Ενάντια στην άβυσσο που μας περιβάλλει...

Τρία χρόνια χωρίς τον Γιώργο Κακουλίδη

Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από τον χαμό του ποιητή, συγγραφέα, ζωγράφου και πολύτιμου συνεργάτη του «Ριζοσπάστη», Γιώργου Κακουλίδη.

Στη δημιουργική του διαδρομή κατάφερε να αφήσει το δικό του ίχνος. Ολα όσα τον διαμόρφωσαν έχουν το δικό τους μερτικό... Η Καισαριανή, η πόλη όπου γεννήθηκε και πάντοτε επέστρεφε σε αυτή στα δύσκολα... «Ακούω τον ψίθυρο των Διακοσίων του Σκοπευτηρίου, που μου λένε πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε για λόγους "ορθοστασίας" ενάντια στην άβυσσο που μας περιβάλλει». Οι ατελείωτες ώρες που σύχναζε στο ατελιέ του ζωγράφου πατέρα του και η γνωριμία του με ανθρώπους που τον επηρέασαν βαθιά, όπως οι ποιητές Μιχάλης Κατσαρός και Νίκος Καρούζος, ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης, και στη συνέχεια οι δεσμοί που ανέπτυξε με τους Μίλτο Σαχτούρη και Κωστή Μοσκώφ. Το μπάρκο του στην εφηβεία και τα ταξίδια του στη θάλασσα. Η αναγνώριση «της ποίησης ως μιας εκ των πολεμικών τεχνών. Της ποίησης που κυκλοφορεί μακριά από τους αποστειρωμένους χώρους των διανοούμενων που ανακυκλώνουν τα βιβλιοσκουπίδια τους χωρίς αιδώ. Της ποίησης ως πράξης που ανατρέπει τα αποτρόπαια όρια της Ιστορίας». Η συνάντησή του με την ιδεολογία, την Ιστορία, τις αρχές του ΚΚΕ και η απόφασή του να πορευτεί στο πλευρό του. «Είμαι με τους κόκκινους. Προστατεύουν την ορθοστασία μου, την αξιοπρέπειά μου. Είναι το τελευταίο καταφύγιο για κάθε πνευματικό άνθρωπο». Η γνώση ότι η ελπίδα βρίσκεται εδώ... «Τα κόκκινα δαιμόνια είναι εδώ. Σ' αυτούς τους μικρόψυχους καιρούς υπάρχουν σύντροφοι που παλεύουν με το πένθος μας, θυμίζοντας με τις πράξεις τους την καλύτερη εποχή που έχουμε μέσα μας».

Ο Γ. Κακουλίδης στη μακρά δημιουργική του διαδρομή εξέδωσε 16 ποιητικές συλλογές, 7 πεζογραφήματα, 2 θεατρικά και 2 μαρτυρίες, «Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου» και «Το Απόλυτο Ρόδο (κείμενα πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας)». Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από συνθέτες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης κ.ά. Παράλληλα ασχολιόταν και με τη ζωγραφική, πραγματοποιώντας πολλές ατομικές εκθέσεις.