ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέο μνημόνιο στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας από τις ΗΠΑ

Αυτήν τη φορά με το Μαυροβούνιο, με επίκεντρο τη συνεργασία και στην Ενέργεια

Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Ο ευρωατλαντικός άξονας εντείνει τη διείσδυσή του στην περιοχή (φωτ. από πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Γερμανίας - Μαυροβουνίου)
Την επίμονη προσπάθεια των ΗΠΑ να επεκτείνουν την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια επιβεβαιώνει και το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MOU) που υπέγραψε η Ουάσιγκτον με την Ποντγκόριτσα, κατά τη διάρκεια του πρώτου «Διά Ζώσης Οικονομικού Διαλόγου ΗΠΑ - Μαυροβουνίου» προχτές στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το MOU «στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μαυροβουνίου, στην επέκταση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων και στη στήριξη περιφερειακών οικονομικών πρωτοβουλιών που θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Μαυροβουνίου». Ακόμα, οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον στο Μαυροβούνιο». Ειδικότερα, «συζήτησαν κοινές προσεγγίσεις για τη βελτίωση του ελέγχου των ξένων επενδύσεων και της κατάρτισης στο Εμπορικό Δίκαιο, την ενεργειακή υποδομή και αξιόπιστες προμήθειες προμηθευτών για τεχνολογία, καθώς και τη συνεχή συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας», εστιάζοντας μάλιστα στη «συνεχιζόμενη διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, από τον εκσυγχρονισμό του δικτύου έως την ολοκλήρωση της αγοράς και τη δίκαιη μετάβαση, που θα στηρίξει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του Μαυροβουνίου».

Συνελήφθη ο Αλβανός πρώην Πρόεδρος Μέτα

Στη σύλληψη του 55χρονου πρώην Προέδρου (2017 - 2022) της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, προχώρησαν οι αρχές της χώρας προχτές, σύμφωνα με ΜΜΕ ενόσω εκείνος επέστρεφε από ταξίδι στο Κόσοβο. Ο εκπρόσωπός του, Τέντι Μπλούσι, χαρακτήρισε τη σύλληψη «ανάρμοστη» και πρόσθεσε ότι αυτή «θα καταδικαστεί από όλους τους πατριώτες και έντιμους Αλβανούς», όπως και ότι «η κυβέρνηση θα πληρώσει το τίμημα σε κάθε δρόμο και σε κάθε πλατεία». Ο Μέτα τα τελευταία χρόνια ηγούνταν του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ελευθερίας, αλλά προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κίνημα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια συνεργαζόταν με τους Σοσιαλιστές του νυν πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σύλληψη έγινε μετά από αίτημα της Εισαγγελίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς (GJKKO) και έκανε λόγο για «χρήση βίας» που ασκήθηκε για τη συνοδεία του κρατούμενου, «εξαιτίας της βίαιης εναντίωσής του στην υλοποίηση δικαστικής απόφασης που του κοινοποίησαν αστυνομικοί».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Σαλί Μπερίσα, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, του βασικού της αλβανικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό αφότου καταδικάστηκε για διαφθορά, κάλεσε σε νέα αντικυβερνητική διαμαρτυρία στις 29 Οκτώβρη, λέγοντας ότι «είναι καιρός για δράση και μόνο δράση!». Προανήγγειλε δε παρεμβάσεις του κόμματός του «σε επίπεδο περιφέρειας για την πλήρη παράλυση του καθεστώτος», δηλαδή της κυβέρνησης Ράμα, προτρέποντας «να σηκωθούμε όλοι, και μετά τις 29/10 το επόμενο ραντεβού είναι πολύ κοντά, μέχρι να περάσουμε στην αδιάκοπη μορφή αυτής της αντίστασης».

Ο Βούτσιτς δεν πάει στο Καζάν της Ρωσίας

Στο μεταξύ, συζητήσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να μην εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς τη χώρα στη Σύνοδο των BRICS, όπου προσκλήθηκε, στο Καζάν της Ρωσίας, αλλά τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Οπως είπε ο Βούτσιτς, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον ενημέρωσε ότι στο Καζάν τη σερβική αντιπροσωπεία θα αποτελούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούλιν, ο υπουργός Αμυνας Μπρατισλάβ Γκάσιτς, η υπουργός Οικονομίας Αντριάνα Μεσάροβιτς και ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Νέναντ Πόποβιτς.

Ο Σέρβος Πρόεδρος επικαλέστηκε επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα στο Βελιγράδι οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί και με τον επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς. Οπως είπε μιλώντας στο δίκτυο RTS, πρόκειται για «τρεις από τους σημαντικότερους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», που «έρχονται για να συζητήσουμε σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, γιατί κάποιοι στην Ευρώπη - αν και αναγνωρίζουν ότι κάναμε πρόοδο, έχουμε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργήσαμε καλές προϋποθέσεις - δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Βούτσιτς, αμφιβάλλουν για τις προθέσεις μας».