ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ - ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τέρμα η κοροϊδία, εδώ και τώρα μέτρα στήριξης!

Διαμαρτυρήθηκαν και έθεσαν τα αιτήματά τους στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024

Πλημμυροπαθείς του Αγίου Θωμά έχουν στήσει «καρτέρι» στο κυβερνητικό κλιμάκιο
Την εγκατάλειψη που βιώνουν εδώ και 13 μήνες από το κράτος, την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λαρισαίων κατήγγειλαν για άλλη μια φορά οι πλημμυροπαθείς της συνοικίας Αγίου Θωμά - Φιλιππούπολης της Λάρισας.

Με οργανωτή την Επιτροπή Πλημμυροπαθών, πραγματοποίησαν χθες παρέμβαση σε εκδήλωση που οργάνωνε το Επιμελητήριο Λάρισας, ζητώντας να συναντηθούν με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, προκειμένου να του επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Εκ μέρους της Επιτροπής ο Χρήστος Παπαθανασίου σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ο "Ντάνιελ" πέρασε, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Αποζημιώσεις δεν έχουν καταβληθεί, περνώντας ο καιρός τα έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι. Ηρθαμε να υπενθυμίσουμε σε κάποιους ότι είμαστε εδώ με τα προβλήματά μας, δεν πρέπει να μας ξεχάσουν».

Στο υπόμνημά της η Επιτροπή Πλημμυροπαθών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «επί 13 μήνες πολύ μεγάλος αριθμός πλημμυροπαθών δεν έχει λάβει ακόμα την ενίσχυση για την αντιμετώπιση της καταστροφής που υπέστη, δηλαδή το ποσό της πρώτης αρωγής, το οποίο ανέρχεται έως 6.600 ευρώ. Εκατοντάδες νοικοκυριά, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχουν απορριφθεί από την είσπραξη της πρώτης αρωγής, χωρίς να έχει αιτιολογηθεί επαρκώς ο λόγος απόρριψης. Αλλοι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και 13 μήνες. Επί έναν ολόκληρο χρόνο οι πλημμυροπαθείς βιώνουν τη γραφειοκρατία του "επιτελικού" κράτους, καθώς τους ζητούνται συνεχώς νέα έγγραφα, διορθωτικές πράξεις, ή δεν τους απαντά κανείς στα τηλέφωνα που έχουν δοθεί για την εξυπηρέτησή τους».

Στις διεκδικήσεις της Επιτροπής Πλημμυροπαθών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να εξεταστούν εκ νέου οι αιτήσεις των πλημμυροπαθών στους οποίους μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί η πρώτη αρωγή.

-- Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αιτήσεις για αποζημίωση οικοσκευής (6.600 ευρώ) που έχουν περάσει τον πρώτο έλεγχο και έχουν «κολλήσει» στον δεύτερο έλεγχο.

-- Αμεση καταβολή του επιδόματος ενοικίου, καθώς πολλοί δικαιούχοι έλαβαν μόνο την πρώτη δόση (Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2023) και έκτοτε δεν έχει καταβληθεί άλλο ποσό.

-- Αμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 600 ευρώ για τις πληγείσες οικογένειες που έχουν στη σύνθεσή τους ΑμεΑ, καθώς εκκρεμεί η πληρωμή από τον Μάρτιο.

-- Αμεση καταβολή της δεύτερης δόσης της αρωγής στις επιχειρήσεις.