ΤΡΙΚΑΛΑ
Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των αγώνων του λαού ενάντια στη φασιστική κατοχή
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024

Με στόχο να αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια αλλά και να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τη σύγχρονη πάλη του λαού ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις για την 80ή επέτειο Απελευθέρωσης των Τρικάλων από τη ναζιστική κατοχή.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν με επιτυχία τον ιστορικό περίπατο σε μνημεία του απελευθερωτικού - αντιφασιστικού αγώνα στα Τρίκαλα.

Ο ιστορικός περίπατος ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που πήρε το σημερινό όνομά της στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο περίπατος συνεχίστηκε στην υπό ανάπλαση κεντρική πλατεία των Τρικάλων (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου), όπου με το πέρας των εργασιών θα επανατοποθετηθεί σε δεσπόζουσα θέση ο ανδριάντας του στρατηγού Στέφανου Σαράφη. Μάλιστα, η επανατοποθέτηση του ανδριάντα σε νέα πιο κομβική θέση στην πλατεία είναι μια κατάκτηση του λαϊκού κινήματος στην πόλη, που μετά από σειρά κινητοποιήσεων και δράσεων ακύρωσε τα σχέδια των δημοτικών αρχών για «εξοβελισμό» του στο πίσω μέρος και την άκρη της πλατείας. Ο ιστορικός περίπατος συνεχίστηκε στη σημερινή πλατεία Ρήγα, όπου βρίσκεται τιμητική πλάκα για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη. Ο περίπατος συνεχίστηκε στην ίδια πλατεία που δεσπόζει το μνημείο των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών, οι οποίοι απαγχονίστηκαν στο σημείο αυτό από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 18 Απρίλη 1944. Τελικός σταθμός του περιπάτου ήταν το κτίριο των παλιών φυλακών Τρικάλων (νυν Μουσείο Τσιτσάνη).

Ταυτόχρονα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν μεγάλη εκδήλωση αύριο, Πέμπτη 24 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο κτίριο Παπαστεριάδη (Στουρνάρα 14), όπου θα μιλήσει ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.