ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Με επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Νερό - κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ»

Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με θέμα «Νερό - κοινωνικό αγαθό για τις ανάγκες του λαού ή εμπόρευμα για τις ανάγκες των λίγων; Η πρόταση του ΚΚΕ», την Κυριακή 20/10 στο Επιμελητήριο Ξάνθης.

Οι κεντρικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τον Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, τον Αντώνη Ραλλάτο, υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Βασίλη Μπέλλο, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ ακολούθησαν και παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και σωματείων.

Ο Διονύσης Κλάδης ανέφερε: «(...) στην περιοχή της Θράκης διαπιστώνεται μια μεγάλη αντίφαση: Ενα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να καλύπτει τις ανάγκες σε ποιοτικό νερό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, σε άφθονο νερό για τις καλλιέργειες, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον και φτηνής για τον λαό. Κι όμως η εικόνα είναι διαφορετική (...) η πρόσβαση στο νερό και την Ενέργεια γίνεται ολοένα και πιο ακριβή για τον λαό, ενώ και οι εργαζόμενοι σε ύδρευση - άρδευση - Ενέργεια δουλεύουν με χειρότερους όρους και αμοιβές, με εντατικοποίηση».


«Παρά τον δύσκολο συσχετισμό στην περιοχή μας, γίνονται βήματα με την κοπιαστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Καθημερινά γεννιούνται εστίες αντίστασης και πάλης σε σχολεία, σχολές, εργασιακούς χώρους. Να συναντηθούμε με όλο αυτόν τον κόσμο στη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 20 του Νοέμβρη.

Να θέσουμε στο πλαίσιο αιτημάτων και τα ζητήματα που αφορούν τη σημερινή μας εκδήλωση. Να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού η διεκδίκησή τους. Για:

Καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού

Τη σκυτάλη των παρεμβάσεων πήρε ο Αντώνης Ραλλάτος, σημειώνοντας πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει τις πολιτικές ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων και για την πολιτική διαχείρισης των υδάτων. Το αστικό πολιτικό σύστημα θυσίασε και συνεχίζει να θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Δεν αρκεί σήμερα να γίνουν κάποια αποσπασματικά αντιπλημμυρικά έργα, ή έργα περιορισμένης και αναποτελεσματικής αντιμετώπισης της λειψυδρίας, που άλλωστε δεν είναι τα μοναδικά λαϊκά προβλήματα.

Οσο προχωρά η πολιτική της "πράσινης μετάβασης" που περιλαμβάνει και την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση του νερού, τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, το φυσικό αέριο και το LNG ως μεταβατικό καύσιμο, όσο προχωρά η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο εντείνεται η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, κανένα τεχνικό έργο δεν πρόκειται να αντιστρέψει την επιδείνωση της κατάστασης του λαού. Ακόμα και αν υλοποιηθεί, θα το χρυσοπληρώσει ο λαός και θα ωφεληθούν ελάχιστα από το αποτέλεσμά του οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες. Στο πλαίσιο των δεσμευτικών Οδηγιών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει μια φιλολαϊκή διαχείριση του νερού, μια ουσιαστική ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.

Με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Απαιτεί εργατική εξουσία, σοσιαλισμό. Μόνο στο έδαφος της σοσιαλιστικής οικονομίας όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και στον συγκεκριμένο τομέα.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, θα μπορεί να κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Θα μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιεί το τεράστιο πλεονέκτημα του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία».

Υπάρχουν οι δυνατότητες, εμπόδιο το κέρδος

Τέλος, τον κύκλο των κεντρικών ομιλητών έκλεισε ο Βασίλης Μπέλλος, συνοδεύοντας την παρέμβαση του με ένα πολύ ενδιαφέρον power point. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «ενώ οι δυνατότητες της εποχής μας μπορούν να αξιοποιηθούν για βελτιστοποίηση των δικτύων σε ύδρευση, άρδευση, φτηνή Ενέργεια - αντίθετα έχουμε λειψυδρία και δυσβάσταχτους λογαριασμούς στην Ενέργεια... Γιατί το κριτήριο ανάπτυξης είναι το κέρδος των μεγάλων ομίλων». Στη συνέχεια ο Β. Μπέλλος κατέρριψε «5 μύθους» γύρω από την αντιλαϊκή διαχείριση του νερού που συνοδεύονται με επιχειρήματα που αποπροσανατολίζουν τον λαό, που κρύβουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου και αθωώνουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων που το υπερασπίζονται. Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε πως «λύση δεν είναι τα αστικά κόμματα, όπως η ΝΔ, που εδώ και 5 χρόνια είναι υπεύθυνη για την υποβάθμιση των ζωών μας, ούτε η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία που παλινωδεί να γίνει ο έτερος σοβαρός πόλος του αστικού συστήματος (...) μπορούμε να το πάρουμε αλλιώς, δυναμώνοντας την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση εκφράζοντας τα λαϊκά συμφέροντα και στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τη σημερινή κοινωνία του κέρδους, το κράτος του κεφαλαίου», δίνοντας ταυτόχρονα παραδείγματα από τη διαχείριση του νερού στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης: «Τα μεγάλα ρώσικα ποτάμια δεν πνίγανε τον λαό σε κάθε βροχή, αλλά ήταν πηγή ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομες παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων. Συγκεκριμένα, ο Εφέντι Σαμή, κάτοικος του χωριού Κένταυρος του δήμου Μύκης, ανέφερε τα τεράστια πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την υδροδότηση χωριά της Ξάνθης, σημειώνοντας τη συμβολή του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή για να αναδειχτούν τα ζητήματα αυτά.

Ο Θόδωρος Χατζούδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΞ, ανέδειξε την τεράστια υποβάθμιση των υπηρεσιών και το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΥΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στη δική του υπηρεσία «έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού από το 2000!».

Ο Νίκος Χρυσάφης, δημοτικός σύμβουλος Θάσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα έχετε ακούσει ότι η Θάσος έσπασε όλα τα ρεκόρ στον τουρισμό με πάνω από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, δεν έχετε ακούσει σίγουρα όμως πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι σερβιτόροι, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν είχαν σε πολλές περιοχές νερό μόλις σχολάσουν από τη δουλειά να κάνουν το μπάνιο τους!», αναδεικνύοντας τα «απαρχαιωμένα συστήματα ύδρευσης, ακαθάριστα φράγματα» στο νησί, «με τους κατοίκους της περιοχής να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο» και τονίζοντας πως «μόνο με την καθοριστική παρέμβαση των κομμουνιστών μαζί με τον λαό της περιοχής έχουμε κερδίσει κατακτήσεις, έτσι θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε κλείνοντας.

Ο Παναγιώτης Ζησίδης, κτηνοτρόφος και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, μετέφερε τα μεγάλα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Β. Εβρου δίπλα σε αυτά της αύξησης κόστους παραγωγής που προέρχονται από την ΚΑΠ της ΕΕ.

Ενώ η Μαριαλένα Πριοβόλου, φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, ανέφερε πως «ενώ στις σχολές μας διδάσκουν τις ραγδαίες εξελίξεις και τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας στο σήμερα, που μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών του λαού για σύγχρονες παροχές, μαθαίνουμε πως αυτές στην πραγματικότητα δεν αξιοποιούνται γιατί αποτελούν κόστος και δεν αποφέρουν κέρδος».