ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Ψηλά στην ατζέντα Μεταναστευτικό, ανταγωνισμοί, μπίζνες
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024

Eurokinissi

Στην 1η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου συμμετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στις Βρυξέλλες, χύνοντας ξανά κροκοδείλια δάκρυα για τη σφαγή που διαπράττει το Ισραήλ σε Παλαιστίνη και Λίβανο, με την πλάτη ζεσταμένη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα διερεύνησε μέσα στα ερείπια και την τραγωδία ευκαιρίες για μπίζνες στην περιοχή.

Είπε συγκεκριμένα ότι η Σύνοδος «διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία», σπεύδοντας αμέσως μετά να προσθέσει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και προφανώς έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου».

Αναπαράγοντας εξάλλου όλα τα χιλιοειπωμένα άλλοθι που οπλίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μη συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή και να εντείνουμε τις πιέσεις μας, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μία Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι σε ιρανικές επιθέσεις».

Δεν παρέλειψε βέβαια να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το «ψητό» του κεφαλαίου, «τη συνεργασία μας στο πεδίο της οικονομίας», επιμένοντας ότι μεταξύ ΕΕ και Συμβουλίου του Κόλπου «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στον τομέα της Ενέργειας», υπογραμμίζοντας επίσης ότι «η Μέση Ανατολή αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα όσον αφορά τον διάδρομο IMEC για τη σύνδεση της ΕΕ με την Ινδία».

Επιστροφές, κέντρα κράτησης σε τρίτες χώρες και συμφωνίες με χώρες της Αφρικής στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενα συζήτησης την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την ανταγωνιστικότητα, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές υποθέσεις.

Σε διασύνδεση με τα χτεσινά, σκοπεύουν να συζητήσουν σχετικά «με τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδίως την κρίσιμη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή», όπου «η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ».

Εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ψηλά στην ατζέντα είναι και το Μεταναστευτικό, καθώς λόγω της σφαγής στη Μέση Ανατολή αυξάνονται ξανά οι ροές κατατρεγμένων, ενώ μια σειρά από κυβερνήσεις στην ΕΕ, με πρώτες κάποιες σοσιαλδημοκρατικής κοπής, όπως αυτές της Γερμανίας και της Ισπανίας, πρωτοστατούν στα νέα απάνθρωπα μέτρα που κλείνουν τη «στρόφιγγα» της μετανάστευσης.

Μια «γεύση» έδωσε η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, προς τους 27 ηγέτες, όπου αναφέρονται η ανάγκη να βρεθεί «πλαίσιο» για πιο εντατικές επιστροφές και απελάσεις, η ανάπτυξη Κέντρων Επιστροφής εκτός ΕΕ - ιδίως ενόψει μιας νέας νομοθετικής πρότασης επιστροφών - στο πρότυπο των κέντρων κράτησης της Ιταλίας στην Αλβανία, ενώ η ΕΕ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί δυνάμεις καταστολής σε χώρες της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής, που χρησιμοποιούν απάνθρωπα μέτρα κατά μεταναστών και προσφύγων, συνεργάζονται δε και με κυκλώματα διακινητών.

Στην τελική μορφή του κειμένου που έχει στα χέρια του το «Euronews», οι ηγέτες αφιερώνουν 8 παραγράφους στο θέμα Μετανάστευση και Ασυλο, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων «την αποφασιστικότητα της ΕΕ να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης με όλα τα διαθέσιμα μέσα». Τονίζει ότι «πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική επιστροφών».

«Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», σημειώνεται, σε μια έμμεση αναφορά στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.

Ακόμη σημειώνεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά επίσης ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διαμετακόμισης, μέσω ολοκληρωμένων αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου», προστίθεται, με την υποκρισία να ξεχειλίζει μιας και η ΕΕ συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεριζώνουν τους λαούς.

Ενώ, σύμφωνα με το κείμενο που επικαλείται το «Euronews», το προσχέδιο έχει εμμέσως πλην σαφώς αναφορά και στις πρόσφατες ενέργειες της Γερμανίας που πρωτοστατεί στα σκληρά μέτρα, σημειώνοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας της Ζώνης Σένγκεν, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Συνόρων Σένγκεν».

Να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει «αμηχανία» για το αν τελικά θα υπάρξει αναφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι «27» έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες: Η πρώτη δεν θέλει καθόλου συμπεράσματα για το θέμα, η δεύτερη θέλει αναλυτικά συμπεράσματα και η τρίτη επιμένει να γίνει αναλυτική συζήτηση με κάποια συμπεράσματα που θα παραπέμπουν στην επόμενη συνάντηση των ηγετών, τον Δεκέμβρη.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου, στην ενότητα για το Ουκρανικό οι ηγέτες της ΕΕ θα εστιάσουν στις εξελίξεις στην πρώτη γραμμή, ενώ «θα επανεξετάσουν την πρόοδο στην παροχή συστημάτων αεράμυνας, πυρομαχικών και πυραύλων, καθώς και τα μέτρα συνδρομής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και τη διμερή συνδρομή από τα κράτη - μέλη της ΕΕ». Θα συζητήσουν επίσης σχετικά με την «πρόοδο» όσον αφορά τη χρήση των «έκτακτων εσόδων» από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προς όφελος της Ουκρανίας. Ενόψει του χειμώνα θα συζητήσουν ακόμα τρόπους ενίσχυσης του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας και των κρίσιμων υποδομών της, που έχουν αποτελέσει στόχο βομβαρδισμών από τη Ρωσία.

Τέλος, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας, θεματική μπαίνει και η «ανταγωνιστικότητα» της ΕΕ, ενώ στο φόντο των μνημονίων διαρκείας που φορτώνουν στους λαούς - αναγκαία συνθήκη για να θωρακίζεται η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου - αναμένεται να εγκρίνουν τις ειδικές ανά χώρα «συστάσεις», ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο του 2024.