ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δυναμικό «Οχι» στα σχέδια των «πράσινων» ομίλων
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024

Με μαζική συγκέντρωση για να προστατευτεί η Δίρφυς απαντάνε οι κάτοικοι
Δυναμικό «Οχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δίρφυ και στην παραπέρα επέλαση των αρπακτικών της Ενέργειας στα βουνά και στους κάμπους της Εύβοιας διατράνωσαν, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, κάτοικοι των χωριών του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων και της ευρύτερης περιοχής, με μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία των Ψαχνών.

Στην κινητοποίηση και στο πλευρό του λαού της περιοχής βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, στο οποίο συμμετείχε επίσης η Ζωή Χαχάμη, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Παρευρέθηκαν επίσης ο Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Χριστίνα Αβραμίδου, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Διρφύων - Μεσσαπίων.

Στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι με τους συλλόγους και φορείς της περιοχής ενάντια στην εγκατάσταση 98 ανεμογεννητριών από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ στο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής σημασίας βουνό της Δίρφυος, αλλά και συνολικότερα στην περαιτέρω εγκατάσταση ανεμογεννητριών αναφέρθηκε στην εισηγητική ομιλία ο Τάσος Μπαλτάς, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας. Στάθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αποτροπή εγκατάστασης του αιολικού σταθμού, επισημαίνοντας τις μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων στα χωριά της περιοχής, τονίζοντας την ανάγκη για ακόμη πιο πλατιά στήριξη των πρωτοβουλιών και του αγώνα.

Γιώργος Μαρίνος: Η αιτία του προβλήματος είναι η στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης»

«Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι μαζί με τον λαό της Εύβοιας ενάντια σε αυτήν την αισχρή αντιλαϊκή πολιτική που καταπατά τα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες, που παίζει με τη ζωή του λαού μας για να δώσει περισσότερα κέρδη στους μεγάλους οικονομικούς ομίλους, στα μεγάλα συμφέροντα», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Γ. Μαρίνος.

Μίλησε για την πείρα που έχει συγκεντρωθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε από την πηγή του κακού, που είναι η στρατηγική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκεί επεξεργάστηκαν και αποφάσισαν αυτά τα εγκληματικά σχέδια, με την ψήφο όλων των κυβερνήσεων και κομμάτων, πλην ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είναι πολέμιος στα κέρδη των λίγων και υπερασπιστής των αναγκών και των δικαιωμάτων των πολλών. Το ΚΚΕ καταψήφισε τη στρατηγική της "πράσινης ανάπτυξης" και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική Βουλή και όλα τα άλλα κόμματα ψήφισαν υπέρ. Αυτή είναι η γάγγραινα, αυτός είναι ο καρκίνος».

Συνεχίζοντας ο Γιώργος Μαρίνος αναφέρθηκε στην προπαγάνδα και στους μύθους της «πράσινης ανάπτυξης» σημειώνοντας ότι «ο πρώτος μύθος που έχει καταρρεύσει είναι αυτός που έλεγε ότι η "πράσινη ανάπτυξη" ταυτίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος». Εκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα της νότιας Καρυστίας, ενώ σημείωσε ότι «η στρατηγική της "πράσινης ανάπτυξης" είναι που καταπάτησε δάση, που έχει τραγικές συνέπειες στον υδάτινο ορίζοντα και στο δικαίωμα να έχει ο λαός καθαρό και φθηνό νερό. Αυτή η στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι που καταστρέφει μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, που φορτώνει τις λαϊκές οικογένειες με πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα για να κερδίσουν αυτά τα μονοπώλια».

Πρόσθεσε επίσης ότι κατέρρευσε ο μύθος των αντισταθμιστικών οφελών. Καταλήγοντας τόνισε: «Θα εναντιωθούμε, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού μας. Και τα χρήματα να τα βρουν. Να φορολογήσουν το μεγάλο κεφάλαιο, να μην τα δίνουν στο ΝΑΤΟ που μόνο τα τελευταία χρόνια για τους ιμπεριαλιστικούς του πολέμους έχουμε δώσει πάνω από 21 δισ. ευρώ. Οι αγώνες και το δίκαιο θα κριθούν στον δρόμο. Αυτή είναι η απάντηση γιατί έχει επιβεβαιωθεί ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, γιατί έχει ακατανίκητη δύναμη όταν το συναισθανθεί και πιστέψει σε αυτήν».

Στις ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών αλλά και στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού εστίασε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο Στέφανος Μουτουσίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταθέσει αίτημα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του ζητήματος της συνεχιζόμενης επέλασης των ΑΠΕ στην Εύβοια.