ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Το «επόμενο βήμα» στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2024

Eurokinissi

Προς την παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή δείχνουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, αποφασίζοντας να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλ. αναλυτικά ρεπορτάζ σε άλλες στήλες).

Καθώς δε μία από τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και συγκρούσεων είναι τα αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς, ψηλά στην ατζέντα του Συμβουλίου ήταν και το Μεταναστευτικό, με άξονα την πολιτική που οδηγεί σε χιλιάδες πνιγμένους μετανάστες στις θάλασσες, δεκάδες χιλιάδες σε «δομές - φυλακές» και σκλαβοπάζαρα για το «απαραίτητο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας οικονομικής κρίσης και του πολέμου.

Στα Συμπεράσματα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έγινε «διεξοδική στρατηγική συζήτηση για τη μετανάστευση σε όλες τις διαστάσεις της και για όλες τις οδούς», ενώ τονίζεται η «σημασία της εφαρμογής της εκδοθείσας νομοθεσίας της ΕΕ», η εφαρμογή δηλαδή της άθλιας πολιτικής που προβλέπει φυλακές για τα θύματα της πολιτικής τους.

Μάλιστα, σε ένα όργιο υποκρισίας, οι ηγέτες της ΕΕ ζητούν «συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης (...) για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων», όταν η ΕΕ πρωτοστατεί σε πολέμους και ξεριζωμούς.

Παραπέρα, το ΕΣ «ζητεί αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών» και «καλεί την Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως νέα νομοθετική πρόταση». Προσθέτει ότι «θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι για την πρόληψη και την καταπολέμηση της αντικανονικής μετανάστευσης», καταλήγοντας ότι «θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα», πιθανότατα στην επόμενη Σύνοδο.

Από πλευράς της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια «η πολιτική της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις», χαρακτηρίζοντας το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση μια από τις «επιτυχίες της Ευρώπης»!

«Αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε, ως επόμενο βήμα, είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές». «Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της Οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών», πρόσθεσε.

Για δε τα «κέντρα φιλοξενίας» της Ιταλίας στην Αλβανία, βρήκε την εν λόγω αθλιότητα «μια καινούργια, ενδιαφέρουσα, θα έλεγα, λύση, εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση», ενώ δέχτηκε ότι μέσα στις «καινοτόμες λύσεις» που υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν «είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται». Ταυτόχρονα έβαλε θέμα ότι «επιστροφές στην Τουρκία δεν γίνονται. Και θα πρέπει να γίνουν».

Σημειωτέον, ερωτηθείς για τις ενστάσεις που έβαλε ο Αντ. Σαμαράς στο παζάρι με την Αγκυρα (στις 8 Νοέμβρη έρχεται στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χ. Φιντάν), ο Μητσοτάκης θύμισε ότι συζητήσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν γίνονταν και επί κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι και η σημερινή «θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία».

Στα Συμπεράσματα τονίζεται επίσης ότι «το ΕΣ συζήτησε την κατάσταση που έχει προκύψει από τις υψηλές και ασταθείς τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένα τμήματα της Ευρώπης και καλεί την Επιτροπή να προτείνει επειγόντως μέτρα», με τον Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «στρεβλώσεις οι οποίες δεν εξηγούνται εύκολα, που έχουν να κάνουν με τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο που είναι δομημένη η ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας», κρύβοντας τάχα την υπογραφή του στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, την «πράσινη μετάβαση» και όσα άλλα οι ίδιοι θεσμοθέτησαν, βυθίζοντας τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Αλλωστε, μεγάλη συζήτηση στο ΕΣ έγινε και για την «ανταγωνιστικότητα», επιμένοντας στα Συμπεράσματα «να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την αύξησή της», να επιταχύνουν δηλαδή άλλη μια σειρά από αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Το ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βουδαπέστη τον Νοέμβριο.

ΚΚΕ: Αυτοί που σπέρνουν πόλεμο φτιάχνουν φυλακές για τα θύματά του

Σε ανακοίνωσή του για τις νέες συμφωνίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Κυνισμός, απανθρωπιά, βαρβαρότητα: Μόνο αυτές οι λέξεις ταιριάζουν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αυτοί που σπέρνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά, αυτοί που στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ που αιματοκυλά τον Παλαιστινιακό λαό και βομβαρδίζει τον Λίβανο των 2,5 εκατομμυρίων Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων, αυτοί που ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" στην Ουκρανία, είναι οι ίδιοι που φτιάχνουν φυλακές για τα θύματα των πολέμων τους.

Ολοι μαζί, νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και ακροδεξιοί έχουν μπει με τα "μπούνια" στη φρενίτιδα της πολεμικής προετοιμασίας και τώρα είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες των εγκλημάτων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Λίγο πριν στεγνώσει το μελάνι του απαράδεκτου νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που από την πρώτη στιγμή αντιπάλεψε το ΚΚΕ, αποφασίζουν την αναθεώρησή του για την ένταση της καταστολής και των απελάσεων απέναντι στα νέα προσφυγικά κύματα του μακελειού τους.

Προβάλλουν όλοι μαζί, παρέα και ο κ. Μητσοτάκης, την "πρωτοπορία" της Ιταλίας της Μελόνι, που θα διαχειρίζεται στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στο έδαφος της Αλβανίας. Δίνουν δισεκατομμύρια σε τρίτες χώρες και στις λεγόμενες πρώτες χώρες υποδοχής για να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Αυτοί που μιλούν για "εργαλειοποίηση" και "υβριδικές απειλές", παίζουν επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των ξεριζωμένων. Εξασφάλισαν μια στοιχειώδη προστασία στους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά δεν κάνουν το ίδιο για τα θύματα του σφαγείου που έχει στήσει ο ΝΑΤΟικός σύμμαχος και φίλος τους, Ισραήλ. Υποκριτές και Φαρισαίοι!

Οι λαοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την πάλη τους για: Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Να σταματήσει η εμπλοκή της πατρίδας μας στο μακελειό. Πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, με χορήγηση ασύλου και μετακίνηση των ξεριζωμένων στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους».