ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σβήνουν ένα - ένα τα χρώματα που φέρνουν τα προσδοκώμενα κέρδη

Μετά τα «μπλε» τιμολόγια, πολλές εταιρείες αναμένεται να καταργήσουν και τα «πράσινα»

Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024

Eurokinissi

Το μέγεθος της απάτης σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος αποκαλύπτεται διαρκώς, και ενώ σε λίγο θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Ποιος δεν θυμάται την κυβέρνηση να λέει όταν παρουσίαζε τα ...χρωματιστά χαράτσια, ότι αυτό το μέτρο θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και πως αυτό είναι ένα πολύ δίκαιο μέτρο, αφού ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει;

Μερικούς μήνες αργότερα, επιβεβαιώνεται πως και αυτό το μέτρο ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας. Αλλωστε, η τιμή της Ενέργειας όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί αυξάνονται μήνα με τον μήνα και πολλά λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια. Αλλωστε, στην «απελευθερωμένη» αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αυτός που καθορίζει τις τιμές είναι τα μονοπώλια, το χρηματιστήριο της Ενέργειας και βέβαια όλοι οι παράγοντες που επιδρούν σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα που πωλείται και αγοράζεται στην καπιταλιστική αγορά με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων.

Ενας ακόμα μύθος της κυβέρνησης είναι αυτό που διατυμπανίζει διαρκώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οτι «οι ΑΠΕ είναι το κλειδί για τη φθηνότερη Ενέργεια». Παρ' όλα αυτά και ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία τους η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή φτάνει το 57%, δηλαδή ενώ έχουν πιαστεί ήδη οι στόχοι του 2030 στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και έχουν πεδιάδες και βουνά γεμάτα με ανεμογεννήτριες, το κόστος στο ρεύμα δεν παραμένει απλά υψηλό, αλλά θερίζει το λαϊκό εισόδημα και μέσω της ακρίβειας.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τα χρωματιστά τιμολόγια;

Τον περασμένο Ιούλιο πολλές εταιρείες σταμάτησαν να παρέχουν το λεγόμενο «μπλε» τιμολόγιο, αυτό δηλαδή που υπέγραφε ένας καταναλωτής με σταθερή χρέωση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις της τιμής στη χονδρεμπορική. Και το έκαναν επειδή έκριναν ότι δεν τους συνέφερε. Τώρα, σύμφωνα με όσα ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, πολλές εταιρείες αναμένεται να σταματήσουν το «πράσινο» τιμολόγιο. Εκείνο δηλαδή που η κυβέρνηση έλεγε ότι θα είναι το πιο οικονομικό για τα νοικοκυριά και σε αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών.

Τι τελευταίες μέρες λοιπόν που κυκλοφόρησε ευρέως η συγκεκριμένη πληροφορία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, για να καθησυχάσει, δήλωσε: «Το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται. Θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όλους όσοι το έχουν επιλέξει. Αυτό που καταργείται, είναι η υποχρεωτικότητα να το προσφέρουν οι πάροχοι από την 1η Ιανουαρίου του 2025 σε νέους πελάτες». Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το τι ακριβώς συμβαίνει, συμπλήρωσε: «Οι πάροχοι δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να προσφέρουν το πράσινο τιμολόγιο από τις αρχές του νέου έτους, διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει, εις το διηνεκές, υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Από την αρχή που νομοθετήθηκε αυτή η υποχρεωτικότητα ήταν για έναν χρόνο. Ηταν μεταβατικός ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, ο ίδιος υπουργός τον Δεκέμβριο του 2023, παραμονές έναρξης του μέτρου, δήλωνε: «Κάποιοι πάροχοι δεν είναι καθόλου ευτυχείς για το πράσινο τιμολόγιο. Κάποιοι μου θυμίζουν αυτό που λέγεται για τον "διάβολο και το λιβάνι" στο πώς αντιμετωπίζουν το πράσινο τιμολόγιο». Και πρόσθετε, παίζοντας με τον πόνο του κόσμου: «Είναι η πρώτη φορά που δεν πρέπει να αγχώνεται ο κόσμος, γιατί με το πράσινο θα έχει καλές τιμές. Θα δει και τον πάροχό του (...) Μπορεί να δείτε και πολύ ελκυστικές προσφορές στο μπλε». Αρκετοί καταναλωτές λοιπόν έσπευσαν τότε στο πράσινο και το μπλε, αφού η κυβέρνηση λειτουργούσε ως κράχτης για τους ομίλους και τώρα δεν θα υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Μέγιστο δυνατό κέρδος

Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται στο κατώφλι της ενεργειακής φτώχειας, την ίδια στιγμή που οι όμιλοι της Ενέργειας με τη βοήθεια και του συστήματος με τα χρωματιστά τιμολόγια πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Αυτός άλλωστε ήταν και είναι ο στόχος του νέου συστήματος που ισχύει από 1.1.2024, που αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας.

Μέσα από το πολύχρωμο πακέτο χρεώσεων, τα διαφορετικά χρώματα στους λογαριασμούς, τις προσαρμογές που έγιναν και γίνονται, ένα είναι το σίγουρο: Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά θα βουλιάξουν πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, στην παγωνιά και την πείνα. Μαθηματικοί τύποι και αλγόριθμοι αποτυπώνουν τον τζόγο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσε η ΝΔ, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κομμένοι και ραμμένοι έτσι ώστε να θωρακίζουν τα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ για τους ενεργειακούς ομίλους, που κάνουν πάρτι στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

Ψυχρολουσία για τους επαγγελματίες

Σε απόγνωση συνεχίζουν να βρίσκονται και πολλές μικρές και «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε 1,2 εκατ.) που καλούνται να επιστρέψουν την κρατική επιχορήγηση για το ρεύμα την οποία έλαβαν το 2022! Πρόκειται για εκείνες τις περίφημες «πρόσθετες» επιδοτήσεις που δόθηκαν χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, προσπαθώντας να πείσει ότι έτσι ανακουφίζονται οι μικροί επαγγελματίες.

Σύμφωνα λοιπόν με την Κομισιόν, οι επιδοτήσεις αυτές, ύψους 800 εκατ. ευρώ, είναι «παράτυπες» και πλέον οι όμιλοι της Ενέργειας, οι πάροχοι δηλαδή, ζητούν και παίρνουν πίσω τα χρήματα από χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022 - 2023.

Ετσι η κυβέρνηση, που τότε πούλαγε φούμαρα για ενισχύσεις που δίνουν τάχα ανάσα στους επαγγελματίες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε στις 10 Ιούνη 2024, δίνει το «ΟΚ» στους παρόχους να εκδώσουν ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά δικαιούχο αποζημίωσης.

Η απόλυτη κοροϊδία δηλαδή σε βάρος ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν τώρα τα σπασμένα της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και του τζόγου του χρηματιστηρίου... Μία ακόμα αθλιότητα είναι ότι η κυβέρνηση, ενώ το γνώριζε πριν τις ευρωεκλογές, το έκανε «γαργάρα», για ευνόητους λόγους.

Ηδη, κατά ριπάς φτάνουν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί σε μαγαζιά και φέρουν τον χαρακτηρισμό «Εκτακτος Λογαριασμός», που έχουν εκδοθεί ως επί το πλείστον την 29/6/2024 και περιλαμβάνουν ως χρέωση μόνο την επιστροφή της κρατικής επιδότησης που είχε δοθεί για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023.


Κ. Πασ.