ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Νέο εργατικό «ατύχημα» με ακρωτηριασμό εργαζόμενου σε εκκοκκιστήριο

Ανήκει στην ίδια εταιρεία, όπου πριν μια βδομάδα σκοτώθηκε η νεαρή εργάτρια στη Λάρισα

Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024

Από την παρέμβαση στην επιχείρηση για το νέο «ατύχημα»
Το μακελειό δίχως τέλος στους χώρους δουλειάς συνεχίζεται. Αυτήν τη φορά είχαμε την Παρασκευή τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου, που έχασε το χέρι του σε εκκοκκιστήριο της Καρδίτσας. Μάλιστα πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά «ατύχημα» μέσα σε 15 μέρες, στα εκκοκκιστήρια της ίδιας εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί το θανατηφόρο δυστύχημα πριν μια βδομάδα σε εκκοκκιστήριο της Λάρισας, όπου εργαζόμενη μητέρα 2 ανήλικων παιδιών δέχτηκε χτύπημα σε πρέσα του εργοστασίου τη στιγμή που εκτελούσε εργασίες καθαριότητας μέσα στο συγκεκριμένο μηχάνημα από θυρίδα η οποία δεν είχε μηχανισμό ασφαλείας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο εργαζόμενος βρέθηκε στην ίδια μοίρα με αποτέλεσμα να χάσει το χέρι του.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων σε σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ν. Καρδίτσας με ανακοίνωση του, αφού εκφράζει τη συμπαράστασή του στον άτυχο εργαζόμενο και στην οικογένειά του, καταγγέλλει πως «το γεγονός ότι η πρέσα βάμβακος μπορεί να λειτουργεί με ανοιχτή θυρίδα θέτει καθημερινά τη ζωή των εργαζομένων της επιχείρησης σε κίνδυνο. Δεν είναι η κακιά η ώρα, όπως θέλουν να μας πείσουν πολλοί καλοθελητές!

Τα εξαντλητικά ωράρια, τα υποστελεχωμένα πόστα, οι κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, είναι βασικές αιτίες για τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας και όχι "η κακιά η ώρα", πίσω από την οποία κρύβονται οι ευθύνες. Δεν είναι το "ανθρώπινο λάθος", όταν σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα και οι μέθοδοι για να ζούμε και να δουλεύουμε με ασφάλεια. Κι όταν μπροστά στο κυνήγι του κέρδους η ασφάλεια της ζωής του εργαζόμενου γίνεται κόστος!

Η έλλειψη μέτρων προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας στο κόκκινο ("απελευθερωμένη" από τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους με τα 13ωρα, εξαήμερα κ.α.) είναι φαινόμενα - "συνώνυμα" με τους περισσότερους στους χώρους δουλειάς και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που κυνηγούν το μεροκάματο της επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, λύνοντας τα χέρια της εργοδοσίας, κρατούν υποστελεχωμένους και υποβαθμισμένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, που στην περιοχή μας καλύπτονται από μια υπηρεσία για τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας για όλους τους χώρους δουλειάς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!».

Το Σωματείο πραγματοποίησε παρέμβαση έξω από το εκκοκκιστήριο το απόγευμα της Κυριακής, απαιτώντας από την Επιθεώρηση Ασφαλείας και Υγείας και από την Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιήσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε όλα τα εκκοκκιστήρια της περιοχής. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους.