Σχέδιο παραπέρα κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου παρουσίασε ο Ζελένσκι στη Βουλή

Περιλαμβάνει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, βαρύ οπλισμό, χτυπήματα στη Ρωσία και «δυτικό» ρόλο στην υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας

Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024

2020 The Associated Press. All

Από τη χτεσινή ομιλία του Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο στο Κίεβο
Το λεγόμενο «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας παρουσίασε χτες ο Πρόεδρος Β. Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για σχέδιο παραπέρα κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου, της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Σε μια φάση που τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους στην ανατολική Ουκρανία και αναμένεται ένας δύσκολος χειμώνας με ελλείψεις Ενέργειας και αβεβαιότητα ως προς τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ζελένσκι είπε στους βουλευτές ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία, των οποίων η εφαρμογή βασίζεται στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

«Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι μας να αλλάξουμε τις συνθήκες ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί σε ειρήνη», είπε στους βουλευτές και σε κορυφαίους αξιωματούχους. Το «σχέδιο νίκης» εξαρτάται από την «επείγουσα δράση και την ενότητα μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας και αποσκοπεί να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας αρκετά ώστε να τελειώσει ο πόλεμος».

Το Κίεβο ζητά μια άνευ όρων πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, συγκεκριμένη στρατιωτική υποστήριξη με εξελιγμένα NATOικά όπλα, αλλά και έγκριση για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία με «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Το ουκρανικό σχέδιο έχει δύο μυστικά παραρτήματα, που δεν θα δημοσιοποιηθούν και προορίζονται μόνο για τις «δυτικές» χώρες οι οποίες ηγούνται στρατιωτικά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία. Οπως εξήγησε ο Ζελένσκι, το «αμυντικό μέρος του σχεδίου έχει ένα μυστικό παράρτημα. Μόνο οι χώρες με σχετικό στρατιωτικό δυναμικό έχουν πρόσβαση σε αυτό».

Στο τρίτο σημείο του τόνισε την ανάγκη η Ουκρανία να αναπτύξει ένα «συνολικό πακέτο μη πυρηνικής στρατηγικής αποτροπής», η οποία, όπως είπε, θα ήταν αρκετή για να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική ισχύ. Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι «η τρίτη διάταξη (για την αποτροπή) έχει αντίστοιχο μυστικό παράρτημα» και «οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας το έχουν ήδη λάβει».

Το σχέδιο, είπε, προβλέπει επίσης έναν «δυτικό ρόλο» υπεράσπισης των φυσικών ορυκτών πόρων της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις, καθώς και μεταπολεμικές δεσμεύσεις ανασυγκρότησης.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι αν το «σχέδιο νίκης» εφαρμοστεί τώρα, μπορεί να καταστεί δυνατό να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία το αργότερο το επόμενο έτος.

Απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία ή να δεχθεί ένα «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου: «Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει "πάγωμα" του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο έδαφος της Ουκρανίας ή στην κυριαρχία της», είπε και κάλεσε τους «συμμάχους» να «αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη».

Δεν έχει λάβει ακόμα «έγκριση από τη Δύση»

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Ουάσιγκτον στα τέλη Σεπτέμβρη, όπου παρουσίασε το «σχέδιο νίκης», όπως επίσης και με τους υποψήφιους Προέδρους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, Κ. Χάρις και Ντ. Τραμπ. Στη συνέχεια, σε μια περιοδεία στην Ευρώπη, συναντήθηκε με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας για να συζητήσει για το σχέδιο.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αποκάλυψε το «σχέδιο νίκης» χωρίς να περιμένει έγκριση από τις «δυτικές» χώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», το οποίο αναφέρει ότι ο Ζελένσκι ταξίδεψε στις «δυτικές» πρωτεύουσες «για να παρουσιάσει το σχέδιο στους βασικούς συμμάχους του», οι οποίοι φέρεται να αντέδρασαν «χλιαρά». Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες για τη στενή προθεσμία που έθεσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, δίνοντας 3 μήνες διορία για να υιοθετήσουν τις βασικές διατάξεις του σχεδίου, προσθέτει το πρακτορείο.

Η «Wall Street Journal» έγραψε ότι «ο δυτικός αμυντικός σχεδιασμός αναμένεται να επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων του ΝΑΤΟ σε μια εποχή όπου στην Ουκρανία θα βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις».

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται στη Γερμανία αύριο, Παρασκευή, μία βδομάδα μετά την αναβολή της αρχικά προγραμματισμένης επίσκεψής του, λόγω του τυφώνα «Μίλτον».

Χθες, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του και ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 425 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βλήματα αέρος - εδάφους, τεθωρακισμένα οχήματα και εξοπλισμό αεράμυνας.

Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «σταθερά σε καλή πορεία» για να εκπληρώσουν τη δέσμευση χορήγησης 40 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο το 2024, δήλωσε χτες ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Μ. Ρούτε, επισημαίνοντας ότι το πρώτο 6μηνο του 2024 διατέθηκαν 20,9 δισ. σε στρατιωτική στήριξη.

Αναφορικά με το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο Ρούτε σχολίασε ότι είναι «ένα ισχυρό μήνυμα από τον Ζελένσκι και την ομάδα του», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ μπορώ να πω ότι στηρίζω το σχέδιο στο σύνολό του, αυτό θα ήταν λίγο δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα».

Οπως είπε, το ουκρανικό «σχέδιο νίκης» θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, κάλεσε την Ουκρανία «να συνέλθει» και «να αντιληφθεί τις αιτίες που οδήγησαν σ' αυτήν τη σύγκρουση». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι το ουκρανικό σχέδιο «είναι πιθανόν ένα "καμουφλαρισμένο" αμερικανικό σχέδιο με στόχο να χρησιμοποιηθεί το Κίεβο για να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» εναντίον της Ρωσίας.

Το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού Προέδρου ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

«Συμβολική» κίνηση και «παρακαταθήκη» η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία επιθυμεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν ο Μπάιντεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, δήλωσε η Ν. Γκαλιμπαρένκο, πρέσβειρα του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

«Το να δοθεί στην Ουκρανία πρόσκληση αυτήν τη στιγμή είναι πολιτικό μήνυμα», δήλωσε στο «Reuters», ισχυριζόμενη παράλληλα ότι «μια πρόσκληση θα άρει ένα σημαντικό σημείο έριδας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας».

Η Γκαλιμπαρένκο δήλωσε ότι το Κίεβο δεν πιέζει για άμεση έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, αλλά μια επίσημη πρόσκληση τώρα θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα.

Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στις τάξεις του και η πορεία της προς τη συμμαχία είναι «μη αναστρέψιμη», ωστόσο η κυρίαρχη άποψη αυτήν τη στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να ενταχθεί ενόσω βρίσκεται σε πόλεμο και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ολ. Σίρσκιι, δήλωσε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία του με τον Βρετανό ομόλογό του, Τ. Ράντακιν, ότι η Βρετανία εργάζεται πάνω σε δικές της προτάσεις για την εφαρμογή του «σχεδίου νίκης» της Ουκρανίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν «χωριστά την πιθανότητα να πληγούν εχθρικοί στρατιωτικοί στόχοι σε επιχειρησιακό και στρατηγικό βάθος» στη Ρωσία με βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, πρόσθεσε ο Σίρσκιι.

Πάντως, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της «Washington Post» Ishaan Tharoor, το ουκρανικό σχέδιο «κρίνεται ανέφικτο τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη» και «απέχει πολύ από την απόλυτη νίκη», καθώς «ο κυνισμός και η κούραση επικρατούν στους Δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας».

Το Κίεβο ήλπιζε σε ένα «δεύτερο μέτωπο»

Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, εξέφρασε την απογοήτευσή του που η «Δύση» αρνήθηκε να ανοίξει ένα «δεύτερο μέτωπο» κατά της Ρωσίας.

«Είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν θα δει το άνοιγμα ενός "δεύτερου μετώπου" από τους συμμάχους», έγραψε στο «Telegram». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα ενταθούν.

Το Κίεβο είχε ζητήσει επίσης από τη «Δύση» να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από το ουκρανικό έδαφος χρησιμοποιώντας «δυτικά» αντιπυραυλικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη σε ΝΑΤΟικά κράτη που συνορεύουν με την Ουκρανία, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία.

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε και ο Ζελένσκι μετά από συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, «οι σύμμαχοι δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν».

Στο μεταξύ, η «Daily Express», επικαλούμενη πηγή από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, μετέδωσε πως η κατάσταση στο μέτωπο είναι εξαιρετικά κρίσιμη και «η Ουκρανία είναι στο χείλος να χάσει τον πόλεμο».

Ενδεικτικά, χτες, οι ουκρανικές αρχές διέταξαν εκκένωση της πόλης Κουπιάνσκ και άλλων 3 κοινοτήτων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν συνεχώς τον κλοιό. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε επίσης νέες προωθήσεις σε Ντονμπάς και Ζαπορίζια.

«Ανησυχίες» ΗΠΑ για Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία

«Ανησυχία» εκφράζουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις αναφορές του Κιέβου και της Σεούλ για Βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι ενισχύει τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο με στρατιωτικό υλικό αλλά και με στρατιωτικούς.

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».

Ο Σον Σαβέτ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον αληθεύει, θα αποτελεί ορόσημο στη στρατιωτική συνεργασία Βόρειας Κορέας - Ρωσίας.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον είναι ότι ενδεχόμενη εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας θα επέτρεπε στην Πιονγιάνγκ να συλλέξει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων της.

«Η συλλογή από τη Βόρεια Κορέα τέτοιου είδους πληροφοριών από ένα πραγματικό πεδίο μάχης, ώστε να μπορέσει να κάνει προσαρμογές σε όπλα, πυρομαχικά και δυνατότητες (...) είναι πολύ ανησυχητική», εξήγησε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, στρατηγός Τσαρλς Φλιν.

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρομαχικά. Η Μόσχα και η Πιονγιάνγκ έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί μεταφοράς όπλων, αλλά έχουν υπογράψει «αμυντική» συμφωνία, μεταξύ άλλων και για αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια.