Ο λαός έχει τη δύναμη να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Σε εκδήλωση της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής

Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής, στον κινηματογράφο «Μαρία - Ελενα», η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ευρωβουλευτή, με θέμα: «ΗΠΑ - ΕΕ - Ισραήλ βουτάνε στο αίμα τους λαούς - Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!».

Ο Κ. Παπαδάκης στην ομιλία του αρχικά σημείωσε ότι «σε όλη την Ελλάδα, στις γειτονιές της Αθήνας, με τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών, των φίλων του Κόμματος, οργανώνονται λαϊκές κινητοποιήσεις, πολύμορφες εκδηλώσεις και φωτίζεται το τι πραγματικά συμβαίνει στα πεδία των δύο μεγάλων ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, κόντρα σε μια γιγαντιαίων διαστάσεων πολεμική προπαγάνδα για να βιαστεί η αλήθεια, να γίνει το μαύρο άσπρο, να δικαιολογήσουν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και να δηλητηριάσουν τον λαό μας και τους άλλους λαούς, να τους μπλέξουν στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Κι εμείς αντιστεκόμαστε, επιμένουμε, διαφωτίζουμε τον λαό και πρωταγωνιστούμε στην οργάνωση, στην ανάπτυξη και την κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για να ξεριζωθούν οι αιτίες τους, ενάντια στην εμπλοκή που βάζει σε δοκιμασία και κίνδυνο τον λαό μας».


Οσον αφορά τη Μέση Ανατολή επισήμανε ότι δεν έχουμε, όπως ισχυρίζονται τα αστικά επιτελεία, «έναν πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς που ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη, αλλά εισβολή και κατοχή του Ισραήλ εδώ και 75 χρόνια στα παλαιστινιακά εδάφη». Κατήγγειλε δε τη γενοκτονία «από το κράτος - χασάπη Ισραήλ που ευθύνεται για τους πάνω από 43.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, εκ των οποίων 17.000 παιδιά και 11.000 γυναίκες, τους πάνω από 100.000 τραυματίες».

Στη συνέχεια περιέγραψε το πραγματικό φόντο των εξελίξεων, σε αντιπαράθεση με τα διάφορα προσχήματα του Ισραήλ και των συμμάχων του.

«Στην πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, κρατώντας δύο χάρτες στα χέρια ομολογούσε ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις της αστικής τάξης του Ισραήλ και των συμμάχων του ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στον έναν χάρτη περιέγραφε ως "κατάρα" τον έλεγχο της περιοχής, με μαύρο χρώμα, από το Ιράν, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ. Πρόκειται ασφαλώς για τον ενεργειακό κι εμπορικό έλεγχο της περιοχής που επιδιώκουν να ακυρώσουν τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα.

Αποτελεί το σχέδιο που προωθεί η αστική τάξη της Κίνας, για την εδραίωση του κινεζικού ενεργειακού - εμπορικού δρόμου διασύνδεσης Ασίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης, του λεγόμενου "Δρόμου του μεταξιού". Παρακλάδια του ίδιου σχεδιασμού αποτελούν ο διάδρομος "βορρά - νότου" που ευνοεί και τη Ρωσία μέσω Ιράν ή μέσω Ιράκ - Τουρκίας, με επιδίωξη να διασυνδεθεί η Ασία με την Ευρώπη.

Στο άλλο χέρι ο Νετανιάχου κρατούσε τον χάρτη που περιέγραφε ως "ευλογία" την επικράτηση των ισραηλινών σχεδιασμών.

Δηλαδή του λεγόμενου "ινδικού" ενεργειακού κι εμπορικού "διαδρόμου", της διαδρομής ευρωατλαντικών συμφερόντων, με λιμάνι έναρξης τη Βομβάη και λιμάνι προορισμού τον Πειραιά. Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει το Ισραήλ να μετατραπεί σε στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικό κόμβο Ασίας - Ευρώπης. Το μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ είναι όμως ότι βασική προϋπόθεση για να περπατήσει αυτό το σχέδιο είναι να ελέγξει το κρίσιμο και βολικό πέρασμα για τα συμφέροντά του από τα παράλια της Γάζας.

(...) Ταυτόχρονα, το Ισραήλ επιδιώκει να ακυρώσει τα βασικά περάσματα του ανταγωνιστικού κινεζικού δρόμου, δηλαδή να επιτεθεί, να εισβάλει, να κατακτήσει ή και - ακόμα καλύτερα για τα συμφέροντά του - να διαμελίσει τις γειτονικές του χώρες Λίβανο, Ιράν, Συρία, Ιράκ επεκτείνοντας την κατοχή του και ισχυροποιώντας τα δικά του στηρίγματα».

Αντίστοιχα για το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία σημείωσε ότι «οι εκατέρωθεν απειλές για πυρηνικά όπλα, η επιδίωξη κλιμάκωσης με την πιο άμεση συμμετοχή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων αλλά και η διεύρυνση του βεληνεκούς των πυραυλικών χτυπημάτων της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας προμηνύουν ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις και νέο γύρο κλιμάκωσης.

Η Ουκρανία αποτελεί ένα ακόμα θέατρο σφοδρών ανταγωνισμών με στόχο τον έλεγχο ενός νευραλγικού ενεργειακού κόμβου καθώς εκεί βρίσκεται το 49,5% των παγκόσμια αποδεδειγμένων αποθεμάτων των υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου), με μεγάλες μάλιστα αποθηκευτικές δυνατότητες, που αυτές έχουν μεγάλη σημασία αυτήν την περίοδο. Ταυτόχρονα, συνιστά κρίσιμο εμπορικό δίαυλο, καθώς και σημαντική εφεδρεία διατροφικών αποθεμάτων».

Επιχείρηση εφησυχασμού τα περί «ήρεμων νερών» στα Ελληνοτουρκικά

«Στο ενδιάμεσο δύο ιμπεριαλιστικών πολέμων βρίσκεται σε εξέλιξη η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού, υπό ευρωατλαντική εποπτεία, και δεν έχει σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Κώστας Παπαδάκης και πρόσθεσε: «Στόχος αυτών των διευθετήσεων στις συνθήκες που περιγράψαμε είναι η ισχυροποίηση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και των εγκληματικών του σχεδιασμών.

Σε αυτό το "παζάρι" αναζητείται ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θύμα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, όπως μαρτυρούν οι συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό μαρτυρούν και οι συνεχιζόμενες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, το ανιστόρητο δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", όπως και η απαίτηση για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο αλλά και η επιδίωξη προβολής ατζέντας περί τουρκικής κι όχι μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Γι' αυτό συνιστά εκτός πραγματικότητας επιχείρηση εφησυχασμού το παραμύθι περί "ήρεμων νερών" γιατί υπάρχει ανοιχτός κίνδυνος οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας να κλιμακωθούν ανά πάσα στιγμή».

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή

Ο ομιλητής τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, μας εμπλέκει μέχρι τον λαιμό στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και έφερε αρκετά παραδείγματα, με αποκορύφωμα την προσπάθεια της κυβέρνησης, την περασμένη Πέμπτη, να εξυπηρετήσει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, προωθώντας φορτίο με σφαίρες από τον Πειραιά προς το λιμάνι της Χάιφα, η οποία εντέλει μπλοκαρίστηκε κάτω από την αποφασιστικότητα των λιμενεργατών.

«Εστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς της Μέσης Ανατολής και απέδειξαν στην πράξη τι μπορεί να καταφέρει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ. Αυτήν την ακατάβλητη δύναμη του λαού φοβάται η κυβέρνηση γι' αυτό προσπαθεί να συκοφαντήσει και να τρομοκρατήσει όποιον αντιδρά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε: «Μπροστά στους μεγάλους κινδύνους που γιγαντώνονται καθημερινά, ο λαός έχει τη δύναμη να γίνει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων: Δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή, δίνοντας σε όλα τα μέτωπα την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και ανεβάζοντας όλοι μας την ετοιμότητα για δράση, με σύνθημα: "Ολοι στον αγώνα για μισθούς, Υγεία και Παιδεία! Εξω η Ελλάδα από τα πολεμικά σφαγεία". Δίνουμε τη μάχη μπροστά στις μεγάλες κλαδικές απεργίες αυτές τις μέρες που αποτελούν προετοιμασία μπροστά στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Για να κερδίσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και πρέπει να μπουν εμπόδια στα πολεμικά του σχέδια. Εδώ, λοιπόν, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, είναι η πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην ΕΕ, στο εχθρικό αστικό κράτος και στο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν».