ΠΑΤΡΑ
Με την αγωνιστική δημοτική αρχή συναντήθηκε η Αλέιδα Γκεβάρα

Συνεχίζει τις επισκέψεις σε πόλεις της χώρας

Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024

Στο μνημείο του κομμουνιστή ήρωα Ν. Μπελογιάννη
Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στην Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του εμβληματικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα της Αβάνας, η οποία βρέθηκε χτες στην Πάτρα με αφορμή την 57η επέτειο δολοφονίας του Αργεντινού επαναστάτη και την έκδοση του έργου του στην Ελλάδα. Στο δημαρχείο την υποδέχτηκε μαζί με τους Αραμις Φουέντες Ερνάντες, πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα, και Βελισσάριο Κοσσυβάκη, εκδότη των «Απάντων του Τσε Γκεβάρα» στα Ελληνικά, ο αγωνιστής δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης.

Εκεί ενημερώθηκαν για την αγωνιστική ιστορία της πόλης και τους προσφέρθηκαν αναμνηστικά, ανάμεσα στα οποία, γκραβούρα που αποτυπώνει τη μέρα της απελευθέρωσης της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Αμέσως μετά, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο, όπου ο δήμαρχος καλωσορίζοντας με βαθιά συγκίνηση την Αλέιδα και την κουβανική αντιπροσωπεία, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό, στην πάλη του ενάντια στον απαράδεκτο αποκλεισμό της χώρας του από τις ΗΠΑ. Καταγγέλλουμε, επίσης, την ένταξη της Κούβας στην απαράδεκτη λίστα με τα κράτη που είναι δήθεν "χορηγοί της τρομοκρατίας"».

Και συμπλήρωσε: «Η μνήμη του επαναστάτη κομμουνιστή Τσε Γκεβάρα, που παραμένει άσβεστη, παρότι πέρασαν 57 χρόνια από τη δολοφονία του, μας διδάσκει πολλά, παρά τις προσπάθειες του συστήματος να μετατρέψει την εικόνα του σε μια ακίνδυνη ποπ εικονογραφία. Οι ιμπεριαλιστές μπορεί να κατάφεραν να τον δολοφονήσουν, αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν την πρωτοπόρα δράση του, τη μεγάλη συνεισφορά του στην επανάσταση.

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Πάτρας, Κ. Πελετίδη
Γι' αυτό και σήμερα, το όνομά του και η εικόνα του, τα γραπτά του ξεσηκώνουν τα συναισθήματά μας, μας κάνουν να νιώθουμε άβολα με την αδικία γύρω μας, με τη φτώχεια, την εκμετάλλευση. Πυρπολούν την καρδιά και την ψυχή όλων μας, ενάντια στην αδικία, στη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Μας θυμίζουν ότι όσο και αν το σύστημα φαίνεται καμιά φορά παντοδύναμο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Οτι κάθε μέρα έχουμε χρέος να στεκόμαστε κοντά στον αδικημένο.

Ο ελληνικός λαός, ο πατραϊκός λαός, αυτό το κάνει ανέκαθεν πράξη. Ετσι και σήμερα, παρόλο που οι κυβερνώντες παίρνουν άλλες αποφάσεις, στέκεται δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης, παλεύει για την έξοδο της Ελλάδας από το "σφαγείο", για να μη γίνεται το έδαφός μας ορμητήριο πολέμων. Υπερασπίζεται την ιστορία του, κόντρα στις προσπάθειες να εμφανιστεί αλλιώς. Εχουμε κι εμείς στην Ελλάδα ήρωες και επαναστάτες και όλοι διαφυλάττουμε τη μνήμη και την παρακαταθήκη των αγωνιστών όλου του κόσμου, ανάμεσά τους και του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μαζί θα αλλάξουμε τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα εδώ μαζί μας».

Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην αδικία

Στη συνέχεια η Αλέιδα Γκεβάρα, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μίλησε για τους γονείς της και τόνισε: «Είμαστε Κουβανοί, και κάνουμε ό,τι κάνει και ο υπόλοιπος λαός μας. Χρησιμοποιούμε το όνομά μας για να φτάσουμε σε πολύ περισσότερο κόσμο, με σκοπό να βοηθήσουμε και να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις αδικίες». Αναφερόμενη στη σφαγή στην Παλαιστίνη σημείωσε: «Το σημαντικότερο για μένα είναι τα παιδιά. Αν θα μπορούσα να κάνω κάτι για τα παιδιά της Παλαιστίνης που σφαγιάζονται θα ήμουν πολύ ικανοποιημένη. Οταν η πλειοψηφία του λαού λέει "όχι στον πόλεμο" και οι κυβερνήσεις κάνουν το αντίθετο, το πρώτο που πρέπει να κάνει ο λαός είναι να ενωθεί, να αντισταθεί και να δείξει τη δύναμή του».

Ο Β. Κοσσυβάκης ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει εκτός από το άλμπουμ - λεύκωμα και το νέο βιβλίο «Τσε παρών», και από το 2025 τα βιβλία των «Απάντων του Τσε Γκεβάρα». «Αναλάβαμε», είπε, «την ευθύνη να εκδώσουμε στην Ελλάδα όλα τα κείμενα του Τσε, αυτά που έχουν εκδοθεί και αυτά που θα εκδοθούν. Το ταξίδι μας στην Ελλάδα με το "Λεύκωμα" ξεκίνησε πριν από δύο μέρες και πρώτος σταθμός εκτός Αθήνας, είναι η Πάτρα, για να τιμήσουμε τη διοίκηση και τον λαό της Πάτρας. Η Πάτρα αγωνίζεται, κάνει αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι».

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμις Φουέντες Ερνάντες, τέλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πατρέων και τους συνεργάτες του για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι στιγμές που ζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι επικίνδυνες και διακυβεύεται ακόμα και η ίδια της η ύπαρξη. Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και η όλο και πιο σφοδρή επίθεση στον Λίβανο αποδεικνύουν ότι οι σκέψεις και οι ιδέες του Τσε ισχύουν και σήμερα».

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, η Αλέιδα και όλη η αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν το ιστορικό καταφύγιο κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων, καθώς και το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη στην πλατεία Παντοκράτορα, για να καταθέσουν λουλούδια, αποτίοντας φόρο τιμής στον κομμουνιστή ήρωα.