στρέμμα στα κάστανα. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση σε γεωργικά εφόδια - ζωοτροφές, πλαφόν στα 0,07 ευρώ/KWH στο αγροτικό ρεύμα και έλεγχο στις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

Δεύτερο έτος χωρίς εισόδημα για τους κτηνοτρόφους

Τις ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι περσινές πλημμύρες καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι. Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης η Ομάδα Πνιγμένων Κτηνοτρόφων από τον «Ντάνιελ», σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «έχουμε μπει στο δεύτερο έτος χωρίς εισόδημα, χωρίς ζώα, χωρίς στάβλους και χωρίς ζωοτροφές».

Στην επιστολή αναδεικνύουν ότι «η προκαταβολή αποζημίωσης από 75 έως 120 ευρώ το ζώο και υπόλοιπο εκκαθάρισης 30 ευρώ, χωρίς αποζημίωση στα ζώα κάτω του ενός έτους και με την παραπομπή στο μέτρο 5.2 και όχι στην αποκατάσταση του 100% της αξίας των ζώων που χάθηκαν, συνιστά 100% αδικία».

Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν μεταξύ άλλων:

-- 250 ευρώ αποζημίωση ανά ζώο όπως στην πανώλη

-- 100% αποκατάσταση της αξίας των ζώων

-- Αποκατάσταση των σταυλικών εγκαταστάσεων και παροχή ζωοτροφών

-- Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ζώων ενός έτους και κάτω, τα οποία δεν επιτράπηκε να δηλωθούν στην καταμέτρηση των πνιγμένων.

Σε τροχιά κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Ελασσόνας

Την οργάνωση αγωνιστικών δράσεων αποφάσισαν χτες και οι αγροτοκτηνοτρόφοι που συμμετείχαν σε σύσκεψη που οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ολύμπου και Σαρανταπόρου στην Ελασσόνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν κυρίως δενδροκαλλιεργητές και παραγωγοί που επλήγησαν από χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα στις αρχές Σεπτέμβρη, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι «από την άνοιξη που ξεκινήσαμε κινητοποιήσεις για τις αδικίες του ΕΛΓΑ και αποσπάσαμε ομολογία και διαβεβαίωση ότι θα ελεγχθούν οι ζημιές, πέρασαν 5 μήνες. Απάντηση δεν έχουμε, ενώ παράλληλα το χαλάζι που έριξε καρπούς στο χώμα και δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, η καρπόπτωση σε καρύδια, αμύγδαλα, η φόμωψη στα αμύγδαλα, ο καύσωνας στα άλλα περιβόλια, ο περσινός περονόσπορος στα αμπέλια κ.ο.κ. δυσχεραίνουν την επιβίωσή μας ως παραγωγών. Η κυβέρνηση διά των εκπροσώπων της μας στέλνει από τον Αννα στον Καϊάφα, χωρίς να δεσμεύεται για λύσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν περιοδείες στα χωριά τις επόμενες μέρες, με στόχο την οργάνωση συντονισμένης κινητοποίησης.