ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ
Κάτω τα χέρια από τους στρατευμένους!
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024

Δεκάδες είναι οι επιστολές και οι δηλώσεις αποστράτων που στέκονται στο πλευρό των στρατευμένων που διαμαρτύρονται για τη συμμετοχή της χώρας στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ. Οι απόστρατοι αξιωματικοί απαιτούν να παρθούν αμέσως πίσω οι τιμωρίες και ξεκαθαρίζουν πως η αποστολή τους, όπως και όλων των στρατιωτικών, και ο όρκος που έδωσαν είναι να υπερασπιστούν τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και όχι τις σημαίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

***

Στις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του Σαββάτου (5/10) για το συνεχιζόμενο έγκλημα του Ισραήλ και των συμμάχων του ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, συμμετείχε όλος ο λαός μας. Μεταξύ αυτών και ικανός αριθμός στρατευμένων. Ξεκαθαρίζεται ότι οι στρατευμένοι έχουν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, πορείες, εκδηλώσεις ενάντια στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, στην αποστολή φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα, ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα και στον Λίβανο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να διαδηλώνουν για την ίδια τη ζωή τους!

Με την παρουσία τους σε κάθε αντιπολεμική κίνηση επιβεβαιώνουν ότι:

Είμαστε περήφανοι για τη στάση των φαντάρων μας! Περήφανοι, γιατί ξέρουν καλά ποια είναι η αποστολή τους! Και όπως η Ιστορία μας έχει διδάξει, είναι αυτοί που αγόγγυστα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, όποτε χρειαστεί!

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν έχουν ΚΑΜΙΑ δουλειά σε ιμπεριαλιστικές αποστολές θανάτου! Οι στρατευμένοι δεν στερούνται κανενός πολιτικού τους δικαιώματος όταν στρατεύονται για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Περηφάνια και μόνο για τους φαντάρους μας!

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και φαντάροι είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού μας και ο όρκος μας είναι για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και τον λαό μας όποτε και αν χρειαστεί! Οχι να γινόμαστε ασπίδα για την προστασία του μεγάλου κεφαλαίου, που τελικά δεν έχει πατρίδα! Κάτω, λοιπόν, τα χέρια από τους φαντάρους μας! Τυχόν τιμωρία είναι απαράδεκτη και να ανακληθεί! Να σταματήσει κάθε πειθαρχική δίωξη.

Γιάννης Αγγέλου, Σ/χης (ΜΧ) ε.α.

***

Δόξα και τιμή στους φαντάρους που σηκώνουν το ανάστημά τους και εναντιώνονται στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΝΑΤΟ, ΕΕ, ελληνικής κυβέρνησης και αστικών κομμάτων. Καταδικάζω με τη σειρά μου τις απειλές εναντίον του φαντάρου που με τόλμη παρευρέθηκε και μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας.

Ντροπή στο κράτος που πήρε στο κατόπι τα στρατευμένα μας παιδιά επειδή συμμετείχαν σε φιλειρηνικές πορείες ενάντια στο μακέλεμα των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και στην ελληνική συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Σε ένα κράτος που, όπως διατυμπανίζουν, είναι το κράτος της πολυφωνίας, της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία μας έχουμε διδαχθεί από την Ιστορία του ΕΑΜικού κινήματος την τόλμη, το θάρρος, την αυτοθυσία, την πείρα και γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα!

Στεκόμαστε περήφανα πλάι στα παιδιά μας, πλάι στα στρατευμένα μας παιδιά, που είναι αυτά που υπερασπίζονται και θα υπερασπιστούν τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό σε όλες τις συνθήκες, και όχι τις αστικές τάξεις και τα κέρδη τους! Τη νέα γενιά που δεν φιμώνεται και αντιστέκεται!

Α. Κορωνάκος, Υποπλοίαρχος (ε.α.) Π.Ν.

***

Η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στους δύο πολέμους που διεξάγονται στη «γειτονιά» μας, δεν μπορεί να αφήσουν κανέναν μας άφωνο.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (με έμψυχο και άψυχο υλικό) στη σφαγή άλλων λαών δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Η νεολαία, τα παιδιά μας δηλαδή, έχουν άποψη και θέληση. Θέλουν να βροντοφωνάξουν «ΟΧΙ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς». Αυτό έκαναν και στρατευμένοι που συμμετείχαν σε φιλειρηνικές εκδηλώσεις. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν, η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός που επιχειρούνται, δεν πρέπει να τους τρομάζουν. Είναι παράσημα και παρακαταθήκη για το μέλλον. Είμαστε μαζί τους.

Παναγιώτης Πέτρου, Σμήναρχος ε.α.

***

Η τρομοκράτηση και ο εκφοβισμός που επιχειρούνται τις τελευταίες μέρες σε στρατευμένους, που εξέφρασαν δημόσια σε φιλειρηνικές - αντιπολεμικές εκδηλώσεις την αντίθεσή τους στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους πολέμους που διεξάγονται στη «γειτονιά» μας, είναι απαράδεκτες ενέργειες. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της για συμμετοχή της χώρας, χωρίς την εξουσιοδότησή μας, καθιστά τη χώρα και τον λαό μας στόχο αντιποίνων. Αυτό βροντοφώναξαν οι στρατευμένοι νέοι μας και μπράβο τους. Είμαι στο πλευρό τους.

Νίκος Ντίγκος, Πλοίαρχος ΠΝ ε.α. και πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝΑΣΠΑ)

***

Ξεκινώντας από τα αυτονόητα να υπενθυμίσουμε πως κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και ιδεών.

Μεγάλο θόρυβο σήκωσαν οι δηλώσεις ενός στρατευμένου νέου σε εκδήλωση του ΚΚΕ.

Αυτός ο στρατεύσιμος είναι η φωνή αγωνίας όλων των νέων ανθρώπων που επέλεξαν να ζήσουν σε αυτήν τη χώρα. Πώς μπορεί να σιωπήσει όταν βλέπει να ισοπεδώνονται ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με αποτέλεσμα να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά προκειμένου να σκοτωθεί ο ένας (υποτίθεται) «τρομοκράτης»; Πώς να μείνει σιωπηλός όταν η χώρα συμμετέχει έμμεσα στις επιχειρήσεις αυτές μέσα από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ; Οχι, αυτός ο νέος δεν εκφράζει την άποψη του συνόλου των στρατευσίμων, όπως τεχνηέντως προσπαθούν να τον κατηγορήσουν ώστε να δικαιολογήσουν την ποινή που του επιβλήθηκε. Εκφράζει όλους όσοι πιστεύουν στην ειρήνη των λαών.

Νίκος Μανδαράκας, Ανθυποσμηναγός ε.α. και ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ)

***

Ενόχλησε ο στρατιώτης που εξέφρασε την αντίθεσή του στους πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, την αντίθεσή του στο έγκλημα του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Ενόχλησε γιατί δήλωσε την αντίθεσή του στην αντίστοιχη πολλαπλή συμμετοχή της χώρας, με ευθύνη κυβέρνησης και λοιπών κομμάτων, πλην ΚΚΕ. Ενόχλησαν όμως και οι άλλοι στρατευμένοι που πλαισίωσαν με την παρουσία τους αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ενόχλησαν γιατί, ένστολοι όντες, τους «χάλασαν τη σούπα» που κυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ σερβίρουν έναν χρόνο τώρα στον λαό με το γελοίο αφήγημα της «αυτοάμυνας» του... θύτη απέναντι στα θύματα! Εύγε στους στρατιώτες που έπραξαν όπως έχουν δικαίωμα, αδιαφορώντας για τις προβλέψεις αντιδημοκρατικών κανονισμών με ρίζες σε παλιότερες εποχές! Οχι στην τρομοκρατία στρατευμένων, παύση κάθε πειθαρχικής διαδικασίας. Αμεση ανάκληση ποινών.

Γιάννης Σαΐτης, Ταξίαρχος (Τεχ.) ε.α.

***

Η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των στρατευσίμων τις τελευταίες μέρες γυρνά τις ΕΔ, και όχι μόνο, σε μαύρες εποχές. Απολιθωμένα μυαλά τόσο στον χώρο της κυβέρνησης όσο και των ΕΔ θέλουν το στράτευμα κοιμισμένο και άβουλο, να φωνάζει ένα «ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΑΤΑΞΤΕ» και να εκτελεί τυφλά, όχι για τα συμφέροντα και την προστασία του λαού, αλλά γι' αυτό που αυτοί βαφτίζουν μόνοι τους «εθνικό συμφέρον».

Στέκομαι δίπλα σε κάθε ένστολο, στρατεύσιμο ή μόνιμο, που θέλει και έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, όσο και αν δεν αρέσει στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που αντί να προβληματιστεί γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση, προσφεύγει στις αγαπημένες μεθόδους του εκφοβισμού και της τιμωρίας.

Κ. Πολύζος, Σμήναρχος ε.α.

***

Λύπη, απογοήτευση και αγανάκτηση! Αυτά είναι τα συναισθήματα μετά το άκουσμα της προσπάθειας τρομοκράτησης και τιμωρίας στρατευσίμων που συμμετείχαν και εξέφρασαν την άποψή τους σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Η δημοκρατία και η ελευθερία λόγου παραμερίζονται για άλλη μια φορά. Μου θύμισαν άλλες εποχές. Τελικά δεν άλλαξε τίποτα! Θέλουνε στρατεύσιμους να υπηρετούν φιμωμένοι, να μην εκφράζονται κατά των πολεμικών σχεδίων των πολυεθνικών, και κατά των κρατών δολοφόνων (Ισραήλ).

Θέλουν το στρατεύσιμο προσωπικό να επικροτεί τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους ξένων συμφερόντων και να αποδέχεται κράτη που σφαγιάζουν άλλους λαούς.

Αλήθεια, ισχύει ο όρκος που δώσαμε κι εμείς οι μόνιμοι στον στρατό να υπηρετούμε την πατρίδα και να διαφυλάττουμε τα σύνορά της; ΟΧΙ λοιπόν, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα διαδηλώνουμε μαζί με τα στρατευμένα παιδιά μας και θα φωνάζουμε κατά της αδικίας, κατά της φτωχοποίησης του λαού και κυρίως κατά της συμμετοχής της χώρας μας σε αποστολές εκτός συνόρων. Ολοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως της θέσης τους, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους. Το ίδιο ισχύει και για τους στρατεύσιμους που υπηρετούν την πατρίδα. Είναι απαράδεκτο να τιμωρούνται επειδή συμμετείχαν σε ένα φιλειρηνικό συλλαλητήριο. Να παρθούν πίσω και να διαγραφούν όποιες ποινές τούς επιδόθηκαν.

Δημήτρης Τουμαζάνης, Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ε.α.)