ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΖΩΝΗ
Σε απεργιακό κλοιό ο Πειραιάς από χτες

Με καθολική συμμετοχή συνεχίζεται η απεργία των ναυτεργατών

Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024

Συγκέντρωση στο Πέραμα ενόψει της σημερινής απεργίας
Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών. «Ανανέωση - εφαρμογή ΣΣΕ. Αυξήσεις με βάση τις ανάγκες. Μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής», απαίτησαν με το πανό τους, περιφρουρώντας την κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Παράλληλα, τη θέση τους στο απεργιακό μέτωπο που απλώνεται σε όλο το λιμάνι του Πειραιά παίρνουν σήμερα οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO) και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Τη στήριξή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί τα σωματεία - μέλη του, τους εργαζόμενους, τον λαό του Πειραιά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται και σηκώνει κεφάλι.

Κοροϊδία η πρόταση της εργοδοσίας - Καλούν σε κλιμάκωση με νέα απεργία

Σε μια περίοδο που οι εφοπλιστές στέλνουν τα πληρώματα στο στόμα του λύκου στις εμπόλεμες περιοχές και οι ακτοπλόοι εισπράττουν κρατικές επιδοτήσεις και διατηρούν πανάκριβα εισιτήρια, η εργοδοσία αρνείται προκλητικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων. ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν σε πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 12% για το 2025, υπενθυμίζοντας ότι το κόστος ζωής, τα τρόφιμα, η στέγαση, η Ενέργεια, τα φάρμακα έχουν αυξηθεί πολλαπλάσια σε σύγκριση με τους μισθούς.

Στους καταπέλτες από χτες οι ναυτεργάτες
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζουν αισχρή την πρόταση που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) την παραμονή της απεργίας. Με αυτή, η εργοδοσία προτείνει την υπογραφή ΣΣΕ στα ακτοπλοϊκά και μεσογειακά - τουριστικά πλοία, με αυξήσεις +2% από τον πληθωρισμό για το 2025, +1% για το 2026 και στο ύψος του πληθωρισμού για το 2027. «Είναι γελασμένοι οι εφοπλιστές αν νομίζουν ότι με αυτήν την πρόταση - κοροϊδία θα αναστείλουν τον απεργιακό αγώνα και το αγωνιστικό κλίμα των ναυτεργατών», τονίζουν τα σωματεία. Ζητούν τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, με θέμα τη λήψη απόφασης για νέα 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Απαιτούν μέτρα προστασίας στη Ζώνη

Με αιχμή τις διεκδικήσεις για τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της ζωής τους απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Την απεργία έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, καλώντας σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στον σταθμό του ΗΣΑΠ, όπου θα συναντηθούν με τους ναυτεργάτες. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης συγκέντρωση εργαζομένων έγινε χτες το πρωί στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα. «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν το πότε θα γίνει νέο δυστύχημα. Απαιτούμε μέτρα εδώ και τώρα», τονίζουν τα Σωματεία. Σε έναν χώρο δουλειάς που πληρώνει βαρύ τίμημα, με νεκρούς και τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα», εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της απουσίας ελέγχων, οι εργαζόμενοι επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και των μέτρων για την ασφάλεια.

Διεκδικούν: Εντατικοποίηση των ελέγχων. Να γίνονται έλεγχοι εφτά μέρες τη βδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου Δημοσίου. Πενταμελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία. Τεχνικούς Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου. Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας. Αμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα.

Σήμερα και την Παρασκευή στις προβλήτες της COSCO

Απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα, μαζί με τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στη Ζώνη, αλλά και την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και τιμώντας τη μνήμη του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, ο οποίος έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς τη μέρα αυτή, το 2021, έχουν πάρει οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (COSCO). Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στη μαζική συνέλευση της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ), με τους εργαζόμενους να πανηγυρίζουν την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) μετά από δεκαετή αγώνα. «Ηρθε η ώρα να επεξεργαστούμε, να οργανώσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί για τη νέα ΣΣΕ, για μέτρα ασφάλειας και υγείας που πραγματικά θα μας προστατεύουν, για μόνιμη και σταθερή εργασία πλήρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι, για αυξήσεις στους μισθούς, για επίδομα επικινδυνότητας σε όλες τις ειδικότητες, για 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο», τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ.