ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι ανθρακωρύχοι στη «Fernas» άρχισαν απεργία πείνας

Ζητούν την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν για συνδικαλιστική δράση, αλλά ...δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας!

Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024

Από την πορεία των ανθρακωρύχων από τη Σόμα στην Αγκυρα
Τον αγώνα τους για δουλειά με δικαιώματα κλιμακώνουν οι ανθρακωρύχοι στις στοές του ομίλου «Fernas Madencilik», που στις αρχές Οκτώβρη διαδήλωσαν από τη Σόμα (στη δυτική επαρχία Μανίσα) μέχρι την Αγκυρα, ζητώντας την επαναπρόσληψη όσων η εργοδοσία απέλυσε λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Τη Δευτέρα οι εργάτες ξεκίνησαν απεργία πείνας, αφού - όπως κατήγγειλαν - αναζητώντας «έναν εκπρόσωπο, μια απάντηση και μια λύση», προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αλλά δέχτηκαν την επέμβαση της αστυνομίας, που τους εμπόδισε και ένας από αυτούς μάλιστα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας. Ανακοίνωσαν έτσι ότι «αποφασίσαμε να μη βάλουμε στο στόμα μας ούτε μια μπουκιά, μέχρι να καταλήξουμε σε λύση...».

Το βράδυ της Τρίτης οι εργάτες δέχτηκαν την επίθεση της αστυνομίας, που προσπάθησε να διαλύσει ακόμα και καθιστική τους διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα, αρπάζοντας τα προσωπικά τους αντικείμενα. Το σωματείο τους («Ανεξάρτητο Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων») ανακοίνωσε με αναρτήσεις του ότι «δεχθήκαμε επίθεση από την αστυνομία καθώς τελείωσε η δεύτερη μέρα της απεργίας πείνας μας. Θέλαμε να πάμε στα υπουργεία και στη Βουλή, δεν μας το επιτρέπετε! Θέλουμε να επιστρέψουμε στο "μέτωπο" της "Fernas" (σ.σ. στις δουλειές τους), δεν μας το επιτρέψατε (...) Τώρα δεν μας επιτρέπεται ούτε να κάνουμε καθιστική διαμαρτυρία (...) Μήπως απλά να πεθάνουμε ήσυχα;».

Την ίδια στιγμή, ρεπορτάζ (π.χ. του bianet) καταγράφουν τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν στις στοές της «Fernas» και αφού οι εργάτες αντέδρασαν σε αυτές με το συνδικάτο τους, δέχτηκαν τις τρομοκρατικές απολύσεις... Μεταξύ άλλων, απεικονίζονται σε βίντεο ανθρακωρύχοι να εργάζονται σε περιοχές με συνεχείς πλημμύρες υπόγειων υδάτων, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας και διαρροών αερίου. Το σωματείο καταγγέλλει ότι δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας παρά τη συνεχή παρουσία νερού και ηλεκτρικού εξοπλισμού...

Αλλο βίντεο δείχνει τους εργαζόμενους να χειρίζονται επικίνδυνα χημικά χωρίς τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, χωρίς γυαλιά, φόρμες ή μάσκες, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο τύφλωσης βραχυπρόθεσμα και καρκίνου μακροπρόθεσμα.

Το σωματείο εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την έλλειψη μέτρων για την αποτροπή της εισροής μολυσμένων υδάτων στο έδαφος και στις τοπικές πηγές νερού. «Χιλιάδες άνθρωποι, ειδικά οι ανθρακωρύχοι που εργάζονται σε αυτά τα νερά, δηλητηριάζονται σιγά σιγά ενώ δεν διεξάγονται έλεγχοι», τονίζει.

Ολα αυτά ενώ ο όμιλος «Fernas», που ανήκει στον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Φερχάτ Νασίρογλου, υπέγραψε το πρωτόκολλο κατασκευής και για τον αυτοκινητόδρομο που θα ενώνει την Αγκυρα με διάφορες πόλεις, μήκους 120 χιλιομέτρων.