Συγκίνηση και κλίμα αγωνιστικής ανάτασης στην επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας

Παρούσα στην εκδήλωση και η Αλέιδα Γκεβάρα

Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024

Τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης που πριν από 80 χρόνια απελευθέρωσαν τη Λαμία και ολόκληρη την Ελλάδα από τους ναζί κατακτητές και μαζί τους όλους τους επαναστάτες αγωνιστές του κόσμου τίμησαν η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ και το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 19 Οκτώβρη, παρουσία της κόρης του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα.

Στην πλατεία Λαού της Λαμίας, μπροστά από το επιβλητικό άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη, σε μία ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και με δυνατά μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης για το σήμερα, έσμιξαν ο ηρωικός αγώνας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και η παρακαταθήκη της επαναστατικής δράσης του Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, ο Νότης Μαριάς, καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και πλήθος κόσμου που θέλησαν να τιμήσουν τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Λαμίας και παράλληλα να συναντήσουν την κόρη του Τσε Γκεβάρα, τιμώντας μέσω αυτής τον μεγάλο επαναστάτη όπως και τον κουβανικό λαό.

Στα γεγονότα της Απελευθέρωσης της Λαμίας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, στην καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ στην οργάνωση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του απελευθερωτικού αγώνα του λαού, αλλά και την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας από την αστική τάξη, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Νεόφυτος Θάνος, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ενώ αναφερόμενος στο σήμερα σημείωσε ότι «έχουν περάσει 80 χρόνια από εκείνον τον Οκτώβρη του '44 και όλα εκείνα που είχαν οδηγήσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ακόμα εδώ. Είναι εδώ η αντιπαράθεση μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και των ιμπεριαλιστικών τους ενώσεων... Εκφράζεται με διάφορους τρόπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά το αντικείμενό της είναι πάντα το ίδιο: Η μοιρασιά και η λεία στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι σφαίρες επιρροής, οι αγορές, οι δρόμοι μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων και ο έλεγχός τους. Με μια λέξη: καπιταλιστικό κέρδος!...».

Αλέιδα Γκεβάρα: Η πάλη συνεχίζεται. «Hasta la victoria siempre!»


Χαιρετίζοντας την εκδήλωση και αναφερόμενη στην επέτειο απελευθέρωσης της Λαμίας, η Αλέιδα Γκεβάρα επισήμανε αρχικά ότι «δυστυχώς πολλές φορές οι λαοί έχουν λίγη ιστορική μνήμη και πολλές φορές ξεχνούν τη δύναμη και το θάρρος που έχουν στην ιστορία τους», τονίζοντας ότι ιστορικά γεγονότα και άνθρωποι σαν τον Αρη Βελουχιώτη δεν θα πρέπει να μένουν απλώς αγάλματα, αλλά να αναπαράγονται και να γίνονται γνωστά στον καθένα.

«Οι ιστορικές ρίζες αυτού του λαού είναι η αντίσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι από τον πολιτισμό της Ελλάδας προέρχεται η λέξη «δημοκρατία», που σημαίνει στα Ελληνικά η δύναμη του λαού. Ωστόσο σημείωσε ότι η στάση της κυβέρνησης να στέλνει όπλα στους πολέμους είναι αντίθετη στη θέληση του λαού, που λέει «όχι στον πόλεμο», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγώνα των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, που με την πάλη τους απέτρεψαν να φορτωθεί κοντέινερ με σφαίρες για το Ισραήλ, τονίζοντας ότι η πράξη αυτή «αποδεικνύει ότι όταν ένας λαός ενώνεται έχει δύναμη να ανατρέψει πράγματα».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της η Αλέιδα Γκεβάρα τόνισε ξανά την ανάγκη διαφύλαξης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, ως δύναμης του λαού, κάνοντας αναφορά στους στίχους ενός λαϊκού επαναστατικού τραγουδιού της Αργεντινής. Τραγούδησε μάλιστα το ρεφρέν, σημειώνοντας ότι λαοί θα πρέπει να τραγουδήσουν ξανά αυτό το τραγούδι και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο. Η πάλη συνεχίζεται. "Hasta la victoria siempre!"».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Κατερίνα Τσέλιου και την Δήμητρα Γεροκούδη να απαγγέλλουν στα Ελληνικά και Ισπανικά τους στίχους από το «Hasta siempre», που περιγράφεται η αγάπη του κουβανικού λαού για τον Τσε Γκεβάρα, με κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση Πένθιμου Εμβατηρίου στη μνήμη των αγωνιστών και προσφορά αναμνηστικών και συμβολικών δώρων στην Αλέιδα Γκεβάρα, από την επίσκεψή της στη Λαμία.