ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία απαίτησε η ΟΓΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/10

Σάββατο 26 Οχτώβρη 2024 - Κυριακή 27 Οχτώβρη 2024

Δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων απαίτησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» το πρωί της Παρασκευής. Με αφορμή την 25η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, η ΟΓΕ απηύθυνε κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης ώστε να γίνουν πράξη οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.

Ειδικότερα όσον αφορά το συγκεκριμένο νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τους γυναικολογικούς καρκίνους, απαίτησε την άμεση πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου ογκολόγου - ακτινοθεραπευτή στη Μονάδα Βραχυθεραπείας, η οποία υπολειτουργεί. Η Ομοσπονδία είχε βρεθεί στο ίδιο νοσοκομείο και τον περασμένο Απρίλη, καταγγέλλοντας την αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Βραχυθεραπείας, μίας από τις ελάχιστες που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία, επειδή το υπάρχον μηχάνημα έπρεπε να αντικατασταθεί. Σήμερα το νέο μηχάνημα υπάρχει, η Μονάδα όμως παραμένει χωρίς μόνιμο γιατρό.

«Τώρα γιατρό στη Βραχυθεραπεία, όχι στις ΜΚΟ και στην εμπορία», απαίτησαν οι γυναίκες από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, μαζί με εργαζόμενες του νοσοκομείου. «Δώστε λεφτά για την Υγεία, όχι για του πολέμου τα σφαγεία» ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην κυβέρνηση. Επίσης κατήγγειλαν τη διοίκηση του νοσοκομείου, που αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, σχολιάζοντας ότι η ...ευαισθησία κυβέρνησης και διοικητών εξαντλείται στις διαφημιστικές καμπάνιες ΜΚΟ και ιδιωτικών ομίλων.

«Η 25η Οκτώβρη βρίσκει τις γυναίκες της ΟΓΕ στον δρόμο», σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χριστίνα Σκαλούμπακα. Αναπτύσσοντας τις διεκδικήσεις της ΟΓΕ, στηλίτευσε την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που εμπορεύονται την Υγεία και περιορίζουν τις ανάγκες της πρόληψης σε υποτυπώδη προγράμματα, ευκαιριακού χαρακτήρα. Η πολιτική αυτή αναγκάζει τις γυναίκες να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα καθώς υπάρχουν ελάχιστοι μαστογράφοι στις δημόσιες δομές, τις φέρνει αντιμέτωπες με τις μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό όταν αναζητούν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, μετέφερε καταγγελίες που έχουν καταθέσει στην ΟΓΕ ασθενείς που αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μην αλλάξουν γιατρό, όταν η Μονάδα Βραχυθεραπείας διέκοψε τη λειτουργία της πριν μερικούς μήνες.

Την υποστελέχωση και τις συνέπειές της ανέδειξε η Αλεξάνδρα Βρακά, γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αλεξάνδρα». Οπως επεσήμανε, ενώ πριν χρόνια στα πρωινά ιατρεία του νοσοκομείου γίνονταν περίπου 120 μαστογραφίες εξωτερικών ασθενών εβδομαδιαία, σήμερα στα πρωινά ιατρεία κλείνονται δυο - τρία ραντεβού ημερησίως, δηλαδή γίνονται περίπου 15 μαστογραφίες τη βδομάδα! Αντίστοιχα, στη Μονάδα Βραχυθεραπείας το νέο μηχάνημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε, γιατί δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ενώ 8 μήνες πριν ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου γιατρού, δεν έχει γίνει τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό, απαίτησε την πρόσληψη μόνιμου ακτινοθεραπευτή, ογκολόγου για τη Μονάδα Βραχυθεραπείας και εξειδικευμένου προσωπικού για να γίνονται μαστογραφίες στο νοσοκομείο.

Τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας απέναντι στα δίκαια αιτήματα για δωρεάν πρόληψη και θεραπεία στηλίτευσε η Βιβή Δάγκα, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει «σε όλες τις γυναίκες δωρεάν μαστογραφίες», ενώ πρόσθεσε πως τις γυναίκες «δεν τις ενδιαφέρει» αν θα γίνει η εξέταση σε δημόσια δομή ή στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, υπογράμμισε η βουλευτής, ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για τον «Γολγοθά» που περνά μια γυναίκα όταν προκύψει κάποιο εύρημα στη μαστογραφία της και χρειαστεί παραπέρα εξετάσεις ή και θεραπεία.