ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών και προετοιμασίες διεύρυνσης του μετώπου

Στο στόχαστρο ξανά και η Βηρυτός | Επικίνδυνη ισραηλινή κινητικότητα στα σύνορα με τη Συρία

Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Σωστικά συνεργεία ανασύρουν θύματα από τον πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό στο χωριό Κανά
Σε νέα κλιμάκωση των δολοφονικών βομβαρδισμών εναντίον του Λιβάνου προχώρησε χθες το Ισραήλ, τόσο σε περιοχές στον νότο, όπου μαίνονται σκληρές μάχες και ο ισραηλινός στρατός συναντά δυσκολίες στις προσπάθειες προώθησης της χερσαίας εισβολής, όσο και στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η χτεσινή ισραηλινή επιδρομή νωρίς το πρωί σε νότια προάστια της Βηρυτού πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες αφότου το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον εξέφρασε στο Ισραήλ την αντίθεσή της στην «εκστρατεία βομβαρδισμών» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα - σπεύδοντας βέβαια να «διευκρινίσει» ότι υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι ΗΠΑ θεωρούν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ...

Λίγο μετά την επιδρομή στη Βηρυτό, ισραηλινά μαχητικά έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από περιοχές της πόλης, στο πλαίσιο επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου.

Ενα από τα πιο αιματηρά ισραηλινά χτυπήματα καταγράφηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο χωριό Κανά στον νότιο Λίβανο, όπου βομβαρδίστηκαν σπίτια και ένα Κέντρο Υγείας. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 40. Πρόκειται για χωριό στο οποίο το Ισραήλ έχει διαπράξει μεγάλες σφαγές και κατά το παρελθόν, το 1996 και το 2006.

Σε άλλη δολοφονική επιδρομή, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν δημοτικό κτίριο της πόλης Ναμπατίγιε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για τον συντονισμό επιχειρήσεων αρωγής και ανακούφισης πληγέντων από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, μεταξύ τους και του δημάρχου της πόλης, και τον τραυματισμό άλλων 52. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κατήγγειλε τον σκόπιμο ισραηλινό βομβαρδισμό του δημοτικού κτιρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.377 άνθρωποι από τις ισραηλινές επιθέσεις και έχουν τραυματιστεί άλλοι 11.109, με τη μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων να συγκεντρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, από τις 23 Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, οπότε το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του απηύθυνε διεθνή έκκληση για τη συγκέντρωση 426 εκατ. δολαρίων προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στο κύμα περίπου 1,2 εκατ. Λιβανέζων εκτοπισμένων αμάχων. Ηδη περίπου 900 σχολεία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια αμάχων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται στην ύπαιθρο...

Στις επιθέσεις εναντίον του λιβανέζικου λαού συμμετέχει και το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, με τον αντιναύαρχο Eli Soholitzky να δηλώνει ότι διάφοροι τύποι πολεμικών πλοίων και υπηρεσίες του ισραηλινού Ναυτικού «παίζουν αναπόσπαστο ρόλο σε επιθετικές και αμυντικές αποστολές στον βορρά και στην υποστήριξη της 146ης Μεραρχίας».

Χτες το βράδυ, στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έγιναν «σφοδρές μάχες σώμα με σώμα» με τον ισραηλινό στρατό στις παρυφές χωριού κοντά στα σύνορα. Μερικές ώρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι εκτόξευσε κατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον ισραηλινού άρματος μάχης στην ίδια περιοχή.

Επικίνδυνη ισραηλινή κινητικότητα στα σύνορα με τη Συρία

Παράλληλα με την κλιμάκωση των επιθέσεων στον Λίβανο και στα παλαιστινιακά εδάφη, τα τελευταία 24ωρα ο ισραηλινός στρατός αυξάνει τις επιχειρήσεις του και στο συριακό έδαφος, δείχνοντας έτοιμος να διευρύνει περαιτέρω το πεδίο συγκρούσεων.

Ισραηλινές δυνάμεις φέρεται ότι μπαινοβγαίνουν με μπουλντόζες και άρματα μάχης στο έδαφος της νότιας Συρίας, καθώς όλα δείχνουν πως το Ισραήλ σχεδιάζει να χτυπήσει και από τα ανατολικά σύνορα του Λιβάνου.

Το πρακτορείο «Reuters» ήδη από την Τρίτη καταγράφει χερσαίες ισραηλινές επιχειρήσεις και στο μέτωπο των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν, καθώς και σε «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» στα σύνορα με τη νότια Συρία.

Στην περιοχή καταγράφονται ισραηλινές επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης περιοχών επί συριακού εδάφους, σύμφωνα με έναν Λιβανέζο αξιωματούχο ασφαλείας και έναν κυανόκρανο της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL). Αυτοί ανέφεραν ότι το Ισραήλ μετακινεί «τον φράχτη που χωρίζει την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη προς τη συριακή πλευρά και σκάβει για να δημιουργήσει ενισχύσεις (σ.σ. της θέσης του) στην περιοχή».

Τονίζεται έτσι πως οι ισραηλινές επιδρομές από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν προς τη νότια Συρία τον τελευταίο καιρό μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει σχέδιο για «διεύρυνση της σύγκρουσης κατά της Χεζμπολάχ και της συμμάχου της, Χαμάς», όπως και κίνδυνος να εμπλακούν στην περιοχή ακόμα περισσότερο οι ΗΠΑ. Πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο εκτιμούν ότι «το Ισραήλ μπορεί να επιδιώκει να χτυπήσει τη Χεζμπολάχ για πρώτη φορά πιο ανατολικά κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια ασφαλή περιοχή από την οποία μπορεί ελεύθερα να αναγνωρίζει την ένοπλη οργάνωση και να αποτρέψει διείσδυση».

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ρωσικά στρατεύματα φέρεται να εκκένωσαν το φυλάκιο στην περιοχή Ταλ Χάρα, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σημεία όπου επιχειρούν οι ισραηλινές δυνάμεις.

Το «Reuters» επικαλείται επίσης δήλωση Σύρου στρατιωτικού αξιωματούχου, το πρωί της Τρίτης, ότι Σύροι διοικητές διέταξαν συριακές παραστρατιωτικές ομάδες να αποχωρήσουν από τη νότια περιοχή Κουνέιτρα εντός 24ώρου. Επιπλέον, ζητήθηκε από ιρακινές ένοπλες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν στα περίχωρα της Κουνέιτρα να αποχωρήσουν μετά την εμφάνιση ισραηλινών αρμάτων μάχης στην περιοχή, ώστε να αποφύγουν άμεση εμπλοκή.

Χτες το βράδυ, στο μεταξύ, σημειώθηκε επεισόδιο στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μία «αδέσποτη» ρουκέτα από συγκρούσεις εντός της Συρίας έπεσε σε ναρκοπέδιο στην τουρκική πλευρά των συνόρων, στην περιοχή του Κιλίς, προκαλώντας πυρκαγιά. «Οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία ανάμειξη στην τρέχουσα σύγκρουση στη Συρία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι ο τουρκικός στρατός «απάντησε» με πυρά πυροβολικού.

Νέα ισραηλινή επίθεση στην αποστολή κυανοκράνων

Μία ακόμα επίθεση εξαπέλυσε χτες το βράδυ ισραηλινό άρμα μάχης σε θέση κυανοκράνων της αποστολής του ΟΗΕ (UNIFIL) στην περιοχή Κφαρ Κίλα του νότιου Λιβάνου.

Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται πως τα ισραηλινά πυρά χτύπησαν πύργο παρατήρησης στο χωριό και κατέστρεψαν δύο κάμερες κλειστού κυκλώματος. Τονίζει δε ότι πρόκειται για «άμεση και προφανώς σκόπιμη επίθεση σε θέση της UNIFIL».

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλ. Σάλενμπεργκ, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν με 3.600 στρατιώτες στην UNIFIL δεν έχουν καμία πρόθεση να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τον νότιο Λίβανο, παρά τις σχετικές αξιώσεις του Ισραήλ.

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη των 16 χωρών της ΕΕ που συμμετέχουν στη UNIFIL, όπου σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Αμυνας καταγράφηκε η πρόταση να αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ένα βασικό στοιχείο που προέκυψε από τη σύνοδο ήταν «η κοινή βούλησή τους να ασκηθεί η μέγιστη πολιτική και διπλωματική πίεση στο Ισραήλ ώστε να μη σημειωθούν περαιτέρω επεισόδια».