ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ BRICS
«Αμφισβητώντας» την «κυριαρχία των ΗΠΑ»

Δεκάδες ηγέτες στο Καζάν της Ρωσίας συνομιλούν για μια «νέα παγκόσμια τάξη» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Από τη χθεσινή συνάντηση των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας
«Σημαντικές αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση της πολυπολικότητας και την ενσωμάτωση των νέων μελών της ομάδας» προανήγγειλε η Μόσχα στη 16η Σύνοδο Κορυφής των BRICS, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στη ρωσική πόλη Καζάν.

Η Σύνοδος φέρει τον τίτλο «Ενδυναμώνοντας την Πολυμέρεια για μια Ισότιμη Παγκόσμια Ανάπτυξη και Ασφάλεια» και περιλαμβάνει ειδική συνάντηση με θέμα «BRICS και Παγκόσμιος Νότος: Οικοδομώντας από κοινού το Μέλλον του Κόσμου», με τις ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των ηγετών, οι οποίες ξεκίνησαν χθες με δείπνο εργασίας, είναι μια «νέα παγκόσμια τάξη», ενάντια στην «κυριαρχία των ΗΠΑ», του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Εκπροσωπούνται πάνω από 30 κράτη, τα 24 σε επίπεδο ηγετών, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο 200 σχετικών συναντήσεων κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας, 20 σε υπουργικό επίπεδο.

Η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν πλήρη μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) την 1η Γενάρη 2024, και θα είναι η πρώτη συμμετοχή τους σε Σύνοδο Κορυφής. Πρόσκληση ένταξης ως πλήρες μέλος έχει απευθυνθεί και προς τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο το Ριάντ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει.

Η προοπτική περαιτέρω διεύρυνσης των BRICS+ έχει δημιουργήσει «μεγάλο ρεύμα υποβολής υποψηφιοτήτων, με αποτέλεσμα η φετινή διοργάνωση να περιλαμβάνει ρεκόρ προσκεκλημένων» σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, αν και οι δεσμοί είναι χαλαροί και οι αντιθέσεις έντονες. Παρόντες θα είναι και οι ηγέτες υποψήφιων προς ένταξη ή συνεργαζόμενων χωρών, μεταξύ τους και ο Ρ. Τ. Ερντογάν της Τουρκίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν θα έχει συναντήσεις με δεκάδες ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου, όπως και με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες, την ώρα που η «Δύση» κάνει λόγο για «διπλωματική απομόνωση» της Μόσχας.

Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν και οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Χθες ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ν. Μόντι και συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, καθώς επίσης για τις διαπραγματεύσεις γύρω από την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ινδίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU).

Μετά από συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, επισημάνθηκε ότι η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας «διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις» και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ενισχύουν αυτήν την εταιρική σχέση.

Οι αρχηγοί κρατών σε αυτήν τη Σύνοδο «θα παρουσιάσουν το όραμά τους για τους BRICS», που «μπορεί να επισκιάσει τον μονοπολικό κόσμο των ΗΠΑ. «Οι BRICS είναι μια διέξοδος από τον ολοκληρωτισμό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν.

Η «αποδολαριοποίηση» σταθερά στο επίκεντρο

Η Μόσχα προωθεί σταθερά τις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες για την «αποδολαριοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας, με εξεύρεση συστημάτων πληρωμών και συναλλαγματικών διευθετήσεων έξω από τον έλεγχο της Ουάσιγκτον.

Κεντρική θέση κατέχει η πρόταση για ένα νέο σύστημα πληρωμών, που θα βασίζεται σε ένα δίκτυο εμπορικών τραπεζών συνδεδεμένων μεταξύ τους μέσω των κεντρικών τραπεζών των BRICS, σύμφωνα με έγγραφο που ετοίμασαν το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους πριν τη Σύνοδο.

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain για την αποθήκευση και τη μεταφορά ψηφιακών διακριτικών που υποστηρίζονται από εθνικά νομίσματα. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέπει σε αυτά τα νομίσματα να ανταλλάσσονται εύκολα και με ασφάλεια, παρακάμπτοντας την ανάγκη για συναλλαγές σε δολάρια.

Η Ρωσία το βλέπει αυτό ως τρόπο επίλυσης των αυξανόμενων προβλημάτων στη διευθέτηση των εμπορικών πληρωμών ακόμα και με φιλικές της χώρες, όπως η Κίνα, όπου οι τοπικές τράπεζες φοβούνται ότι μπορεί να πληγούν με δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Το ρωσικό έγγραφο κατηγορεί υπάρχοντες θεσμούς, όπως το ΔΝΤ, ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των «δυτικών» χωρών και τονίζει πως χρειάζονται «βελτιώσεις για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομία».

Την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντ. Σιλουάνοφ κάλεσε τα μέλη των BRICS να δημιουργήσουν μια εναλλακτική στο ΔΝΤ.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, η Ρωσία προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας πλατφόρμας «BRICS Clear» για τον διακανονισμό του εμπορίου σε τίτλους.

Η Ρωσία, ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενθαρρύνει επίσης τη δημιουργία ενός Χρηματιστηρίου Εμπορίας Σιτηρών BRICS, που να υποστηρίζεται από έναν οργανισμό τιμολόγησης, ώστε να δημιουργήσει μια εναλλακτική στα «δυτικά» χρηματιστήρια, όπου καθορίζονται οι διεθνείς τιμές για τα γεωργικά προϊόντα.