ΚΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οταν ο «δολοφόνος» επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος!

Ανακοίνωση για την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024

Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις
Τα χαμόγελα και τα ευχολόγια που περίσσεψαν στην επίσκεψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία διευθυντικών στελεχών της «Ελληνικός Χρυσός» και της μητρικής εταιρείας «Eldorado Gold», δεν πρέπει να εφησυχάσουν κανέναν εργαζόμενο στα μεταλλεία, κανέναν κάτοικο της περιοχής. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη, οργανωμένοι στα σωματεία τους, να επιβάλουν τη θέλησή τους και να κερδίσουν μάχες.

Τα παραπάνω αναδεικνύει η ΚΟ Μεταλλείων Χαλκιδικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση, που με την πολύμηνη απουσία της διάλεξε πλευρά, υπέρ της εταιρείας και απέναντι στον μεγάλο αγώνα των μεταλλωρύχων ενάντια στο τσάκισμα της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, στη διάλυση της κοινωνικής ζωής και του τόπου, εμφανίστηκε "κατόπιν εορτής" για να επαναλάβει τα χιλιοειπωμένα ψέματα περί ταυτόχρονης ανάπτυξης και ευημερίας των μετόχων - παρασίτων των εταιρειών από τη μια και της τοπικής κοινωνίας από την άλλη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα του συστήματος, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δώσουν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Υπόσχονται ευημερία και πρόοδο στην τοπική κοινωνία αυτοί που από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ:

-- Διαμόρφωσαν και ψήφισαν τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, τις 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, πάνω στα οποία στηρίχτηκε το "νέο σύστημα οργάνωσης της εργασίας" που οι μεταλλωρύχοι με πολυήμερες απεργίες έστειλαν στα σκουπίδια.

-- Αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και πολλά άλλα.

-- Ρήμαξαν το δημόσιο σύστημα Υγείας και τη δημόσια Εκπαίδευση, με την τραγική κατάσταση στα σχολεία της περιοχής και στο ΚΥ Παλαιοχωρίου.

Υπόσχονται απαρέγκλιτη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων:

-- Αυτοί που ψήφισαν τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που υποβαθμίζει τις υπάρχουσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως "ασήμαντες" ή "μεσαίας σημαντικότητας", υπερτονίζοντας τα υποτιθέμενα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

-- Αυτοί που έδωσαν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας νόμο του ΠΑΣΟΚ του 2011, να προσλαμβάνουν δήθεν "ανεξάρτητους" ελεγκτές περιβάλλοντος για να ελέγχουν τους εαυτούς τους (!).

-- Αυτοί που διαδοχικά την τελευταία δεκαετία υποβάθμισαν και απαξίωσαν την Επιθεώρηση Μεταλλείων, που είναι υπεύθυνη - πέραν της τήρησης των μέτρων υγείας και ασφάλειας - και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εντός και πέριξ των έργων. Στη Βόρεια Ελλάδα, για χιλιάδες εργοτάξια και εργαζόμενους αντιστοιχούν 3 (!) επιθεωρητές.

Υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας:

-- Αυτοί που έχουν δημιουργήσει ένα νομοθετικό πλαίσιο - κόλαση για τους εργαζόμενους.

-- Αυτοί που επιτρέπουν την αξιοποίηση εργολαβιών και υπεργολαβιών για να χτυπήσουν κατεκτημένα δικαιώματα, διασπώντας την ενότητα των εργαζομένων. Η προσπάθεια επιβολής 11ωρων βαρδιών στην "Τεχνοχημική" και η ομηρία που υφίστανται οι εργαζόμενοί της, οι ατελείωτες ώρες εργασίας των εργαζομένων στην κατασκευή του έργου, οι απολύσεις δεκάδων εργαζομένων τα τελευταία χρόνια σε "Edilmac" και "Ελληνικά Λατομεία", είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά γεγονότα».

Η ΚΟ Μεταλλείων Χαλκιδικής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν να λύσει έστω και ορισμένα από τα προβλήματα των μεταλλωρύχων και των οικογενειών τους, θα έκανε πράξη τα αιτήματα των σωματείων τους:

-- Ρητή απαγόρευση των υπερωριών πέραν του 8ώρου στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).

-- Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους σε μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις.

-- Αμεση στελέχωση της Επιθεώρησης Μεταλλείων και δημιουργία παραρτήματος στη Χαλκιδική.

-- Αμεση και διαρκής παρακολούθηση των επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας, παράλληλα με αυστηρούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Μεταλλείων.

-- Να σταματήσει κάθε σκέψη για περαιτέρω εργολαβοποίηση των μεταλλείων.

Και καλεί τους μεταλλωρύχους να κρίνουν από την πολύτιμη πείρα που απέκτησαν μέσα από τους αγώνες τους, και η οποία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη, οργανωμένοι στα σωματεία τους, να επιβάλουν τη θέλησή τους και να κερδίσουν μάχες.

«Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, που κορυφώνονται με την πανελλαδική απεργία στις 20/11, αποδεικνύουν ότι μόνο οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν και στριμώχνουν την κυβέρνηση. Με την αμέριστη συμβολή του ΚΚΕ βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, την υποχρέωσαν σε ορισμένες υποχωρήσεις και οδήγησαν σε κάποιες κατακτήσεις.

Η ελπίδα για τον λαό δεν βρίσκεται ούτε στην αναμόρφωση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, ούτε στα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα που είναι κόμματα του συστήματος.

Η ελπίδα βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του ίδιου του στόχου της καπιταλιστικής κερδοφορίας, των αντιλαϊκών νόμων, συνολικά αυτού του εχθρικού, σάπιου και διεφθαρμένου κράτους του κεφαλαίου. Βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας», καταλήγει.