ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Συστηματικοί βομβαρδισμοί και στο στόχαστρο το Ιράν
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024

2024 The Associated Press. All

Η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε χτες τους σφοδρούς βομβαρδισμούς νότιων προαστίων της Βηρυτού, καθώς επίσης κεντρικών δρόμων και του λιμανιού της νότιας πόλης Τύρου, της τέταρτης μεγαλύτερης του Λιβάνου, προσπαθώντας να διαλύσει κατοικημένες περιοχές και υποδομές, ώστε να μετατρέψει τη χώρα σε δεύτερη «Γάζα».

Των επιθέσεων στην Τύρο - που, σημειωτέον, είναι χαρακτηρισμένη στον κατάλογο διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και κατοικείται εδώ και περίπου 4.000 χρόνια - προηγήθηκε εντολή εκκένωσης κεντρικών περιοχών της πόλης από τον ισραηλινό στρατό. Η απαίτηση αυτή προκάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες πανικό και μαζικό εκτοπισμό χιλιάδων αμάχων, πέρα από τους δεκάδες χιλιάδες άλλους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους βδομάδες πριν. Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet», οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Τύρο κατέστρεψαν μεταξύ άλλων ορισμένες αρχαιότητες και κτίρια της εποχής των Φοινίκων αλλά και εκείνης των Σταυροφόρων.

Εναν μήνα μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στον Λίβανο (στις 23 Σεπτέμβρη) οι δυσκολίες στις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, παρά την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη που δέχεται το κράτος - δολοφόνος από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εξοπλισμούς και πυρομαχικά. Η λεγόμενη «Ισλαμική Αντίσταση» σε χτεσινή της ανακοίνωση τονίζει ότι συνεχίζει να αντιμετωπίζει «ενεργά» την ισραηλινή επίθεση στη χώρα, προκαλώντας στον εχθρό σημαντικές απώλειες σε εξοπλισμό και προσωπικό. Κάνει λόγο για πάνω από 70 νεκρούς και 600 τραυματίες Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ υποστηρίζει πως κατέστρεψε τουλάχιστον 28 άρματα μάχης «Merkava», 4 μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού και πολλά drones. Επισημαίνει δε ότι χρησιμοποιούνται πύραυλοι και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, μεταξύ τους και ορισμένα νέων τύπων.

Καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα ανέφερε ότι μέσα σε έναν μήνα έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τις ισραηλινές επιθέσεις πάνω από 1.552 άτομα. Χτες το απόγευμα, νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου ανέφερε τουλάχιστον 28 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, σε σύνολο 2.574 από τον περσινό Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Τρίτης το Ισραήλ ανακοίνωσε τη δολοφονία του Χασέμ Σαφιεντίν, ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ και ξαδέρφου του δολοφονηθέντος στις 27/9 ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Παράλληλα, ισραηλινή «πηγή ασφαλείας» - που απέφυγε να κατονομαστεί - μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο διαβεβαίωσε ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις παραμένουν έτοιμες για «μήνες» μαχών και στα δύο μεγάλα μέτωπα, ενώ κάνει λόγο και για «πόλεμο με το Ιράν».

Συνέχεια των απειλών στο Ιράν

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας σε πιλότους στην αεροπορική βάση Hatzerim, δήλωσε ότι «αφού χτυπήσουμε το Ιράν όλοι θα καταλάβουν τι κάνατε στη διαδικασία προετοιμασίας και εκπαίδευσης (...) Ολοι όσοι πριν έναν χρόνο ονειρεύονταν να μας νικήσουν και να μας επιτεθούν πλήρωσαν βαρύ τίμημα, και αυτό δεν υπάρχει καν σε αυτό το όνειρο».

Νωρίτερα χτες, πληροφορίες της έγκυρης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας για τη Μέση Ανατολή «Al Monitor» ανέφεραν την ύπαρξη μιας «σιωπηρής συμφωνίας» μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ σχετικά με τα χτυπήματα του Τελ Αβίβ κατά του Ιράν, που αφορά μη επίθεση σε πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να συμφωνήσει το Ισραήλ έλαβε ανταλλάγματα όπως άρση της (υποτιθέμενης...) αναστολής αποστολής πυρομαχικών προς το Ισραήλ και επιτάχυνση του εφοδιασμού του στρατού του. Παράλληλα, η φερόμενη συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή σε αποθήκες όπλων και πυρομαχικών των ανταρτών Χούθι και σε άλλους στόχους στην Υεμένη.

Στο φόντο αυτών των πληροφοριών, το Ιράν δείχνει να επιλέγει την αναθέρμανση των σχέσεών του με όλες τις χώρες της περιοχής σε πολλά επίπεδα. Ο αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, δήλωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, ως μέρος των προσπαθειών για επέκταση της «περιφερειακής ναυτικής διπλωματίας».

Περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν συνέχισε χτες την 11η από τον Οκτώβρη του 2023 περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Πριν αναχωρήσει από το Ισραήλ, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και την κυβέρνησή του, επιβεβαιώνοντας την «ακλόνητη στήριξη» στο κράτος - δολοφόνο, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι «είναι ώρα» για το Ισραήλ να κεφαλαιοποιήσει τις στρατιωτικές επιτυχίες σε βάρος της Χαμάς σε «στρατηγική επιτυχία». «Το επίκεντρο τώρα πρέπει να γίνει η επιστροφή των ομήρων στο σπίτι τους, ο τερματισμός αυτού του πολέμου και ένα σαφές σχέδιο για ό,τι επακολουθήσει», είπε ο Μπλίνκεν προτού φύγει από το Ισραήλ.

Επίσης, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την υποτιθέμενη επιθυμία των ΗΠΑ να αποφευχθεί «μεγαλύτερη κλιμάκωση» στην περιοχή, ενόψει της επίθεσης που ετοιμάζει το Ισραήλ κατά του Ιράν. «Είναι πολύ σημαντικό το Ισραήλ να απαντήσει με τρόπους που δεν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη κλιμάκωση», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, καλώντας για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση Νετανιάχου να αδράξει την «απίστευτη ευκαιρία» και να προχωρήσει σε ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Χτες το μεσημέρι ο Μπλίνκεν έφτασε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αντί του Αμμάν της Ιορδανίας, και συνάντησε τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν.

Σε ρεπορτάζ του «Reuters», το οποίο επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι της Χαμάς, όπως επίσης τρόπους να εγκαθιδρυθεί η ασφάλεια και η διοίκηση της περιοχής, και η μεταπολεμική ανοικοδόμησή της».

Διάσκεψη στο Παρίσι

Ενώ συνεχίζεται το μακελειό στον Λίβανο, ο γαλλικός, ιμπεριαλισμός με σημαντική επιρροή στην περιοχή, μέσω της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν διοργανώνει σήμερα Πέμπτη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι.

Ο «οικοδεσπότης» της συνόδου, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν - Νοέλ Μπαρό, διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου και «δεν θα τον απογοητεύσει». Ο Μπαρό πρόσθεσε πως πέρα από τη συγκέντρωση 400 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη των εκτοπισμένων πολιτών στον Λίβανο, στόχος είναι καταρχάς «να επιβεβαιωθεί η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, διπλωματική λύση και τερματισμό των εχθροπραξιών», καθώς επίσης για διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών και για την «υποστήριξη των λιβανέζικων θεσμών, πρώτα και κύρια των λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων».

Συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι 70 χωρών και ανώτερα στελέχη 15 διεθνών οργανισμών. Παρών στη διάσκεψη είναι ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, αλλά όχι και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Γάλλοι διπλωμάτες επανέλαβαν πως η Γαλλία επιθυμεί να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 2006, η οποία ορίζει ότι μόνο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, από τη Ρώμη όπου μετέβη χτες, διέψευσε τους προχτεσινούς ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι στο μεγάλο κρατικό νοσοκομείο της Βηρυτού, «Al-Sahel», υπήρχαν τάχα ταμεία της Χεζμπολάχ με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. «Δεν υπάρχουν στοιχεία» περί ύπαρξης ταμείων της οργάνωσης ή χρυσού, τόνισε, για να προσθέσει ότι «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερη ενάργεια για το τι ακριβώς βλέπουν».

Ο Οστιν έκανε δηλώσεις και για τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας θα δημιουργήσει περισσότερους αντιστασιακούς.