ΓΑΛΛΙΑ
Μεγάλες πλημμύρες στα νοτιοανατολικά
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Η υποχώρηση της στάθμης του νερού αποκάλυψε τις καταστροφές
Στο νερό βυθίστηκαν μεγάλα τμήματα πόλεων της νοτιοανατολικής Γαλλίας στα τέλη της βδομάδας, όταν σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις και σχηματίστηκαν ορμητικοί χείμαρροι στην περιοχή Αρντές, όπου επιστρατεύτηκαν ελικόπτερα για την ασφαλή εκκένωση κτιρίων. Αποδεικνύεται ότι και στην ισχυρή Γαλλία τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Στον νομό του Ρήνου (τον οποίο διασχίζει ο ομώνυμος ποταμός) τόνοι νερών πλημμύρισαν ακόμα και κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων, ενώ μέχρι και ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

Συνολικά την Πέμπτη η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία «Meteo France» είχε θέσει σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» για πλημμύρες έξι νομούς νότια της Λιόν.

Αλλά και στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, Ιλ-ντε-Φρανς, υπήρξαν δρόμοι που βυθίστηκαν στα νερά, ενώ στο 19ο Διαμέρισμα του Παρισιού έχασε τη ζωή του και ένας άντρας, όταν έπεσε πάνω του δέντρο την ώρα που εκείνος περπατούσε μαζί με δύο παιδιά, τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά.

Σοβαρά προβλήματα και ζημιές προκλήθηκαν και στη βορειοδυτική Ιταλία, όταν φράγματα στον ποταμό Κόρνια κατέρρευσαν μετά από συνεχείς βροχοπτώσεις. Μεταξύ άλλων πλημμύρισαν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις, αλλά και ισόγεια πολυκατοικιών. Στη Βενετία υψώθηκαν τα κινητά φράγματα που προστατεύουν την πόλη από παλίρροιες.