ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στην ημερήσια διάταξη συνελεύσεων και συσκέψεων η οργάνωση της απεργίας

Αποφασίζουν και τη συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 9 - 10 Νοέμβρη

Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024

Η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ
Στην ημερήσια διάταξη της συλλογικής συζήτησης των σωματείων βρίσκεται η οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη. Με Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, τα συνδικάτα σχεδιάζουν την αγωνιστική τους δράση, με στόχο η απεργία να αποτελέσει έναν σταθμό που θα δώσει νέα ώθηση στην πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους μισθούς, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με μεγάλη συμμετοχή η συνέλευση του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, αποφασίζοντας ομόφωνα τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη και στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 9 και 10 Νοέμβρη. Επίσης, η συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα καταδίκης της στοχοποίησης των φαντάρων που εκφράζουν την εναντίωσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.

«Το σύνθημα της απεργίας "Λεφτά για μισθούς - Παιδεία - Υγεία, έξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία", αγκαλιάζει όλα όσα συζητάμε στους χώρους δουλειάς», τόνισε στην εισηγητική της ομιλία η πρόεδρος του Σωματείου, Εφη Χαλιού. Και κάλεσε να οργανωθεί η μάχη για την επιτυχία της απεργίας, ώστε αυτή «να αποτελέσει έναν ουσιαστικό και μεγάλο σταθμό στην πάλη του Σωματείου μας για συντονισμό όλων των εργαζομένων του κλάδου, της κοινής δράσης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στην επίθεση των εργοδοτών», τόνισε μεταξύ άλλων.

Σύσκεψη σωματείων στα Τρίκαλα
Στη συνέλευση μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση των επιχειρησιακών σωματείων και των σωματειακών επιτροπών, από την πάλη σε χώρους δουλειάς για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις, από τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις, την εντατικοποίηση, το χτύπημα του ωραρίου. Στην κατεύθυνση αυτή, έγινε συζήτηση για την ανάγκη να δυναμώσει και να μαζικοποιηθεί το Σωματείο, να μετατραπεί η οργή των εργαζομένων του κλάδου σε δράση, κόντρα σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που δίνουν «συγχωροχάρτι» στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία και υπονομεύουν τους αγώνες.

ΣΕΤΗΠ: Σε αγωνιστικούς ρυθμούς η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Η μέχρι τώρα δράση του συνδικάτου και ο ορισμός των μαχητικών στόχων του επόμενου διαστήματος ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά δεκάδες νέοι εργαζόμενοι. Οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ορίστηκαν για την περίοδο 2-21 Νοέμβρη, ενώ δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και αποφασίστηκε η συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Στη συνέλευση αναφέρθηκαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και απεργίες του προηγούμενου διαστήματος, τα συγκλονιστικά μπλοκ του συνδικάτου στις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη.

Από τη συνέλευση του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού
Πολλά μέλη του ΣΕΤΗΠ στις τοποθετήσεις τους στάθηκαν στη δράση που αναπτύχθηκε στα μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα, στις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται και στο πώς η δράση των σωματειακών επιτροπών, σε συνθήκες οξυμένων προβλημάτων, οδήγησε στην ίδρυση των επιχειρησιακών σωματείων σε «Webhelp» και «Teleperformance». Συζήτησαν για τις νέες σωματειακές επιτροπές που συγκροτήθηκαν, καθώς και την ίδρυση των επιχειρησιακών σωματείων σε «Skroutz» και «Cosmote TV», τη δράση των παραρτημάτων. Ακόμα αναφέρθηκαν στη δράση και τα αιτήματα του συνδικάτου που αγκαλιάζουν όλες τις πλευρές της ζωής τους.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που αναφέρθηκαν στους λιμενεργάτες και εργαζόμενους του Πειραιά, που εμπόδισαν το φόρτωμα container με σφαίρες που είχε προορισμό το Ισραήλ. Εκφράστηκε αγανάκτηση για την εμπλοκή της χώρας μας στον σφαγιασμό του Παλαιστινιακού λαού, στα πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, αλλά και στο πώς η επιστήμη αξιοποιείται σε έργα του ΝΑΤΟ, όπως η πρόσφατη υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΝΑΤΟ και «Cosmote - Unisystems».

Πανελλαδική σύσκεψη εργαζομένων σε λογιστικά γραφεία

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από την Αττική και την περιφέρεια πραγματοποιήθηκε επίσης το περασμένο Σάββατο η πανελλαδική σύσκεψη εργαζομένων σε λογιστικά γραφεία και εταιρείες που οργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Στη συζήτηση τέθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, ενώ μεταφέρθηκε πείρα από τις παρεμβάσεις σωματείων και επιτροπών αγώνα. Στη βάση αυτή, αποφασίστηκαν μορφές δράσης και κινητοποιήσεις του κλάδου από κοινού με τους αυτοαπασχολούμενους.

Σύσκεψη εργαζομένων σε λογιστικά γραφεία
Στη σύσκεψη εκφράστηκε η ανάγκη για κινητοποίηση όλων των δυνάμεων των σωματείων μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη και χαιρετίστηκε η συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στις 9-10 Νοέμβρη.

Τα σωματεία, οι επιτροπές και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη μέρα της απεργίας να οργανώσουν κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών για τα ιδιαίτερα προβλήματα των λογιστών. Επίσης, να στηρίξουν την πρωτοβουλία για εκ νέου κατάθεση σχεδίου νόμου για τις ΣΣΕ από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας, καθώς και να εντείνουν τις πρωτοβουλίες τους για υπογραφή ΣΣΕ στην κλάδο σύμφωνα με το σχέδιο της ΠΟΛ.

Μαζική η σύσκεψη σωματείων στα Τρίκαλα

Με συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστών εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, όπως ο φοιτητικός σύλλογος ΤΕΦΑΑ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων.

Στην εισήγησή του ο Δημήτρης Αρμάγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ανέφερε ότι το τελευταίο 6μηνο, μετά το τελευταίο συνέδριο όπου η διοίκησή του πέρασε στα χέρια ταξικών δυνάμεων, το Εργατικό κέντρο και τα περισσότερα σωματεία του ανέπτυξαν πολύμορφες δράσεις για την οργάνωση των εργαζομένων, την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Στη συνέχεια παρουσίασε το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του Εργατικού Κέντρου και τόνισε την ανάγκη στήριξης των απεργιών κλάδων του επόμενου διαστήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των σωματείων για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Ακόμα σημείωσε ότι τα σωματεία πρέπει να καταδικάσουν την προσπάθεια τρομοκράτησης των φαντάρων που εναντιώνονται στην εμπλοκή της χώρας μας στα αιματοβαμμένα πολεμικά σχέδια και επιχειρήσεις.

Ο Δημήτρης Αρμάγος κάλεσε τους εκπροσώπους των σωματείων να συζητήσουν και να αποφασίσουν τη συμμετοχή στην Πανελλαδική Σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας πως το Εργατικό Κέντρο έχει πάρει ήδη απόφαση συμμετοχής.

«Θέλουμε το διεκδικητικό πλαίσιο να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερα εργατικά σωματεία, να αποτελέσει σταθμό διεύρυνσης του ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος απέναντι σε εργοδοσία, κυβερνήσεις ΕΕ και μηχανισμούς τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία πρέπει να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους εργασίας, να συζητηθεί με τους εργαζόμενους. «Αξιοποιούμε όλες τις μορφές προκειμένου να φτάσουμε σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Οργανώνουμε περιοδείες, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις» σημείωσε.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις συνδικαλιστών, στις οποίες εκφράστηκε η διάθεση για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, μεταφέρθηκε πείρα από μάχες που δίνονται από τα σωματεία.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση υγειονομικών για την πρόσφατη απεργία στις 17 Οκτώβρη, όπου στο νοσοκομείο απήργησε περίπου το 65%, καταρρίπτοντας την προπαγάνδα του υπουργείου Υγείας. Αντίστοιχα από τον χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων αναφέρθηκε η προσπάθεια να κατοχυρωθούν στην πράξη η καταβολή μισθών, Δώρων κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνελεύσεις, εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες (2024-10-10 00:00:00.0)
Καθημερινές συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας (2018-05-18 00:00:00.0)
Αγωνιστικός βηματισμός για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων (2018-02-22 00:00:00.0)
Να καταρτιστεί σχέδιο δράσης σε κάθε κλάδο (2012-10-13 00:00:00.0)
Συσκέψεις και συνελεύσεις (2012-09-22 00:00:00.0)
Στη μάχη με συλλογικές διαδικασίες (2010-12-02 00:00:00.0)