ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα μέτρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024

Eurokinissi

Νέα μέτρα για το μεγάλο κεφάλαιο έταξε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Απαριθμώντας επιδόσεις του για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως κατακτήθηκαν με τη φορολεηλασία του λαού και ευρύτερα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας, είπε ότι «η οικονομία παράγει σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα», «τα δημόσια έσοδα αυξάνονται» και «ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί», «σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, με προβλέψιμους εκλογικούς κύκλους».

Στάθηκε επίσης στην «αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών», πάνω βέβαια στο κόκκινο χαλί που έστρωσε στους ομίλους, αλλά επέμεινε ότι «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα», προϊδεάζοντας για νέες αντεργατικές ρυθμίσεις και μέτρα.

Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ότι στην καπιταλιστική ανάπτυξη ο λαός δεν πρόκειται να πάρει ανάσα, το ξέκοψε ότι «δεν θα γυρίσουμε» στο παρελθόν, στην «επίπλαστη ευημερία» όπως περιέγραψε τις κάπως πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και συνταξιοδότησης, με τους κάπως καλύτερους μισθούς, και έκανε σημαία του τη νέα «διάρθρωση της οικονομίας» και τη «δημοσιονομική πειθαρχία». Μεταξύ δε άλλων προέταξε ως ζητούμενο και τους στόχους της περιλάλητης έκθεσης Ντράγκι, που δίνει το «πρόσω ολοταχώς» προς την πολεμική οικονομία και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες: «Πρώτον, βελτιώνουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, στόχος που εξειδικεύεται σε παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υποδομών. Δεύτερον, αναπτύσσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για τις επενδύσεις, με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις και στις Περιφέρειες που μειονεκτούν. Τρίτον, επενδύουμε σε κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα».

Τόνισε ότι «έχοντας ως στόχο τη δημιουργία βιώσιμων εμπορευματικών κέντρων και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Logistics σχεδιάζουμε και προχωράμε στη δημιουργία δύο νέων logistics centers - ένα στην Αθήνα, στο Θριάσιο, και ένα στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Γκόνου - με σκοπό τη μετεγκατάσταση σε αυτά μεγάλου αριθμού εταιρειών μεταφοράς».

Εταξε παραδάκι, π.χ. «μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ». Την ώρα δε που το φάρμακο έχει γίνει πανάκριβο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «τη στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας με 200 εκατ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clawback».

Στο ίδιο μοτίβο, νωρίτερα χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο Καινοτομίας, Ερευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Ιλιάνα Ιβάνοβα. Της παρουσίασε προσαρμογές του αστικού κράτους στις ανάγκες των επιχειρήσεων, λέγοντας π.χ. ότι ο ιστότοπος gov.gr «υπήρξε πραγματικά μετασχηματιστικός από την άποψη αυτή, εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας των ψηφιακών μας υποδομών, δημιουργώντας ένα - πιστεύω - πολύ ζωντανό οικοσύστημα για νεοφυείς επιχειρήσεις και νέες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας».