ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Προετοιμαστείτε για αβέβαιους καιρούς»
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2024

«

Προετοιμαστείτε για αβέβαιους καιρούς». Με αυτήν τη χαρακτηριστική φράση «θαμπώνει» κι άλλο την εικόνα της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του με τις Οικονομικές Προβλέψεις που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, σημειώνοντας πως «η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή αλλά μη ικανοποιητική», υποβαθμίζοντας παραπέρα τις προβλέψεις του για Ευρωζώνη, Κίνα και Ιαπωνία και αυξάνοντας ελάχιστα τις προσδοκίες του για τις ΗΠΑ, που βέβαια παραμένουν στη ζώνη των «χαμηλών πτήσεων», κάτω του 3%.

Ενδεικτικό είναι και ότι όσο «μακριά» και «αισιόδοξα» κι αν δει το μάτι του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, δεν φαίνεται φως στο τούνελ: «Σε πέντε χρόνια από τώρα η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 3,1% - μια μέτρια επίδοση σε σύγκριση με τον προ πανδημίας μέσο όρο», λένε οι συντάκτες της έκθεσης, αποτυπώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχει γιατρειά στο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου.

Ανακατατάξεις που τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς

Την ίδια ώρα τα στοιχεία αποτυπώνουν ότι «κάτω από την επιφάνεια» των μέσων όρων πραγματοποιούνται σημαντικές ανακατατάξεις δυνάμεων και διαφοροποιήσεις, γεγονός που τροφοδοτεί παραπέρα τους ανταγωνισμούς - πρώτα απ' όλα ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα - και αποτυπώνεται ακριβώς στους «γεωπολιτικούς» και άλλους κινδύνους που εντοπίζει το ΔΝΤ.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, «αξιοσημείωτες αναθεωρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από την επιφάνεια από τον Απρίλιο του 2024, με τις αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντισταθμίζουν τις υποβαθμίσεις των προβλέψεων για άλλες προηγμένες οικονομίες, ιδίως για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ομοίως, στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες οι διαταραχές στην παραγωγή και μεταφορά εμπορευμάτων, ιδίως του πετρελαίου, οι συγκρούσεις, οι εμφύλιες ταραχές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προοπτικών για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία και εκείνων για την υποσαχάρια Αφρική.

Αυτές αντισταθμίστηκαν από τις αναβαθμίσεις των προβλέψεων για την αναδυόμενη Ασία, όπου η αυξανόμενη ζήτηση για ημιαγωγούς και ηλεκτρονικά προϊόντα, που καθοδηγείται από σημαντικές επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει ενισχύσει την ανάπτυξη, μια τάση που υποστηρίζεται από σημαντικές δημόσιες επενδύσεις στην Κίνα και στην Ινδία».

Με νούμερα τα παραπάνω αποτυπώνονται στις προβλέψεις του ΔΝΤ, που:

Φουντώνουν οι «κίνδυνοι» «εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας»

Ολα τα παραπάνω ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των τριβών και των ανταγωνισμών, με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό να σημειώνει μια σειρά συμπτώματα αυτών ακριβώς των ανταγωνισμών ως κινδύνους για την «παγκόσμια ανάπτυξη», περιγράφοντας μια «κουρελού» όπου αστικά κράτη και κυβερνήσεις ένα «μπαλώνουν» και δυο «ξηλώνονται», αφού το «γιατρικό» για τη μία ασθένεια του καπιταλιστικού συστήματος είναι «φαρμάκι» για την άλλη.

«Οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές κλίνουν προς τα κάτω εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία ξεχωρίζει: