ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Με σοβαρά εγκαύματα εργαζόμενος ύστερα από διαρροή φωσφορικού οξέος

Οργή και αγανάκτηση για το νέο εργοδοτικό έγκλημα

Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024

Από τις κινητοποιήσεις στην Καβάλα το 2022, όταν είχε σκοτωθεί ο εργάτης στα Λιπάσματα
Ενα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σε μεγάλη βιομηχανική μονάδα, αυτήν τη φορά στα «Λιπάσματα Καβάλας», άφησε σοβαρά τραυματία εργαζόμενο, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για την πιθανότητα βιομηχανικού ατυχήματος.

Το νέο περιστατικό συνέβη πριν από λίγα 24ωρα, στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα, όταν έσπασε αγωγός φωσφορικού οξέος, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το οξύ και εργαζόμενος να τραυματιστεί σοβαρά με εγκαύματα.

Το συμβάν έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που η εργοδοσία της ΒΦΛ στήνει φιέστες για να διαφημίσει τις δουλειές της, με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας να αναδεικνύει ότι «η κατάσταση με την ασφάλεια και τη συντήρηση του εργοστασίου γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη».

«Δεν είναι δυνατόν να τρέμει το φυλλοκάρδι των εργατών σε κάθε βάρδια, για το αν θα επιστρέψουν ζωντανοί και σώοι στο σπίτι τους. Τη ζωή των εργατών τη μετρούν σαν κόστος οι βιομήχανοι και η ΒΦΛ έχει μετατραπεί σε μια "κοιλάδα των Τεμπών"», προσθέτει το Σωματείο, θυμίζοντας ότι το 2022 σκοτώθηκε εργάτης στο εργοστάσιο, ενώ «ο κατάλογος των τραυματιών από εργατικά ατυχήματα δεν έχει τελειωμό. Τα κέρδη των βιομηχάνων είναι βαμμένα με το αίμα των εργατών».

Με αφορμή το νέο «ατύχημα», το Σωματείο καλεί «στις 20 Νοέμβρη, στην προκηρυγμένη πανελλαδική πανεργατική απεργία, οι εργάτες να δώσουν απάντηση! Μοναδική ελπίδα είναι η οργάνωση και η πάλη μέσα από σωματεία στα χέρια των εργατών. Απαιτούμε τώρα μέτρα πρόληψης και προστασίας από ένα νέο βιομηχανικό ατύχημα».

Συγκεκριμένα, το Σωματείο ξεχωρίζει την ανάγκη να συγκροτηθούν επιτροπές υγείας και ασφάλειας στον χώρο και παλεύει για να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εκατοντάδων εργαζομένων του εργοστασίου καθώς και των εργολαβικών. Επίσης, να ληφθούν μέτρα πρόληψης ατυχημάτων καθώς και να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Διεκδικεί παράλληλα να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους καθώς και συμβάσεις με δικαιώματα, να επιστρέψουν οι απολυμένοι - δικαιωμένοι σε κάθε νομική υπόθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε διαρκή απειλή η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων (2024-04-23 00:00:00.0)
Εκδικάζεται την Τρίτη η προσφυγή τους ενάντια στις ομαδικές απολύσεις (2022-05-21 00:00:00.0)
«Ο αγώνας των εργαζομένων στα "Πετρέλαια" είναι αγώνας όλων μας» (2021-12-28 00:00:00.0)
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ (2020-02-12 00:00:00.0)
Ερώτηση για να μην κλείσει η ΒΦΛ Καβάλας (2012-04-13 00:00:00.0)
Πρόστιμο στη ΒΦΛ (2008-01-24 00:00:00.0)