ΝΙΚΗΤΕΣ ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Ισχυρός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης!

Πανηγυρική η χτεσινή τους Γενική Συνέλευση, μετά την αναδρομική ένταξη στα ΒΑΕ | Απεργούν στις 23 και 25 Οκτώβρη

Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024

Από τη χτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση στην COSCO
Σε μια πολύ μαζική Γενική Συνέλευση, επιστέγασμα του νικηφόρου δεκαετούς σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ με μπροστάρη το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ (Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά), ανακοινώθηκε και γιορτάστηκε το γεγονός της πλήρους ένταξής τους στο καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) από το 2012.

Ο αγώνας τους δικαιώθηκε και από τη σχετική πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς των εργοδοτών - Cosco, Dport και εργολάβων - που εδώ και χρόνια με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων προσπάθησαν να αποτρέψουν την ένταξη στα ΒΑΕ χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, έφθασαν να λένε ότι το λιμάνι δεν είναι λιμάνι και οι λιμενεργάτες δεν είναι λιμενεργάτες.

Τώρα, με όπλο αυτή τη μεγάλη ιστορική νίκη συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη τον αγώνα τους, παίρνοντας απόφαση για απεργία στις 23 Οκτώβρη μαζί με τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στη Ζώνη, αλλά και στις 25 Οκτώβρη, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία της ζωής τους και τιμώντας τη μνήμη του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, ο οποίος στα 46 του χρόνια, τη μέρα αυτή το 2021, έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.

Οπως τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, ο νικηφόρος αγώνας τους άνοιξε τον δρόμο για να διεκδικήσουν άμεση καταγραφή των ενσήμων, ίση αμοιβή για ίση εργασία, ενιαία Σύμβαση για όλο το λιμάνι. Ακόμα ανέφερε ότι ο αγώνας αυτός απέδειξε ότι ο δρόμος της ατομικής λύσης έχει κοντά ποδάρια και είναι αδιέξοδος. Ισχυρός εργάτης, τόνισε, είναι ο οργανωμένος εργάτης, δυνατός λιμενεργάτης, δυνατή ΕΝΕΔΕΠ.

Στη συνέλευση μίλησε και ο Β. Μανωλάκος, μέλος του ΔΣ του σωματείου, αναδεικνύοντας πόσα έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια οι εργάτες: «Ξέρουμε ποιοι αγωνίστηκαν από την πρώτη στιγμή και ποιοι ήταν απέναντι», σημείωσε χαρακτηριστικά φέρνοντας στους συγκεντρωμένους μνήμες από τις σκληρές απεργιακές και άλλες μάχες στις προβλήτες.