ΟΒΣΑ
Συλλαλητήριο - απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Στις 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος μαζί με σωματεία και ενώσεις ΕΒΕ

Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024

Κάλεσμα αγώνα για «αξιοπρεπές εισόδημα και ζωή με δικαιώματα», κόντρα στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. Ηδη, άλλωστε, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών και βιοτεχνών βρίσκονται σε τροχιά προετοιμασίας του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Μπροστά στην κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, η ΟΒΣΑ καλεί τους επαγγελματίες και τους φορείς τους να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται το εισόδημα και η ζωή τους.

«Απορρίπτεται», είναι η ξεκάθαρη απάντηση της Ομοσπονδίας στο προσχέδιο, αφού πιο συγκεκριμένα αυτό προβλέπει: «Πρωτογενή πλεονάσματα για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, ύψους 2,4% για το 2024, 2,5% για το 2025 και 2,4% για τα έτη 2026 - 2028». Επίσης, «αύξηση φόρων κατά 2,5 δισ., εκ των οποίων 1,5 δισ. από τον άδικο φόρο του ΦΠΑ στην κατανάλωση και 1 δισ. από τον φόρο φυσικών προσώπων», μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα αυξημένα έσοδα από την εξοντωτική φορολόγηση των επαγγελματιών βάσει του νόμου 5073/2023. «68,7 δισ. φορολογικών εσόδων προβλέπονται για το 2025, όλα από την τσέπη των επαγγελματιών και των υπόλοιπων εργαζομένων. Ελάχιστοι οι φόροι για τις Ανώνυμες Εταιρείες που φοροαπαλλάσσονται με κάθε μέσο και ταΐζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ο.κ.», σχολιάζει η ΟΒΣΑ.

Το θράσος της κυβέρνησης με το τέλος επιτηδεύματος

Στο φόντο αυτό, η Ομοσπονδία στηλιτεύει την κοροϊδία της κυβέρνησης, η οποία διαφημίζει την κατάργηση του χαρατσιού του «τέλους επιτηδεύματος», μετά από 12 χρόνια. «Το θράσος της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει όριο», τονίζει και επισημαίνει ότι τα υπουργεία έχουν ήδη προβλέψει «την εκτόξευση της φορολογίας μας μέσω του φορολογικού εκτρώματος Χατζηδάκη που βγάζει φόρους για φανταστικά εισοδήματα (μόνο βεβαίως για τις πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις)». «Ντροπή, έχει και η απάτη τα όριά της», ξεκαθαρίζει.

Τέλος, η ΟΒΣΑ καταγγέλλει το γεγονός ότι οι κοινωνικές δαπάνες παραμένουν «παγωμένες» (3,7% για το 2025, από το εκτιμώμενο επίπεδο των πρωτογενών δαπανών του 2024, 3,6% για το 2026, 3,1% για το 2027 και 3,0% για το 2028). «Την ώρα που οι ελλείψεις σε Υγεία, Παιδεία, υποδομές, έργα πολιτικής προστασίας είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικές, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Αδιαφορούν ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή αρκεί να θησαυρίζουν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες», υπογραμμίζει.

«Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την επίθεση στη ζωή και στο εισόδημά μας. Απαντάμε αποφασιστικά», καταλήγει η ΟΒΣΑ και καλεί στο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη.

Οι επαγγελματίες διεκδικούν:

-- Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος 5073/2023 που εκτόξευσε τη φορολογία. Αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, με 3.000 προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

-- Κατάργηση του ΕΦΚ σε Ενέργεια, καύσιμα, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Εισφορές ανάλογες με το εισόδημα, αξιοπρεπείς συντάξεις. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για τους επαγγελματίες.

-- Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

-- Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.