ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
«Εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία δίνει η κυβέρνηση...

...και βάζει τον λαό ακόμα πιο μέσα στο «στόχαστρο»

Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024

INTIME NEWS

Χωρίς πάτο είναι η κατρακύλα της εμπλοκής της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια σε όλα τα μέτωπα ιμπεριαλιστικού πολέμου. Χτες, λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση έστειλε ελληνικά F-16 να συμμετέχουν σε ΝΑΤΟική άσκηση - πρόβα πυρηνικού πολέμου (!) και ενώ οι λιμενεργάτες στον Πειραιά σταματούσαν ένα ακόμα φορτίο θανάτου με προορισμό το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ (βλ. σελ. 5), ο πρωθυπουργός υπέγραφε συμφωνία για «συνεργασία σε θέματα ασφάλειας» με τον ίδιο τον Ζελένσκι.

Η συμφωνία έπεται συναντήσεων και συζητήσεων που είχαν τους προηγούμενους μήνες σε Ελλάδα και Ουκρανία, όπως και απανωτών παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών από το ελληνικό οπλοστάσιο στις Ενοπλες Δυνάμεις του Κιέβου, και «έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση του G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ - Ουκρανίας, που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες», όπως λένε από το Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει συνέχιση της ελληνικής στήριξης με πολεμικό υλικό και στρατιωτική εκπαίδευση, παραπέρα χρήση της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης ως κόμβων διεκπεραίωσης ευρωΝΑΤΟικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, «συνέργειες» στις πολεμικές βιομηχανίες των δύο χωρών για επιτάχυνση στις παραδοτέες ποσότητες, αλλά και ενεργοποίηση ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην «αγορά» της Ουκρανίας, καθώς μέσα στα ερείπια οσμίζονται «ψητό» στην ανοικοδόμηση και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Αλλωστε - όπως αναφέρει και το ΑΠΕ - η συμφωνία προβλέπει «συνεργασία και κοινά εγχειρήματα» σε τομείς όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η Ενέργεια, η Πολιτική Προστασία, η ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της Ουκρανίας, η πολιτιστική συνεργασία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Ιδιαίτερη έμφαση» δίνεται στην ανοικοδόμηση της Οδησσού, μεγάλου εμπορικού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα. Τονίζεται επίσης ότι η ανοικοδόμηση παρουσιάζει «ευκαιρίες» για ελληνικές εταιρείες και για «συνέργειες» τόσο με ευρωπαϊκές όσο και με ουκρανικές, ενώ προβλέφθηκε «αμοιβαία δέσμευση» για τη συνεργασία εταιρειών των δύο χωρών στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς «πράσινης ενέργειας», στις θαλάσσιες μεταφορές, στα logistics. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε διοργανώσει και διεθνές συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, προετοιμάζοντας από τότε το έδαφος.

Ακόμη πιο αποκαλυπτική, η Προεδρία της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή της κάνει καθαρή την εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική της προσπάθεια. «Από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, η Ελλάδα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων υλικής - τεχνικής βοήθειας και εκπαίδευσης. Με τη συμφωνία αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας. Μαζί με τους εταίρους της, η Ελλάδα θα παράσχει πρόσθετους πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης σε Ουκρανούς πιλότους και τεχνικούς στα F-16», τονίζει.

Αναφέρει ακόμα ότι η διμερής συμφωνία «περιλαμβάνει οικονομική εταιρική σχέση, συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, υποστήριξη για κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσαγωγή του επιτιθέμενου κράτους στη Δικαιοσύνη και αποζημίωση για ζημίες, καθώς και συνεργασία στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και στις τέχνες». Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση «δεσμεύεται να συμμετάσχει στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ενώ «υποστηρίζει τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, και τη Φόρμουλα Ειρήνης» που προτείνει το Κίεβο για τερματισμό της σύρραξης.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά τον λαό: Τι πολεμικό υλικό έχει στείλει η χώρα μας και τι σχεδιάζει ακόμα να στείλει; Ποιους Ουκρανούς εκπαιδεύει, πού και πώς; Ποιοι είναι οι «πρόσθετοι πόροι» που θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση των Ουκρανών στα F-16; Τι συμφωνίες υπάρχουν για συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στη λεία της «ανοικοδόμησης»;

«Παράδειγμα» η Ελλάδα στην εμπλοκή και την αντιμεταναστευτική πολιτική

Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε χτες, με τον Κυρ. Μητσοτάκη στις δηλώσεις του εκεί να αναφέρεται στον ρόλο της Ελλάδας ως «παράδειγμα» στη συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, αλλά και στην πολιτική καταστολής των μεταναστών που υλοποιεί η ΕΕ.

Είπε συγκεκριμένα ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το σχέδιο νίκης το οποίο έχει διαμορφώσει», επαναλαμβάνοντας «την πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα επιλέξει τον χρόνο στον οποίο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας».

Υπερθεμάτισε δε για τα σχέδια της ΕΕ και τη στροφή της στην πολεμική οικονομία, τα οποία προβλέπουν το να ματώνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά οι λαοί για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Εστιάζοντας, άλλωστε, στην περιλάλητη έκθεση Ντράγκι, που προβλέπει πάνω από 500 δισ. ευρώ ακριβώς για την οικονομία του πολέμου, επανέλαβε την «απόλυτη στήριξη» της κυβέρνησης στις σχετικές προτάσεις, ενώ ζήτησε και πρόσθετα «οικονομικά μέσα» - νέα δάνεια που θα φορτώσουν στους λαούς.

Καθώς βέβαια κυρίαρχο θέμα του Συμβουλίου - που ολοκληρώνεται σήμερα - είναι το Μεταναστευτικό, ο Μητσοτάκης είπε ότι «αυτό το οποίο λείπει από την ευρωπαϊκή μας στρατηγική είναι μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία και θα εξουσιοδοτήσουμε, καθώς φαίνεται, να μπορέσει να καταθέσει στο Συμβούλιο καινοτόμες προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους πιο αποτελεσματικές», «δείχνοντας» προς το νέο απάνθρωπο «φρούτο» των «κόμβων επιστροφής».