Για δεύτερη χρονιά...
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024

www.pavlosmavridis.com

Ξεκίνησε αυτήν τη βδομάδα, για δεύτερη χρονιά, η παράσταση «Το σπίτι με τα δώρα» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κουφάλη, που παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 στο Θέατρο «104» (Ευμολπιδών 41, Γκάζι).

Τρεις δραματικές ιστορίες, τριών λαϊκών γυναικών που συνθλίβονται ψυχικά κάτω από το βάρος διαφορετικών αλλά το ίδιο απάνθρωπων οικογενειακών σχέσεων, στο έδαφος μιας σκοτεινής κοινωνικής πραγματικότητας.

Σημειώνει ο Λευτέρης Παπακώστας, σκηνοθέτης της παράστασης: «Ενα έργο ρεαλιστικό, που αγγίζει τα όρια της ποίησης. Προσπαθώντας να βρούμε αυτήν τη συνδετική τομή ρεαλισμού και ποίησης, δοκιμάζουμε να ανιχνεύσουμε υποκριτικούς κώδικες που συνδέουν αυτά τα δύο πεδία. Το λιτό και "σκληρό" σκηνικό, επηρεασμένο από τη μεσαιωνική βιαιότητα, σε συνδυασμό με τη χρήση ζωντανής μουσικής, δημιουργούν ένα δυστοπικό οικογενειακό περιβάλλον».

Παίζουν: Μικαέλα Δανά, Μαρία Καρακίτσου, Κατερίνα Παρισσινού.

Μουσικός επί σκηνής (τσέλο): Κλεοπάτρα Δαρδάλη.

Πρωτότυπη μουσική: Ανθή Γουρουντή.

Κοστούμια - σκηνικά αντικείμενα: Σπύρος Γκέκας.

***

«Η μικρή λέξη αγάπη», που ξεχώρισε την περσινή χρονιά, επιστρέφει στο Θέατρο «Από Κοινού» (Ευπατριδών 4, Γκάζι) κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00.

Η Μάντια, το κορίτσι από το Τυφλό Νερό, έμαθε τι θα πει βία από πρώτο χέρι, μέσα στην οικογένεια, από το χέρι του πατέρα. Εφτασε η ώρα που το έσκασε από τον βασανιστή της για μια καλύτερη ζωή, αλλά την περίμενε νέος κύκλος βίας. Πίσω από έναν έρωτα, καλά κρυμμένος ένας νέος βασανιστής, ένας νέος κύκλος βίας, πιο επώδυνος. Πόσο κοστίζει να είσαι γυναίκα; Πόσο κοστίζει η ζωή; Μεταξύ ζωής και θανάτου ένα κορίτσι ακροβατεί και μας λέει την ιστορία του γι' αυτήν τη μικρή λέξη: Αγάπη...

Συντελεστές: Διασκευή - σκηνοθεσία Νάντια Δαλκυριάδου. Μουσική Οδυσσέας Γκάλλιος. Σκηνικά - κοστούμια Ελλη Εμπεδοκλή. Κίνηση Μαρίνα Μαυρογένη. Φωτισμοί Γιώργος Ζιώγαλας.

Ερμηνεία: Αγγελική Ξένου, Βασιλική Κούλη.

Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή γενική είσοδος 10 ευρώ, Σάββατο κανονικό 12 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ (φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, 65+, ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων).

Κρατήσεις θέσεων: 2114057249

Ηλεκτρονική προπώληση: more.com

***

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει το βραβευμένο με Νόμπελ έργο «Οι αρουραίοι», του Γερμανού Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, σε μετάφραση Αλέξανδρου Κοέν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Παπαδογιάννης, στο Θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 13 - 15, Μεταξουργείο) από αύριο και κάθε Παρασκευή στις 21.00.

Το έργο έχει ξαναπαιχτεί μόνο άλλη μία φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για έντονο κοινωνικό δράμα, το οποίο αντικατοπτρίζει τα σαθρά θεμέλια της κοινωνίας του Βερολίνου στην πραγματικότητα του σήμερα, καθιστώντας το έργο απόλυτα επίκαιρο.

Αυτά τα μικρά τριχωτά θηλαστικά λειτουργούν καθαρά εγωκεντρικά, έχοντας ως αποκλειστικό τους μέλημα την επιβίωσή τους. Ετσι και οι ήρωες του έργου, ως ανθρωπόμορφοι αρουραίοι, βιώνουν την απώλεια, την ανάγκη της μητρότητας, τον έρωτα, τον θάνατο και τη σκληρότητα των επιθυμιών τους, ενώ επιδιώκουν την επιβίωσή τους με κάθε τρόπο και μέσο.

Παίζουν: Αθηνά Ασημάκη, Γεώργιος - Ερμήνοος Καπετανάκος, Μαρίνα Κονδάκη, Αλέξης Κουτσοχέρας, Φένια Μαϊδώνη, Μελανία Μπαλτσίδου, Γιάννης Παπαδογιάννης, Νίκος Φραγκιουδάκης.

Προπώληση: more.com