ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «HELLENIC TRAIN»
Τίμησαν τους συναδέλφους τους που έσωσαν τον σιδηρόδρομο από τους ναζί
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση και την υπεράσπιση της «περιστροφικής πλάκας» στο μηχανοστάσιο του Ρέντη, των τότε ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους), πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο κεντρικό εργοστάσιο της «Hellenic Train» στον Πειραιά.

Στις 13 Οκτώβρη 1944 ο ΕΛΑΣ και οι οπλισμένοι εργαζόμενοι στο μηχανοστάσιο των ΣΕΚ εμπόδισαν τους Γερμανούς να ανατινάξουν τον μηχανισμό που έβαζε και έβγαζε τις μηχανές στο μηχανοστάσιο, και να αφήσουν τη χώρα χωρίς σιδηρόδρομο.

Οι ομιλητές μίλησαν για τις μάχες που έδωσε εκείνη τη μέρα στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της Ηλεκτρικής Εταιρείας («Πάουερ») και όλων των εργοστασίων, παρά την εντολή των Αγγλων «να μην πειραχτούν οι Γερμανοί όταν θα αποχωρούν από την Αθήνα και τον Πειραιά».

Αναφέρθηκαν στο ιστορικό της μάχης που έσωσε την «περιστροφική πλάκα», τονίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο του Αυστριακού κομμουνιστή Οττο Κλάους, υπολοχαγού του μηχανοστασίου, ο οποίος ήταν οργανωτικά συνδεδεμένος με την Οργάνωση του ΚΚΕ στο μηχανοστάσιο, καθώς και τον ρόλο του ΕΛΑΣ Ρέντη. Στάθηκαν στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη δεκαετία του '40 για το σήμερα και το αύριο, κυρίως στο ότι τίποτα δεν μένει στάσιμο, κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος όταν αφυπνίζονται οι λαοί, κατανοούν τη δύναμη τους, οργανώνονται και μάχονται.


Στη συνέχεια ανέπτυξαν αναλυτικά την κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης, καθώς οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στη γειτονιά γενικεύονται. Αναφέρθηκαν στη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός, επισημαίνοντας την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, την επιστροφή όλων των τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων σε διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές, τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ενώσεις, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης, για το δίκιο του, και στους λαούς που ματώνουν εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.